S-a lansat „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi”, de dr. Laura Markham

Raluca Dumitrică
Părinţi-liniştiţi-fraţi-fericiţi-totul-despre-mame

Volumul „Părinți liniștiți, frați fericiți”, de dr. Laura Markham, nu trebuie să lipsească din bibliotecile părinților care au mai mulți copii

Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut, Teodora Neagu, traducător, Bogdana Dobre, blogger, Miruna Jovin, coordonatorul colecţiei Cărţile Părinţilor la Multi Media Est Publishing, şi Despina Bădescu, redactor şef TOTUL DESPRE MAME, au participat pe 27 octombrie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii ”Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă”. Alături de acestea s-a aflat în direct, prin intermediul Skype, şi dr. Laura Markham, autoarea cărţii, care a răspuns întrebărilor adresate de cei prezenţi.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Evenimentul a început prin intervenţia Domnicăi Petrovai, care a declarat că unul dintre cele mai importante mesaje din carte este dat de abilitatea de a-l ajuta pe frate sau soră de a empatiza, părintele fiind zi de zi empatic cu ceilalţi şi predând această lecţie. Ea a mai accentuat că relaţia dintre fraţi este cu atât mai valoroasă pentru că prin intermediul ei îi ajutăm pe copii să îşi exerseze limitele, adică să fie în contact cu propriile nevoi, pe care să le exprime direct, dar să respecte şi nevoile celorlalţi.
În continuare, psihologul a apreciat că relaţia dintre fraţi este, totodată, una dintre laturile în care părintele poate interveni pentru a-i ajuta pe ei să se dezvolte frumos şi că empatia şi responsabilitatea pot fi învăţate din această rivalitate gestionată corespunzător. Tot ea a mai punctat că părinţii trebuie să îi ajute pe copii să aibă o relaţie sănătoasă bazată pe respect reciproc şi să se se simtă iubiţi de toţi cei din familie.

Sfaturi live de la dr. Laura Markham

În continuarea intervenţiei Domnicăi Petrovai a venit dr. Laura Markham, care a declarat că a scris această carte deoarece părinţii au întrebat-o mereu cum să gestioneze gelozia între fraţi. Cartea are ca scop oferirea de soluţii pentru a-i ajuta pe copii să-şi gestioneze conflictele şi pentru a deveni mai apropiaţi, propunându-şi să-i ajute pe părinţi să îşi arate dragostea pentru cei mici într-o manieră identică. Specialistul a mai spus că este un lucru biologic ca naşterea unui al doilea copil să îl facă pe primul să fie speriat de faptul că resursele părinţilor, care mergeau până atunci exclusiv la el, vor fi împărţite. Dar copiii nu ştiu că aceste resurse sunt, de fapt, infinite şi, în afară de asta, copiii nu prea ştiu cum să facă faţă cu nouă situaţie dată de noul membru al familiei. De aceea, părinţii trebuie să-i înveţe pe cei mici să-şi exprime sentimentele, fără să-i atace pe ceilalţi, iar rolul lor este să fie un model pentru copii, autoreglarea adulţilor fiind cel mai bun exemplu.

Spre finalul intervenţiei sale, dr. Laura Markham a mai declarat că timpul special este un instrument foarte util, dar nu singurul, pentru că poţi găsi timp să te conectezi cu fiecare dintre copiii tăi chiar atunci când întreaga familie se află în aceeaşi cameră. Ca ultim sfat, specialistul american a mai punctat că părinţii mai au datoria să-i înveţe pe copii să-şi exprime nevoile şi să-i înveţe să reproducă un comportament pozitiv. După ce învaţă să facă acest lucru, copiii vor învăţa să îl repete și în alte situaţii.

Cartea „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi” şi ponturile testate

Teodora Neagu, traducătoarea cărţii şi mamă a doi copii, a specificat că lucrul care i s-a potrivit personal din carte a fost analizarea situaţiei conflictuale cu copiii şi catalogarea ei drept situaţie de urgenţă sau nu. În plus, tot în acele momente delicate sfatul din carte de a lua o pauză de respiraţie şi de a examina situaţia s-a dovedit că ajută foarte mult. Tot într-o notă pozitivă a venit şi mărturia Mirunei Jovin, care, pe baza observaţiei personale, le-a spus celor prezenţi că la vârste mai mari începe să apară o complicitate între copii, iar ei încep să aibă grijă unul de celălalt şi să fie atenţi. Tot ea a mai declarat că s-a bucurat să afle din carte că timpul special poate să însemne chiar şi 15 minute petrecute cu un copil, ceea ce, în cazul său, a fost eliberator.
La rândul său, Bogdana Dobre a specificat că încearcă să facă tot posibilul să-i ajute pe copiii ei să fie conectaţi, iar asta are loc cu foarte multe exerciţii de respiraţie profundă. Cel de-al treilea copil i-a oferit chiar posibilitatea de a face şi exerciţiul urgenţei de care spune şi dr. Markham în carte. De asemenea, tot cartea a învăţat-o să nu mai caute vinovatul în situaţiile conflictuale, ceea ce a descâlcit multe situaţii.

Seara s-a încheiat cu intervenţia psihologului Domnica Petrovai, care a declarat că este foarte important să-l ajuţi pe unul dintre copii să-l înţeleagă pe celălalt, care are un temperament diferit de al lui, învățându-l astfel să fie empatic și tolerant și să nu judece alegerile sau felul de a fi diferit al celor din jurul său, iar acest lucru este esențial mai târziu, în viață, pentru a putea funcționa în societate, în medii diferite.

Dr. Laura Markham, mamă a doi copii şi un specialist cu o vastă experienţă clinică, este expertul de parenting numărul unu al Americii, fondator al paginii AhaParenting.com şi doctor în psihologie infantilă. Pornind de la cele mai recente cercetări pe tema dezvoltării creierului uman şi experienţa să clinică cu părinţii, dr. Laura Markham are o abordare simplă, dar eficientă. Mesajul ei este următorul: cultivarea unei conectări emoţionale cu copilul produce o schimbare reală şi de durată. Când această legătură vitală este stabilită, nu mai e nevoie că părinţii să apeleze la ameninţări, cicăleli, insistenţe, recompense sau chiar pedepse.

fericirea-in-familie-totul-despre-mame

Despre cum putem invita calmul, înțelegerea și fericirea în căminele noastre vom discuta cu Dr. Laura Markham, fondatoarea AhaParenting.com , pe 14 şi 15 noiembrie, la Conferințele TOTUL DESPRE PARENTING. Vino și tu! Informații și înscrieri aici.

Vei afla cum să înlocuiești țipetele și certurile cu conectarea, vei află cum poți încuraja dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului tău, vei învăța tehnici de mindfulness pentru a dezamorsa conflictele în familie, dar și pentru a-ți transforma starea atunci când ceva te dezechilibrează. 

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa