Mindfulness la masă. Cum te ajută mâncatul conștient să slăbești ușor și armonios

TOTUL DESPRE MAME
Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

Cu toții știm că, din păcate, multe dintre dietele și programele de slăbit pe care le ținem de-a lungul vieții nu funcționează pe termen lung. Aproximativ 85% dintre persoanele obeze care slăbesc revin la greutatea inițială după câțiva ani.

De ce se întâmplă acest lucru? Studiile arată că mâncatul emoțional, mâncatul în exces sau incapacitatea de a controla anumite pofte se numără printre motivele care duc la îngrășare sau la reîngrășare după perioada în care o persoană a reușit să slăbească.

Se pare că expunerea cronică la stres joacă și ea un rol important, încurajând mâncatul în exces și dezvoltarea obezității.

Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

În cartea Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient, Andy Puddicombe își propune să ne arate cum putem ajunge la greutatea ideală într-un mod simplu și sigur, fără diete exagerate care să ne înfometeze. Cartea poate fi găsită AICI.

De asemenea, Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient ne arată cum să-i reamintim corpului vostru de propria inteligență naturală și de capacitatea sa de autoreglare, oferindu-ne mai multe soluții care au fost testate cu succes.

Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

Mâncatul conștient – Ce arată studiile

Deși este mai puțin cunoscut față de numeroase alte diete celebre pe internet, mâncatul conștient ne poate fi de un real ajutor.

Majoritatea studiilor arată că mâncatul conștient te ajută să scazi în greutate schimbându-ți obiceiurile alimentare și reducând totodată stresul.

De exemplu, un studiu realizat pe un grup de indivizi care a aplicat principiile mâncatului conștient a arătat că participanții au slăbit, în medie, 4 kilograme (în total, în cele 6 săptămâni cât a durat seminarul și în cele 12 săptămâni de după seminar).

În cadrul unui alt program în care au fost aplicate principiile mâncatului conștient persoanele au slăbit, în medie, 12 kilograme pe parcursul a 6 luni, fără să se îngrașe la loc în perioada de 3 luni de după terminarea programului.

Cheia-succesului: schimbarea obiceiurilor alimentare nesănătoase

Schimbând felul în care ne raportăm la mâncare, sentimentele negative care pot fi asociate cu mâncatul sunt înlocuite de conștientizare, de un autocontrol mai eficient și de emoții pozitive.

Două dintre principiile mâncatului conștient sunt mâncatul încet și liniștit (senzația de sațietate va veni mai repede) și concentrarea pe mâncare (fără alte activități la masă, ca de exemplu privitul la televizor).

Marele avantaj al mâncatului conștient este că el se adresează și rezolvă problema obiceiurilor alimentare nesănătoase – practicile de mindfulness atacă miezul problemei, crescând astfel rata de succes pe termen lung a programului de slăbit.

De asemenea, mâncatul conștient reduce și stresul asociat cu mâncatul.

Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

În volumul Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient, autoarea prezintă o serie de exerciții simple care te vor ajuta să îți schimbi viața și să îți formezi noi obiceiuri, precum și o relație mult mai bună cu mâncarea și cu propriul corp.

Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa