Rivalitatea dintre frați. 9 metode ingenioase prin care părinții pot elimina certurile

TOTUL DESPRE MAME
părinți liniștiți, frați fericiți
Foto: Madaise (Flickr / Creative Commons)

Probabil că nu există părinte care să nu fi auzit măcar o dată o frază de genul „Ea de ce are voie să se uite la filme cu prietenii ei și eu nu?”, „Îl iubești mai mult decât pe mine!” sau „Mai bine eram singur la părinți”!.

Deși frații pot fi prieteni foarte apropiați, rar se întâmplă ca un copil să se înțeleagă perfect cu toți frații și surorile sale.

Certurile între frați sau între surori sunt ceva natural. Dincolo de vârstele și de personalitățile diferite care pot alimenta aceste conflicte, frații se văd adesea ca rivali, concurând pentru resursele limitate ale familiei (ca de exemplu baia, telefonul sau ultima bucată de prăjitură) și, cel mai important, pentru dragostea și afecțiunea părinților.

Disputele dintre frați sunt normale, însă acest fapt nu înseamnă că nu îi pot enerva foarte mult pe părinți. Cheia pentru a diminua conflictele care au loc acasă este ca părinții să știe când să îi lase pe copii să își rezolve singuri problemele și când să intervină ca arbitri, arată specialiștii de la parents.com.

Care sunt cauzele certurilor?

1. Atenția. Copiii concurează pentru atenția părinților. Cu cât părinții sunt mai ocupați, cu atât ei se vor putea concentra mai puțin pe fiecare copil. Momentul când apare un nou copil poate fi dificil pentru cel mare, care vede că își pierde poziția sa din centrul atenției. Uneori, atenția părinților se concentrează pe un copil care e bolnav sau care are nevoi speciale (o dizabilitate fizică sau psihică sau dificultăți de învățare etc). Dacă vor simți că sunt ignorați, copiii vor începe să se poarte urât pentru a le atrage atenția părinților.

2. Faptul că trebuie să împartă. Cele mai multe gospodării nu au resurse nelimitate. Acest lucru înseamnă că frații vor trebui să împartă cel puțin o parte din lucrurile lor. Pentru un copil poate fi dureros să trebuiască să renunțe la jucăria preferată ca să i-o dea și fratelui mai mic.

3. Personalitățile diferite. Diferențele de temperament duc la conflicte, la fel și cele de vârstă.

4. Simțul dreptății. Copiii sunt precum niște mici avocați care cer mereu dreptate și egalitate în privința a ceea ce ei consideră că sunt drepturile lor naturale. De pildă, o fetiță se poate plânge că sora ei mai mare se poate duce la un concert, în vreme ce ea trebuie să stea acasă. La fel, sora mai mare se poate plânge că e obligată să fie bonă pentru sora mai mică, deși ar fi vrut să iasă în oraș cu prietenii. Gelozia între frați și sentimentul că nu sunt tratați corect pot duce la resentimente.

Sfatul specialiștilor este ca părinții să evite să intervină într-o ceartă, cu excepția cazului în care unul dintre copii e în pericol să fie rănit.

Iată câteva sfaturi utile:

1. Încearcă să îi lași pe copii să își rezolve singuri divergențele. Dacă intervii, copiii tăi nu o să învețe să își rezolve problemele, și s-ar putea ca lor să li se pară că îl favorizezi pe unul dintre ei, în special dacă îl pedepsești mereu pe același copil.

2. Separă-i și pune-l pe fiecare în camera lui sau în colțul lui din cameră. Uneori, copiii au nevoie să petreacă puțin timp separați.

3. Învață-i să negocieze și să facă compromisuri. Arată-le copiilor tăi cum să rezolve disputele într-un mod care îi mulțumește pe toți frații implicați în ceartă. Mai întâi, roagă-i să nu mai țipe și începeți să comunicați. Oferă-i fiecărui copil ocazia de a-și spune versiunea proprie. Ascultă-i cu atenție și nu îi judeca. Încearcă să clarifici problema (exemplu: „Se pare că ești foarte supărat pentru că fratele tău ți-a luat jocul video preferat”) și spune-le copiilor să găsească o soluție care funcționează pentru toți cei implicați. Dacă ei nu vin cu nicio idee, oferă tu o soluție. De exemplu, dacă cei mici se ceartă pe un nou joc video, propune-le să faci un program după care să se joace fiecare.

4. Aplică reguli. Asigură-te că toți copiii tăi respectă același reguli (exemplu: nu au voie să se lovească, să se jignească sau să strice obiectele celuilalt). Lasă-i pe copii să aibă un cuvânt de spus în felul în care regulile sunt stabilite și aplicate. În acest fel ei vor simți că au puțin control asupra vieții lor. Laudă-i atunci când respectă regulile.

5. Nu-ți alege un favorit și nu aplica tratamente preferențiale. Chiar dacă unul dintre copii face mereu pozne, iar celălalt e un îngeraș, nu e bine să faci comparații (exemplu: „De ce nu poți să fii ca sora ta?”). Astfel de afirmații îi vor face pe copii să se displacă și mai mult.

6. Nu te purta identic cu toți copiii. Nu există egalitate perfectă într-o familie. Evident, unui copil mai mare i se va permite să facă lucruri pe care frații mai mici nu au voie. În loc să încerci să îi faci pe copii egali, tratează-l pe fiecare ca pe un individ unic și special.

7. Oferă-le copiilor dreptul la propriile posesii. Este important ca ei să împartă, însă cei mici nu trebuie să fie forțați să împartă totul. Toți copiii tăi ar trebui să aibă ceva special care este doar al lor.

8. Organizează întruniri familiale. Adună toată familia împreună o dată pe săptămână și discutați despre eventualele nemulțumiri. Oferă-i fiecărui membru al familiei ocazia de a-și spune păsurile, iar apoi găsiți soluții împreună.

9. Oferă-i atenție fiecărui copil în parte (separat de ceilalți frați). Poate fi dificil să petreci timp separat cu fiecare copil în parte, în special atunci când ai o familie mare. Însă unul dintre motivele pentru care frații se dușmănesc este faptul că simt că nu primesc suficientă atenție. Pentru a le arăta copiilor că îi prețuiești pe toți, petrece timp cu fiecare în parte, doar voi doi. Stabilește zile speciale în care să îți duci fiul la film sau fiica la cumpărături. Chiar și 10-15 minute din atenția ta în fiecare zi îl poate face pe copil să se simtă special.

Părinți liniștiți, frați fericiți

Expertul în domeniul parentingului dr. Laura Markham și-a format un public numeros și fidel datorită abordării sale pline de compasiune, având la bază legătura vitală dintre părinți și copii. În ghidul Părinți liniștiți, frați fericiți, Markham prezintă unele modalități simple pentru a depăși nevoia de competiție și de conflicte, cultivând între frați o relație plină de iubire, asigurându-l în același timp pe fiecare dintre copii că mama și tatăl lui nu ar putea iubi niciodată mai mult pe altcineva.

părinți liniștiți, frați fericiți

Părinți liniștiți, frați fericiți – un ghid cu exemple din viața reală

Oferind exemple și sfaturi clare ce pot fi puse în aplicare imediat, Părinți liniștiți, frați fericiți conține tehnici cu rezultate dovedite, care izvorăsc din cercetare, menite să-i ajute pe copii să-și controleze emoțiile, să-și comunice nevoile și să-și rezolve singuri neînțelegerile, ajutându-i să-și creeze astfel o legătură strânsă pentru totdeauna – și permițându-le să devină adulți care vor trăi în bună înțelegere cu toți ceilalți.

Părinți liniștiți, frați fericiți conține numeroase scenarii și răspunsuri realiste cu privire la modul în care părinții pot transforma situațiile conflictuale în oportunități de dezvoltare a abilităților. Volumul îi pregăteşte cu măiestrie pe părinţi pentru a acorda atenția cuvenită experiențelor fiecărui copil, pentru a stabili limite și a diminua conflictele, prin intermediul unor exemple din viața reală. Cartea poate fi găsită AICI.

Părinții pot aplica multe alte metode pentru a dezamorsa veșnicele conflicte care izbucnesc între frați. În volumul Părinți liniștiți, frați fericiți. Cum să creștem frați prieteni pe viață, dr. Laura Markham oferă strategii practice cu rezultate dovedite care vor duce la diminuarea certurilor dintre cei mici. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa