Înapoi la școală, înapoi la stres: 5 ponturi pentru părinții copiilor cu nevoi speciale

Anca Vlad
școală

Strategii pentru reducerea anxietății în favoarea unui început pozitiv

În mod normal, începutul școlii, cu pregătirile aferente, este cea mai frumoasă perioadă an. Dar pentru părinții copiilor cu nevoi speciale poate fi o perioadă foarte stresantă.

Indiferent dacă micuțul tău revine la școală după vacanța de vară sau a frecventat cursurile de vară, noile așteptări pot fi considerate o provocare atât pentru el, cât și pentru familiile lor. Interacțiunea copilului cu noii profesori și colegi, ca să nu mai vorbim de noua programă școlară, toate acestea desfășurându-se fără supravegherea ta directă te poate duce la anxietate și dorința de a evita tot ceea ce înseamnă pregătirea pentru noul an școlar. Cu toate acestea, indiferent cât de mult ai vrea să amâni clopoțelul care sună intrarea la clasă, acesta va suna în cele din urmă.

Ponturile pentru lista „Înapoi la școală”  se axează în general pe modalitățile prin care poate fi ajutat copilul să treacă fără probleme peste prima zi. Prea puțini se gândesc însă la părinți și la felul în care le poate fi atenuată anxietatea. Din păcate, aceștia sunt ocupați să-și pregătească micuțul fără să se mai gândească la faptul că și el are nevoie de asistență. Iată o listă cu cinci ponturi care te pot ajuta și pe tine, și pe copil să începeți noul an școlar fără probleme și cu optimist.

Pro și… mai puțin pro

Înainte de începerea propriu-zisă a noului an școlar, fă două liste separate. Pe prima trece toate lucrurile care crezi că au mers bine și l-au ajutat pe copil de-a lungul anului precedent. Ce ai apreciat la profesor și la personalul administrativ? Ai făcut anumite schimbări în cursul anului sau ai mers pe ceea ce ați stabilit dela început și ai simțit că-l poate ajuta pe copil să-și atingă țelurile sau cel puțin să se simtă în largul lui? Cum v-ați descurcat acasă cu rutina legată de diminețile în care mergea la școală?Ți s-a părut mai simplu să-i pregătești de seara ținuta în loc s-o faci dimineața înainte de plecare? Copilul s-a trezit mai repede și mai ușor dacă a avut un program bine stabilit sau dacă ați început ziua cu una dintre activitățile lui preferate?

A doua listă ar trebui să includă tot ce crezi că i-a încetinit progresul. Nu e cazul să critici acum anumiți profesori sau colegi, ci, mai degrabă, să-ți dai seama ce anume nu a mers bine. De exemplu, comunicarea nu a fost constantă, nu ai primit suficiente informații sau copilul a pierdut ocazia de a se juca pentru că dura foarte mult pauza în care li se servea gustarea?

Creând o astfel de listă cu problemele pe care le-ați întâmpinat tu și copilul în cursul anului precedent, ai posibilitatea de a contracara provocările înainte ca acestea să aibă impact asupra copilului. Fiind conștient de anumite probleme, poți discuta deschis cu profesorul și, la fel de bine, poți crea o nouă rutină acasă. În cel mai rău caz, lista te poate pregăti pentru potențiale situații înainte ca acestea să apară.

Ai făcut lista? Minunat! Mai fă una!

Acum că te-ai specializat în astfel de liste, fă una pentru tine în care să notezi activitățile la care participi atât la școală, cât și în afara ei. Asta te va ajuta să ai mai multă încredere și să fii conectat. Ți-ai însoți copilul în excursii cu școala dacă ți s-ar cere acest lucru? Ai programa cafetiera de seara ca să nu mai pierzi timpul dimineața?Ți-ai anunța șefii sau colegii de serviciu că pot interveni schimbări în programul tău de lucru?Te-ai înscrie în grupuri de sprijin, wokshopuri sau sesiuni de terapie care te-ar putea ajuta?

Amintește-ți cum ți-ai ajutat în anul precedent copilul să înceapă anul școlar cu dreptul și folosește informațiile pe care le-ai acumulat de atunci.

Un altfel de…

Părinții copiilor cu nevoi speciale au de luat în calcul mai multe detalii decât dusul și adusul de la școală al elevului. Poate că vara a fost pauză binevenită, dar apropierea noului an școlar poate fi copleșitoare. Întoarcerea la rutina din timpul anului școlar poate fi descurajatoare, dar dacă verifici toate detaliile înainte de sosirea acestui moment, nu numai că poate fi de folos, dar creează sentimentul de împlinire și de încredere. Iată patru elemente care te pot ajuta.

Familiaritate – Familiarizează-te cu programul individual și cu țelurile lui

În ce domeniu a făcut progresele anul trecut? Profesorul precedent a menționat ce anume l-a ajutat să aibă succes? Cum rămâne cu domeniile în care nu a înregistrat progrese? Ai primit explicații referitoare la problemele pe care le-a întâmpinat și ai putut să-l ajuți? Prioritățile tale s-au schimbat în timpul verii în ceea ce privește țelurile pe care trebuie să le atingă?

Rutina  – Începe din timp să aplici rutina pe care urmează s-o aveți în timpul școlii

Cu siguranță este plăcut să dormi mai mult în timpul vacanței, dar va fi foarte greu în prima săptămână de școală să revii la trezitul dimineața, pregătirea ghiozdanului și parcurgerea drumului până la școală. Chiar dacă asta înseamnă să renunți la ultimele săptămâni de lenevie dimineața, acomodarea din timp cu rutina care se va instala în timpul școlii vă va fi tuturor de folos.

Pune bazele unei legături cu noul lui profesor și cu personalul școlar sauadministrativ ca să te prezinți, să le dai ocazia să tecunoască. Deschide poarta către discuții deschise în ceea privește așteptările și schimbările și arată-ți disponibilitatea de a participa la toate întâlnirile.

Dacă e posibil, fă turul școlii

Plimbă-te cu copilul prin școală atunci când nu sunt profesorii sau ceilalți copii prin preajmă. Asta nu numai că-l va ajuta pe să se simtă în largul lui atunci când va începe școala, dar îi ca oferi ocazia să vadă unde-și va petrece timpul.

Empatizează cu el

Micuțul poate fi speriat sau agitat în ceea ce privește începutul noului an școlar. De fapt, poate fi chiar mai rău. E de înțeles că este frustrat pentru că vara se apropie de sfârșit și trebuie să revină la rutină, la cursuri și teme. Ca părinte, s-ar putea să ai tendința de a prezenta în roz situația și să-i amintești de oportunitatea de a învăța lucruri noi, de a se reîntâlni cu colegii și de a participa la activități. Din păcate apropierea momentului i-ar putea accentua teama.

Pe de altă parte, empatizând cu el nu înseamnă neapărat că ești de acord cu tot ce spune („Ai dreptate! Școala e o porcărie!”), dar îl ajută să simtă că-l înțelegi și că ești acolo ca să-l ajuți.

Ascunde-ți anxietatea

Dacă ești îngrijorat în ceea ce privește întoarcerea la școală, copilul tău ar putea prelua energia negativă. Multe dintre listele adresate părinților ai căror copii au nevoi speciale îi sfătuiesc pe aceștia să-și controleze anxietatea, dar prea puține oferă sugestii care să-i ajute să facă față acestei provocări.

Anxietatea este provocată de teama legată de ceea ce urmează să se întâmple, de necunoscut. Pentru părinții copiilor cu autism sau nevoi speciale viitorul poate fi nesigur.

Felul în care poți controla această anxietate nu se rezumă doar la „GATA, voi fi bine!”. Încearcă să te gândești la ceea ce ajutat să mergi înainte. Oferă-ți timpul necesar să te gândești și să accepți teama și astfel vei reuși să te calmezi.

Iată câteva elemente care te vor ajuta

Declanșatorul– Descoperă și notează ce anume declanșează teama legată de întoarcerea copilului la școală. Făcând o listă cu aspectele care-ți provoacă mai mult stres, îți poți da seama dacă acestea sunt justificate și cum le poți depăși pentru binele tău și al copilului.

Acceptarea– Odată făcuta lista de mai sus, îți vei da seama mai ușor ce poți și ce nu poți controla, permițându-ți astfel să te axezi pe cele care pot fi controlate.

Pragmatismul– Gândurile care provoacă anxietate nu au nicio regulă. Ele pot fi nelimitate și nerealiste. Din păcate, asta nu te ajută să nu te lași influențat de ele. Odată ce ai identificat ce anume le declanșează și ai acceptat că sunt situații pe care nu le poți controla, poți analiza totul cu realism.

Întoarcerea la școală poate fi doar una dintre numeroasele provocări pe care le veți avea de întâmpinat tu și familia ta. Cu toate acestea, cu planificare, ajutor și multă răbdare, poți folosi tot ceea ce ai învățat din experiențele trecute. Chiar dacă micuțul tău merge pentru prima dată la școală, trece de la școala primară la liceu sau e pe cale să înceapă facultatea, familia ta a trecut deja prin numeroase provocări și schimbări. Unele dintre acestea au fost depășite cu mai mult succes decât altele, dar indiferent de ceea ce va urma, ai învățat ce strategii îți sunt de folos și, cel mai important, că alături de familie, poți depăși provocările.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa