Cum să crești un copil fără prejudecăți. 7 sfaturi utile

TOTUL DESPRE MAME
vacanta copil autism

Cazul recent de la Pitești, când 29 de elevi ai clasei a VII-a B din Şcoala „I.L. Caragiale” au refuzat să intre timp de trei zile la ore, refuzând să mai învețe în aceeași clasă cu un coleg ce suferă de ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie) ne demonstrează încă o dată că, din păcate, lumea în care trăim este plină de prejudecăți.

Și, după cum arată și întâmplarea din Pitești, cel mai adesea copiii preiau prejudecățile părinților și ajung să îi discrimineze pe cei din jur deoarece copiază comportamentul adulților (la Pitești, părinții au susținut acțiunea elevilor și au participat alături de copiii lor la protest).

Din acest motiv, este foarte important ca, dacă vrei ca fiica sau fiul tău să aibă un caracter frumos și să nu aibă prejudecăți sau sentimente de ură față de alți oameni, să îi oferi propriul exemplu.

Și, pentru ca tu să nu ai prejudecăți, cel mai bine este să te informezi și să înțelegi prin ce trec familiile care au copii cu diferite probleme de sănătate sau de dezvoltare. De multe ori, prejudecățile se nasc din lipsă de informații, așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne informăm și să citim despre problemele copiilor afectați de dizabilități de tot felul: astfel vom înțelege lupta pe care o duc acele familii și faptul că toți copiii au dreptul la educație și la dragoste.

O carte care reușește să trezească empatia cititorului este Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste. Părinți, copii și căutarea identității, scrisă de autorul american Andrew Solomon, cunoscut mai ales pentru volumul Demonul amiezii.

Departe de trunchi, o carte despre cei diferiți

Departe de trunchi este o carte dedicată familiei şi problemelor sale. Potrivit autorului, esenţa condiţiei noastre rezidă în caracterul de excepţie al fiinţei umane, în ceea ce ne diferenţiază pe unii de ceilalţi, unindu-ne în acelaşi timp. Familiile despre care scrie psihiatrul american se confruntă cu probleme precum surditatea, nanismul, sindromul Down, autismul, schizofrenia, cu problema copiilor afectaţi de dizabilităţi de tot soiul, a celor superdotaţi, născuţi în urma unui viol, a celor delincvenţi sau a celor care aleg să-şi schimbe genul.

departe de trunchi

Toate acestea pot duce la izolarea sau la excluderea lor din societate, arată scriitorul în Departe de trunchi. Investigând un mare număr de familii afectate de asemenea probleme, şi neocolind nici o clipă caracterul dramatic al situaţiilor cu care se confruntă, Solomon arată că de foarte multe ori dragostea înfrânge prejudecăţile, ducând la întărirea legăturilor în cadrul familiei şi al comunităţilor create prin mişcări de solidaritate orizontală. Cartea poate fi găsită AICI.

Iată și 7 metode recomandate de Anti-Defamation League pe care le poți aplica pentru ca fiul sau fiica ta să nu aibă prejudecăți:

1. Acceptă că fiecare copil al tău este unic și special. Arată-i copilului că îi recunoști și îi apreciezi calitățile individuale. Copiii care au o părere bună despre ei și se simt bine în pielea lor au șanse mai mici de a avea prejudecăți. De asemenea, arată-i celui mic faptul că și alte persoane au calități și trăsături unice și speciale. Discutați împreună despre acestea.

2. Ajută-l pe copilul tău să fie atent la sentimentele altor persoane. Studiile arată că acei copii care sunt empatici și grijulii față de cei din jur au mai puține prejudecăți. Dă-i să citească povești și cărți care îl vor ajuta să înțeleagă și punctele de vedere ale altor persoane. Când izbucnește un conflict personal, încurajează-l să se gândească la felul în care se simte celălalt.

3. Asigură-te că înțelege faptul că discriminarea și prejudecățile sunt incorecte. Spune-i că trebuie să respecte oamenii și că nu are voie să excludă sau să tachineze pe cineva din cauza rasei, a religiei, a etniei, a accentului, genului, dizabilităților, orientărilor sexuale sau fizicului. Când ești martora unui act de discriminare arată-i-l și celui mic și comentați-l împreună.

4. Învață-l să aprecieze și să respecte diferențele oferindu-i ocazia de a interacționa cu oameni din diverse grupuri. Studiile arată că acei copii care se joacă și lucrează împreună pentru a atinge un scop comun dezvoltă atitudini pozitive unii față de alții. Iată câteva exemple de activități: jocuri în echipă, cluburi școlare, implicarea într-o formație de muzică etc. Încurajează-l și să urmărească programe la televizor despre alte culturi.

5. Ajută-l să recunoască stereotipurile, prejudecățile și cazurile de discriminare din societate. Asigură-te că știi ce să îi spui în momentul în care întâlnești astfel de atitudini și de comportamente. Potrivit celor mai recente studii, încurajarea gândirii critice a copilului ar putea fi cel mai bun antidot împotriva prejudecăților.

6. Încurajează-l să facă o schimbare pozitivă, ca de exemplu: să picteze peste un graffiti jignitor, să trimită o scrisoare producătorului unei emisiuni care promovează stereotipurile sau să ia atitudine dacă un coleg al său are o atitudine discriminatorie la adresa altcuiva. Confruntarea unui prieten sau a unui coleg poate fi extrem de dificilă pentru un copil, așa că este important ca el să aibă un răspuns pregătit pentru aceste situații.

De exemplu, spune-i că, dacă un alt copil este strigat cu un apelativ jignitor, să intervină și să îi spună colegului să nu îl mai strige așa: „Spune-i pe numele lui / ei” sau „Nu este corect să îi spui așa”.

7. Ia măsuri împotriva prejudecăților și a discriminării. De pildă, în cazul în care alți adulți folosesc un limbaj jignitor sau discriminatoriu în preajma copilului tău, nu trebuie să ignori întâmplarea. Copilul tău trebuie să știe că acest comportament este inacceptabil chiar dacă vine din partea unui cunoscut.

Îi poți spune: „Te rog nu vorbi așa în preajma copiilor” sau „Acest gen de limbaj mă deranjează”.

Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste

Doctor în psihologie, autorul american Andrew Solomon mai arată în Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste, că parentingul „nu este un sport pentru perfecționiști” și descrie formele minunate pe care le poate lua dragostea parentală în fața adversităților.

Departe de trunchi. Douăsprezece feluri de dragoste este un volum care nu ar trebui să lipsească din lecturile niciunui părinte grijuliu și empatic, hotărât să își ajute copiii să se dezvolte frumos și să aibă o personalitate plăcută, lipsită de prejudecăți. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa