Iată ce beneficii are corpul tău dacă practici mindfulness la masă

Roxana Ristache
mindfulness

Ce înseamnă mâncatul conştient? Înseamnă să fii atent la ceea ce mănânci în timpul mesei, înseamnă să îţi îndrepţi toată atenţia la mâncare şi să nu te gândeşti la nimic altceva. Înseamnă să te opreşti din ceea ce ai de făcut, să te aşezi şi să fii atent doar la actul de a mânca.

La ce te ajută un astfel de comportament? Îţi e de folos să devii conştient de obiceiurile tale alimentare, de tipurile de alimente pe care le consumi, de felul în care reacţionează corpul tău la alimentele pe care le primeşte.

Care sunt efectele mâncatului conştient asupra corpului

Cercetările au arătat că, atunci când mâncăm fără să fim atenţi la ceea ce facem, consumăm mai multe calorii. Mai mult, dacă ne concentrăm asupra a altceva în timpul mesei, corpul uită că a mâncat şi creşte riscul de a ronţăi diverse alimente între mese. În schimb, practicarea minfulness în timpul meselor are o serie de efecte pozitive asupra corpului. Iată câteva dintre ele:

Mâncatul conştient măreşte plăcerea în timpul mesei, şi, în acelaşi timp, te ajută să consumi mai puţine calorii. În mod normal, creierul are nevoie cam de 15-20 de minute să afle că te-ai săturat. Iar atunci când mănânci încet, ajuţi stomacul să comunice creierului senzaţia că ai mâncat de ajuns.

Mindfulness te ajută să îţi controlezi mai bine greutatea corpului. Contribuie la scăderea în greutate şi combate consumul excesiv de alimente.

Joacă un rol important în prevenirea diabetului de tip 2. Un studiu a arătat că persoanele care suferă de diabet de tip 2 mănâncă mai repede decât cele sănăoase. Iar mâncatul repede are legătură cu luarea în greutate şi cu diabetul de tip 2. Dacă mănânci prea repede, exersează mâncatul conştient şi vei vedea cât de repede te vei sătura cu mai puţină mâncare.

Ritmul contează

Corpul se hrăneşte mai bine datorită mâncatului conştient. Pe măsură ce eşti concentrat pe actul de a mânca, începi să devii atent şi la alimentele consumate şi la calitatea lor nutritivă.

A mânca conştient presupune să mănânci încet. Iar acest exerciţiu te poate ajuta să încetineşti ritmul şi în viaţa de zi cu zi, şi pe alte planuri decât mesele zilnice.

Are un rol important în tratarea tulburărilor de alimentaţie, precum mâncatul compulsiv sau anorexia. O cercetare efectuată în 2011 de Indiana State University a arătat că persoanele care mâncau compulsiv au declarat un autocontrol mai bun şi mai puţine simptome de depresie după ce au participat la un program care le-a învăţat să mănânce conştient.

Mindfulness la masă îmbunătăţeşte digestia. Obiceiul de a mânca repede şi dezordonat afectează negativ sistemul digestiv, ducând la indigestie sau arsuri la stomac. Practicarea mindfulness pune capăt acestor probleme.

Reduce gândurile negative despre mâncare şi corp.

Tehnicile mindfulness te fac să mănânci doar atunci când îţi este foame, iar acest lucru te ajută să atingi greutatea potrivită pentru tine.

Ghid pentru mâncatul conștient

În „Ghidul Headspace pentru mâncatul conştient”, Andy Puddicombe prezintă şi el câteva beneficii ale practicării mindfulness asupra trupului şi asupra comportamentului alimentar.

  • Tehnicile mindfulness reduc manifestările sindromului de colon iritabil, fiind mult mai eficiente decât alte procedee, precum grupurile de suport.
  • Întăresc sistemul imunitar.
  • Intensifică conexiunile dintre diverse regiuni ale creierului, sporind viteza cu care sunt transmise mesajele dintr-o zonă într-alta.
  • Cresc aportul de sânge către cortexul anterior, zonă cunoscută ca fiind centrul autocontrolului din creier. Iar acest lucru reduce probabilitatea de a ne simţi copleşiţi de pofte culinare.
  • Mai mult, şi activitatea cortexului lateral prefrontal se intensifică datorită mindfulness, ceea ce înseamnă că vom fi tentaţi să facem alegeri alimentare mai sănătoase.

Trucuri care te ajută să mănânci conştient

Schimbarea obiceiurilor alimentare şi a felului de a te comporta la masă nu sunt deloc uşoare, aşa că îţi oferim câteva sugestii care te vor ajuta să mănânci mult mai conştient decât ai făcut-o până acum.

  • Când te aşezi la masă, închide televizorul, calculatorul, mobilul sau orice alt device electronic.
  • Pune furculiţa jos după fiecare îmbucătură.
  • Aranjează mâncarea cât mai plăcut pe farfurie. Acest lucru îţi va creşte plăcerea de a mânca şi te ajută să mănânci mai puţin.
  • Fii atent(ă) la culoarea şi mirosul mâncării.
  • Ia înghiţituri mici şi mestecă bine alimentele, bucurându-te de textura şi savoarea mâncării.
  • Cronometrează durata mesei. Dacă mănânci în mai puţin de 20 de minute, este un semn că trebuie să încetineşti ritmul.
  • Dacă îţi este greu să mănânci încet, poţi încerca să mănânci cu mâna nedominantă.
  • La serviciu, serveşte masa în altă parte decât la birou.
  • Stai jos în timp ce mănânci. Chiar dacă statul pe scaun nu este foarte sănătos, servitul mesei este unul dintre acele momente în care se recomandă să nu stai în picioare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa