GHID. 9 trucuri ca să comunici eficient cu un adolescent

TOTUL DESPRE MAME
Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență

Ai încercat vreodată să discuți cu copilul tău adolescent și după câteva minute de neastâmpăr, mormăit și priviri în gol din partea lui ai simțit că te enervezi și că îți pierzi răbdarea? Nu este un secret pentru nimeni că adolescenții sunt foarte necomunicativi cu părinții lor. Drept urmare, încercarea de a discuta serios cu un adolescent poate fi o provocare pentru mulți adulți.

În cartea Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență, autorul Daniel J. Siegel demonstrează cum presupusele dezavantaje ale anilor adolescenței au, de asemenea, avantajele lor. Lecțiile de viață care îi așteaptă pe adolescenți sunt lecții din care putem învăța cu toții, indiferent de vârstă. Cartea poate fi găsită AICI.

Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență

În Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență, Daniel Siegel privește această etapă nu ca pe o problemă sau dificultate care trebuie depășită, ci mai degrabă ca pe un izvor de curaj și de creativitate. Prin atitudinea plină de considerație, volumul Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență este foarte potrivită atât pentru adolescenți, cât și pentru părinții și mentorii acestora.

Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență

Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență arată că această etapă aduce o mulțime de noutăți, explorări și creativitate, însă totodată poate duce și la pierderea controlului și a echilibrului, emoțiile acționând ca un tsunami de sentimente copleșitoare. Adolecenții trec nu doar prin exaltare mentală, ci și prin stări de confuzie.

Iată 9 tehnici de comunicare propuse de specialiștii de la psychologytoday.com, care îi vor ajuta pe părinți să stabilească legături mai solide cu fiul sau cu fiica lor:

1. Anunță-l din timp când și despre ce vrei să vorbiți. În acest fel el va avea timp ca să se gândească la subiectul respectiv și își va putea aduna gândurile.

2. Dă-i ceva să mănânce. Asigură-te că a mâncat ceva înainte să începeți să vorbiți. Din propria experiență, cu toții am observat că există o corelație între foame și iritare. Prin urmare, dacă te asiguri că nivelul de zahăr din sângele adolescentului este suficient de ridicat, ai mai multe șanse ca el să fie concentrat și angajat în discuție.

3. Nu îi ține predici. Condensează-ți informațiile într-o listă cu câteva puncte. Permite-i să răspundă la acele puncte. În acest fel te asiguri că veți purta un dialog (nu un monolog venit din partea ta).

4. Controlează-ți emoțiile. Chiar dacă s-ar putea să fii frustrată și nervoasă, dacă țipi și strigi la copil nu o să obții rezultatele pe care ți le dorești. Ele vor fi interpretate ca un atac, care va determina un răspuns de tip „fugă” sau „luptă”.

5. Mergeți în timp ce vorbiți. Adolescenții sunt activi și le place să fie în mișcare. Să îi forțezi să stea nemișcați într-un loc, în timp ce tu îi ții lecții de bună purtare, e o rețetă sigură pentru dezastru. Încearcă să vorbiți afară, să vă plimbați în jurul blocului sau într-un parc.

6. Comunică și indirect. Ai grijă la limbajul corpului și la contactul vizual: mulți adolescenți preferă să evite contactul vizual în timpul discuțiilor. Dacă tu te uiți pătrunzător în ochii lui în timp ce aveți o discuție importantă, s-ar putea ca el să interpreteze acest lucru drept agresiv și enervant. Prin urmare, este posibil să se închidă în fața ta. Dacă mergeți unul lângă altul sau vă aflați în mașină vei reduce într-un mod natural incidența contactului vizual direct.

7. Folosește exemple din lumea înconjurătoare. Dacă vrei să îi spui copilului tău că are o cameră dezordonată și că nu își aranjează niciodată hainele poți să te plimbi prin cameră și să folosești exemple concrete. Pune-l să ridice anumite obiecte și analizează-le dacă sunt curate sau nu. Dacă îi oferi exemple tangibile și concrete îi va fi mai ușor să proceseze și să își amintească discuția voastră.

8. Ai grijă la competitivitatea înnăscută a adolescenților. În numeroase situații este important să îi confirmi că ești de partea sa și că ai încredere în el. În acest fel va fi mai deschis și mai încrezător în a-ți oferi feedback sau în a-ți cere ajutorul.

9. Oferă-i timp de gândire. De multe ori, adolescenții au nevoie de ore, zile sau săptămâni pentru a procesa o discuție importantă. Dacă nu ai fost mulțumită de cum a decurs prima discuție, nu redeschide subiectul imediat după aceea.

Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență

Cartea Vâltoarea minții. Puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență îi poate ajuta pe părinți să înțeleagă multe dintre schimbările care se petrec în mintea adolescenților.

Pe scurt, modificările cerebrale din adolescență prezintă atât riscuri, cât și oportunități. Modul în care navigăm pe apele adolescenței, ca tineri aflați în această călătorie sau ca adulți însoțitori, poate îndrepta corabia care este viața noastră către locuri periculoase sau către aventuri palpitante. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa