Cum îi învăţăm pe copii să mănânce sănătos?

Roxana Ristache
v de la varză

În epoca burger-ilor şi a pizza, una dintre marile provocări ale părinţilor este cum să îi convingă pe copii să mănânce sănătos. Cât timp sunt bebeluşi, pare mai uşor: mănâncă ce li se dă şi nu prea sunt atraşi de covrigei, chips-uri sau pufuleţi. Dar ce faci când copilul a crescut şi şi-a început viaţa socială? Cum îl convingi să mănânce sănătos? La aceste întrebări veţi găsi răspunsuri  în lucrarea “V de la varză sau Povestea oii galactice When-When”, scrisă de Ileana Muntean. Totul este presărat cu mult umor şi replici haioase.

Cartea este jurnalul unui băiat de 12 ani a cărui familie a început să aibă o viaţă sănătoasă şi să  mănânce doar alimente ecologice. “V de la varză sau Povestea oii galactice When-When” prezintă perspetiva băiatului asupra noului mod de viaţă şi cât e de greu îi este:  “Nu știu cine și de ce a inventat cursurile astea sănătoase, dar trebuie să fie un om foarte rău, foarte slab și fără copii. Mi-e foame și îmi chiorăie mațele, dar nu am curaj să cobor”.

Schimbarea stilului de viaţă al familiei are loc în vacanţa de vară a copiilor. Dar jurnalul urmăreşte şi impactul acestor schimbări la şcoală: cum reacţionează colegii, ce primeşte la pacheţel de mâncare, curiozitatea copiilor legat de ceea ce mănâncă V., colegul lor.

  •  ”V de la varză – povestea oii galactice When-When” este disponibilă aici

V de la varză sau Povestea oii galactice When-When” arată, într-un mod destul de sincer şi de realist, că schimbarea obiceiurilor alimentare în familie este destul de dificilă. Mai ales cât mai sunt şi bunicii prin preajmă, iar ei acceptă mai greu schimbările de orice fel: “Bicu s-a plâns că mâncarea asta sănătoasă îl omoară cu zile”. Dar până la urmă, întrega familie adoptă noul mod de alimentaţie: “Am impresia că totuși a devenit și Bicu mai interesat de stilul de viață sănătos de când a descoperit vinul bio”.

O altfel de alimentaţie, un altfel de limbaj

Cartea este şi o introducere în limbajul alimentaţiei sănătoase. Mulţi termeni sunt explicaţi de însuşi autorul jurnalului. Veţi afla ce înseamnă pentru un copil glutamat, E-uri, organism modificat genetic, junk food, brainfood sau superfood. Iar explicaţiile sunt pline de umor. De pildă, termenul raw vegan:  “răuvegani, adică vegetarieni rău de tot”. Iar dacă nu ştiţi prea bine ce înseamnă slow food aveţi ocazia să aflaţi: “La început am crezut că se cheamă așa fiindcă mâncarea venea destul de greu la masă. Apoi am aflat că e vorba despre altceva. Împotriva mâncării rapide de la fast food a apărut mâncarea înceată, gătită ca în bucătărie la Bica”.

Mai mult, cartea “V de la varză” aduce clarificări şi în privinţa a ceea ce înseamnă mâncare bio şi explică de ce nu toate alimentele provenite de la ţară sunt neapărat şi bio.

Mituri legate de regimul vegetarian

V de la varză sau Povestea oii galactice When-When” m-a făcut să regăsesc unul dintre cele mai întâlnite mituri legate de regimul vegetarian: dacă nu mai mănânci carne, atunci nu mai ai ce să mănânci. “Cred că nu mai mâncăm nimic de acum încolo”, e reacţia băiatului când află regulile mâncatului sănătos de la el din familie.

Iar prea multe legume şi verdeţuri strică: “Bicu zice că paştem” sau “Un elev talentat la limba română a murit otrăvit cu suc de legume”.

Sunt prezentate şi criticile întâlnite frecvent în viaţa de zi cu zi legat de alimentele ecologice: “Bicu a întrebat de ce mâncăm noi porumb din Italia că doar nu s-a terminat cucuruzul românesc”.

Câteva aspecte psihologice legate de mâncare

V de la varză sau Povestea oii galactice When-When” pune în discuţie şi legătura dintre alimentaţie, sănătate, imunitate şi creştere.

Un alt aspect este cel al formării gusturilor alimentare ale copiilor. Schimbarea stilului de viaţă atunci când copiii sunt mari este destul de dificilă. Iar mulţi părinţi uită că gusturile alimentare ale copiilor se formează încă din burta mamei. John Medina, expert în biologia moleculară, atenţionează în cartea lui “Brain rules for baby” că e foarte important ce alimente consumă viioarea mămică în ultimul stadiu de sarcină, pentru că exact acele alimente vor fi preferatele copilului după naştere.

Nu trebuie uitat nici rolul jucat de modele şi imitaţie. Imitaţia este unul dintre cele mai puternice mecanisme de învăţare pentru cei mici: nu poţi să îi ceri copilului tău să mănânce ceva ce tu însuţi nu mănânci. Practic, schimbarea atitudinii faţă de mâncare începe cu părintele, cu modificarea stilului lui de viaţă. Căci, aşa cum spunea şi scriitorul James Baldwin, “Copiii nu au fost niciodată ascultători faţă de părinţii lor, dar nu au eşuat niciodată în a-i imita”.

Sâmbătă, 24 septembrie, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu vor fi disponibile cărți cu autograful autoarei. Pentru copiii prezenți va fi organizat un concurs surpriză!

Cei care doresc să participe sunt rugați să ne scrie un e-mail pe adresa noastra[email protected] sau să acceseze pagina de Facebook a evenimentului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa