6 metode care îi ajută pe copii să își gestioneze furia și nervii. Cum îi înveți să fie liniștiți

TOTUL DESPRE MAME
Părinți liniștiți, copii fericiți
Foto: Greg Westfall (Flickr / Creative Commons)

La ora actuală, inclusiv ca urmare a puzderiei de imagini violente de la televizor, din jocurile video, de pe internet, din filme sau din muzică, mulți copii au devenit insensibili la violență și au învățat că furia este singurul mod de a rezolva o problemă.

Însă vestea bună este că, așa cum violența este învățată, și calmul poate fi învățat.

În volumul Părinți liniștiți, copii fericiți. Cum să înlocuim țipetele cu conectarea”, dr. Laura Markham oferă un ghid revoluţionar despre creşterea unor copii responsabili, capabili şi fericiţi.

Pornind de la cele mai recente cercetări pe tema dezvoltării creierului uman şi pe experienţa sa clinică cu părinţii, medicul american Laura Markham are o abordare simplă, dar eficientă.

Mesajul ei este următorul: cultivarea unei conectări emoţionale cu copilul produce o schimbare reală şi de durată. Când această legătură vitală este stabilită, nu mai e nevoie ca părinţii să apeleze la ameninţări, cicăleli, insistenţe, recompense sau pedepse. Cartea ”Părinți liniștiți, copii fericiți” este disponibilă AICI.

Părinți liniștiți, copii fericiți – Adio crize de furie!

Acest ghid remarcabil – conceput de un psiholog clinician de la Universitatea Columbia care este totodată și mamă – îi va ajuta pe părinţi să-şi înţeleagă mai bine propriile emoţii – şi să şi le gestioneze – astfel încât să poată acţiona cu empatie şi să comunice clar, pentru a creşte copii care îşi controlează singuri comportamentul. Exemplele folosite în ”Părinți liniștiți, copii fericiți” le oferă părinţilor cu copii mici sau preşcolari soluţii şi fraze gata testate.

Dacă v-aţi săturat de lupte de putere, de crize de furie şi aveţi nevoie de „soluţia” corectă, cartea ”Părinți liniștiți, copii fericiți” vă oferă acele instrumente practice care vă vor transforma stilul de parenting în mod pozitiv.

Iată 6 secrete menite să îi ajute pe copii să fie mai calmi și să își exprime mânia într-un mod mai constructiv, explicate de specialiștii de la parents.com:

1. Modelul de liniște.

Cea mai bună metodă de a-i învăța pe copii să-și gestioneze mânia este să le arăți exemplul tău. Copilul învață cel mai bine să se calmeze nu atunci când citește într-o carte despre așa ceva, ci atunci când vede pe cineva cum face acest lucru. Așa că folosește-te de experiența proprie pentru a-i arăta copilului tău cum să se liniștească.

Exemplu: Dacă cei de la serviceul auto tocmai te-au sunat și ți-au spus că va fi nevoie de o sumă dublă de bani pentru a-ți repara mașina, arată-i copilului că rămâi calm și că te comporți civilizat, chiar dacă ești foarte supărat: „Sunt atât de furios.

Cei de la serviceul auto tocmai au dublat prețul pentru a-mi repara mașina”. Iar apoi oferă soluția: „Mă duc să fac o plimbare scurtă ca să mă liniștesc”. Copilul va prelua modelul tău.

2. Ieși și liniștește-te.

Una dintre cele mai dificile situații pentru părinți este atunci când copilul își îndreaptă furia împotriva lor. Ai grijă: furia este contagioasă! Cel mai indicat este să ai o regulă în familie pe care să o respecte toată lumea: „În această casă ne rezolvăm problemele atunci când suntem calmi și liniștiți”.

Data viitoare când copilul tău este furios și vrea să îi faci rapid pe plac, îi poți spune: „Trebuie să fac o pauză. Hai să vorbim mai târziu despre asta”, iar apoi poți ieși din cameră, fără să îi mai răspunzi. Lasă-l să se liniștească și vorbiți despre problemă apoi, când este calm.

3. Dezvoltă un vocabular legat de sentimente.

Mulți copii sunt furioși deoarece pur și simplu nu știu cum să își exprime frustrările în alt fel. Așa că țipă, lovesc, dau din picioare, vorbesc urât, jignesc sau aruncă lucruri pentru că nu știu să își gestioneze mânia.

Nu este realist să îl întrebi pe copil „cum te simți?” deoarece poate că el nu a învățat cuvintele necesare pentru a se exprima. Pentru a-l ajuta să se exprime, realizați împreună un poster pe care să scrieți mai multe cuvinte care pot exprima felul în care copilul se simte atunci când e furios.

Exemple: mânios, nervos, frustrat, furios, iritat, agitat, înfuriat etc. Când copilul tău va fi nervos, folosește aceste cuvinte pentru ca el să le poată aplica întâmplării petrecute: „Se pare că ești foarte nervos. Vrei să vorbim despre asta?” sau „Pari foarte iritat. Vrei să mergem la o plimbare ca să te liniștești?”. Adaugă termeni noi pentru alte emoții.

4. Creează un poster de liniștire.

Creează un poster care să îi ofere copilului tău alternative comportamentale acceptabile care să înlocuiască crizele de nervi. Exemple: să se plimbe, să se gândească la un loc frumos, să alerge, să asculte muzică, să lovească o pernă, să picteze, să vorbească cu cineva, să cânte o melodie etc.

Odată ce copilul și-a ales metoda de liniștire, încurajează-l să folosească aceeași strategie atunci când se mai enervează.

5. Învață să recunoști semnele care anunță o criză de nervi a copilului.

Învață-l și pe cel mic să recunoască aceste semne la el însuși: faptul că vorbește mai tare, obrajii i se înroșesc, își strânge pumnii, inima îi bate mai repede, gura i se usucă, respiră mai repede etc.

Odată ce copilul le-a înțeles, atrage-i atenția atunci când prezintă aceste semne: „Se pare că îți pierzi controlul” sau „Ți-ai încleștat pumnii. Te simți nervos?”. Cu cât îi ajutăm pe copii să recunoască semnele timpurii ale furiei, cu atât ei vor fi mai capabili să se liniștească.

Acesta este și momentul în care strategiile de gestionare a mâniei sunt cele mai eficiente. Furia escaladează rapid și dacă vei încerca să liniștești un copil în momentul în care mânia lui a ajuns la intensitate maximă atunci vei avea șanse mici de reușită.

6. Învață câteva strategii de controlare a furiei.

O strategie foarte eficientă este metoda numită „3 + 10”. Spune-i copilului tău că, atunci când simte că începe să se enerveze, să facă două lucruri: să respire adânc de 3 ori, iar apoi să numere încet în minte până la 10.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa