Copii educați prin recompense? 3 argumente împotriva modelului „Fă așa și primești asta”

TOTUL DESPRE MAME
pedepsiți prin recompense fetiță alfie kohn
Foto: Anders Ruff Custom Designs (Flickr / Creative Commons)

Numeroși părinți, educatori, profesori sau învățători consideră că educația copiilor nu se poate face în absența pedepselor și a recompenselor. În vreme ce pedepsele au rolul de a descuraja comportamentele nedorite ale copiilor, recompensele îi stimulează pe cei mici să se poarte frumos și să facă ceea ce se așteaptă de la ei.

Deși mulți specialiști susțin acest sistem de educație, există și voci care arată că, pe termen lung, o educație bazată pe recompense nu duce la dezvoltarea unui om împlinit și echilibrat, cu un caracter armonios. Unul dintre cei mai mari critici ai sistemului educativ bazat pe recompense este scriitorul american Alfie Kohn, autor a numeroase cărți de parenting, de psihologie și de educație.

În cartea sa Pedepsiți prin recompense. Cum să evităm bulinele roșii, bonusurile, lauda și alte feluri de mită, Alfie Kohn arată că strategia noastră fundamentală pentru creșterea copiilor, pentru procesul de învățare al elevilor și pentru conducerea angajaților, se poate rezuma în 5 cuvinte: „Fă așa și primești asta”.

Autorul arată că, adesea, ademenim oamenii cu o bucată de zăhărel (de la dulciuri până la comisioanele din vânzări) într-un mod foarte similar celui în care am dresa un animal de casă. Cartea poate fi găsită AICI.

pedepsiți prin recompense alfie kohn

Pedepsiți prin recompense – o carte provocatoare

În Pedepsiți prin recompense, o carte deschizătoare de drumuri, Alfie Kohn ne arată că, deși manipularea prin stimulente a oamenilor pare să aibă succes pe termen scurt, aceasta reprezintă o strategie care până la urmă eșuează, iar efectele sale nocive persistă un timp îndelungat.

Locurile noastre de muncă și sălile de clasă vor continua să decadă, argumentează autorul în Pedepsiți prin recompense, până când vom pune sub semnul întrebării încrederea noastră într-o teorie a motivației derivată din experimente făcute pe animale de laborator.

Iată 3 argumente folosite de Alfie Kohn pentru a arăta că recompensele nu funcționează:

1. Precum pedepsele, recompensele reprezintă o formă de control, prin care persoana care se află într-o poziție de autoritate încearcă să îl manipuleze și să îl facă pe cel mai slab (copilul sau angajatul, de pildă) să facă ceea ce i se cere. Pe termen lung, persoana în cauză va simți în mod negativ efectele acestui tip de control.

În plus, dacă dintr-un motiv sau altul nu va primi recompensa pe care o aștepta, acest fapt îi va provoca la fel de multă suferință ca și când ar fi primit o pedeapsă.

2. Recompensele distrug relațiile.

Recompensele reduc posibilitatea cooperării și distrug spiritul de echipă. Acest lucru nu se aplică numai companiilor, ci și unei familii: dacă părinții creează un mediu competițional în care frații concurează permanent pentru a primi aprobarea și recompensele oferite de părinți, acest fapt poate deteriora într-o măsură extrem de mare relațiile de prietenie și de iubire dintre frați.

Copiii vor începe să se vadă unul pe altul drept obstacole în calea recompenselor sau pot începe să apeleze la lingușeli pentru a primi privilegiile promise de părinți.

3. Alfie Kohn consideră că valorile importante (dragostea, bunătatea, generozitatea, sinceritatea, responsabilitatea, empatia etc) trebuie să crească din interiorul copiilor. Încercarea părinților de a scurtcircuita acest proces, oferindu-le celor mici recompense, sunt în cel mai bun caz ineficiente, iar în cel mai rău contraproductive.

În schimb, Alfie Kohn îi sfătuiește pe părinți să aibă mereu în minte scopuri pe termen lung pentru copiii lor, ca de exemplu să îi ajute să devină adulți responsabili și oameni iubitori, nu să se concentreze pe obținerea unei obediențe imediate.

În momentul în care copilul crește într-o familie și într-o comunitate în care poate descoperi și poate crea, și are și posibilitatea de a alege într-o anumită măsură ce vrea să învețe, el va deveni mult mai entuziast și mai doritor să cunoască lucruri noi, iar pe termen lung se va dezvolta armonios.

Extrăgând informații din sute de studii, Kohn demonstrează în Pedepsiți prin recompense că oamenii chiar au rezultate mai slabe atunci când sunt momiți cu bani, note sau alte stimulente. Dacă le promitem bunuri copiilor pentru a se comporta cum se cuvine, nu obținem nimic mai mult decât o obediență temporară. Cu cât mai mult ne folosim de stimulări comportamentale artificiale, cu atât mai mult cei asupra cărora le aplicăm își pierd interesul față de subiectul mitei.

Recompensele și pedepsele sunt doar două fațete ale aceleiași monede – una fără putere prea mare de cumpărare. Se impune, arată Kohn în Pedepsiți prin recompense, găsirea unei alternative la aceste două  moduri de a controla oamenii. Ultimele capitole oferă un set practic de strategii pentru părinți, profesori și manageri, care depășesc nivelul utilizării de recompense sau pedepse.

Condimentată cu umor și exemple din viața de zi cu zi, Pedepsiți prin recompense ne oferă o serie de argumente tulburătoare, imposibil de negat. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa