Dureri normale în copilărie. Care sunt?

Adriana Moscu
Dureri normale in copilarie

Medicii consideră că așa numitele “dureri de creștere” nu există. Însă noi am depistat câteva feluri de dureri normale, care pot însoți copilul din primele zile de viață până la adolescență.

Le-am trecut în revistă pe toate aceste dureri normale: de la dureri abdominale, până la dureri de spate, de sâni sau menstruale. Chiar dacă durerile asociate cu creșterea nu sunt recunoscute de către specialiștii în medicină, există, totuși, câteva cauze conexe pentru apariția anumitor tipuri de disconfort, de la o vârstă la alta. Unele sunt trecătoare, altele, cum ar fi durerile menstruale, pot persista lună de lună. Dar vestea bună este că niciuna dintre ele nu ar trebui să fie periculoasă și că, odată ajunși la maturitate, cei mici nu ar trebui să se mai confrunte cu ele. Iată câteva tipuri de dureri normale asociate cu perioadele de creștere și transformare ale organismului unui copil, dar și metode simple pentru a le ameliora.

Dureri normale în copilărie

Dureri de burtă

Sistemul digestiv al bebelușului nu este pe deplin format în momentul nașterii. Mai mult, dacă îl alăptezi, tot ceea ce mănânci trece prin laptele matern direct în stomacul nou-născutului, care nu poate digera la această vârstă fragedă alimente precum tocăturile, prăjelile, dulciurile sau mezelurile, ori băuturile carbogazoase sau cele care conțin cofeină ori teină. Evită astfel de alimente dacă îl alăptezi și nu începe diversificarea cu ele. De fapt, e bine să nu i le introduci niciodată în dietă, pentru că nu sunt bune la nicio vârstă. Dacă micuțul are gaze – strânge din piciorușe, se chircește, își strâmbă fața, plânge ascuțit sau elimină multe gaze, mângâie-l pe burtică, dă-i să bea ceai de mentă și medicamente împotriva balonării, specifice vârstei și prescrise întotdeauna de medicul specialist.

Dureri de creștere a oaselor

Sunt considerate de mulți ca făcând parte dintre acele dureri normale ale copilului. Sunt însă contestate de mulți medici. Eu le-am încercat în copilărie și la fel și fetele mele. Apar în jurul vârstei de 7-8 ani, pe fondul unei creșteri galopante, mai ales în perioada de vară, când e multă lumină afară și calciul se fixează mai rapid în oase. Medicii însă sunt de părere că aceste dureri pot fi corelate și cu activitatea intensă pe care o au copiii în această perioadă – de la cățăratul în copac și săritul de pe orice suprafețe, până la alergatul prin parc sau orice alte activități motrice care îi solicită ligamentele. De obicei, aceste dureri apar în zona genunchilor sau în spatele lor și nu întotdeauna ambele picioare dor cu aceeași intensitate. De cele mai multe ori, dispar așa cum au apărut. Se recomandă repaos de la activitățile fizice și comprese calde, pentru ameliorarea disconfortului.

Dureri de creștere a sânilor

Între 8 și 13 ani, pe măsură ce estrogenul începe să circule în organism, ovarele fetițelor produc hormoni și sânii încep să crească. La început, mameloanele încep să se bombeze ușor (în limbaj popular se cheamă “înmugurire”). Acest proces poate fi, pe alocuri, dureros, pentru că sfârcurile se pot întări, iar areolele încep să se mărească și să se închidă la culoare. Atunci când cresc, sânii devin, de obicei, dureroși. Ba chiar vei putea observa la fetița ta că un sân rămâne în urma celuilalt. Dacă se îngrijorează, asigur-o că totul se va îndrepta de la sine. Procesul de creștere al sânilor se termină în jur de 20 de ani, în funcție de momentul în care copilul a intrat la pubertate. Și încă ceva: și băieții se pot confrunta în preadolescență și în adolescență cu creșteri neașteptate ale sânilor și, implicit, cu o mică durere. De vină sunt tot dereglările hormonale, care se stabilizează în cele mai multe cazuri la ieșirea din pubertate. În momentele “dureroase”, compresele reci aplicate local și evitarea activității fizice sunt cele mai recomandate.

Dureri menstruale

Din păcate, multe dintre fetițele care au intrat în perioada menstruală (care poate să apară între 9-13 ani, cel mai adesea), se confruntă cu sindromul premenstrual – dureri abdominale și în zona lombară, crampe, migrene, sâni întăriți și dureroși, stări de anxietate, pierderea capacității de concentrare. Aceasta este cazată, încă o dată, de dereglările hormonale – cu două săptămâni înainte de apariția menstruației, estrogenul și progesteronul (cei doi hormoni feminini), scad în intensitate. Majoritatea medicilor spun că stările neplăcute pot fi prevenite cu ajutorul unei diete echilibrate, bogate în fructe și legume proaspete, pline de vitamine, și renunțarea la mâncarea de tip fast-food.

Dureri ale coloanei vertebrale

Începând de la presiunea pe care o exercită asupra coloanei ghiozdanul mult prea mare și prea greu pentru un copil mic, până la lipsa încrederii în sine care apare la preadolescenți și adolescenți și care îi determină pe unii dintre ei să adopte o poziție incorectă (creșterea sânilor la fetițe poate fi unul dintre motive, dar și apariția acneei), până la poziția aplecată asupra telefonului sau a tabletei ori asupra biroului (în timpul temelor) sau a băncii de la școală (în cursul orelor), toate sunt motive pentru care coloana vertebrală se poate deforma într-unul sau mai multe puncte. În acest caz, durerile nu vor întârzia să apară, dar sunt considerate printre durerile normale. Dacă îți auzi copilul acuzând dureri de spate în repetate rânduri, nu mai sta pe gânduri: faceți o radiografie de specialitate, din care va reieși clar unde este problema. De cele mai multe ori, cu ajutorul exercițiilor fizioterapeutice și al corectării poziției, cel mic va scăpa de disconfort și va căpăta o alură a corpului corectă și elegantă. 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă un Like paginii noastre de Facebook, unde vei putea citi mai mult articole interesante.

Foto:  Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa