Muzeul Naţional de Artă al României – un muzeu prieten al persoanelor cu nevoi speciale

Ruxandra Mateescu
Proiectul Art Touch de la MNAR pentru proiecte cu nevoie speciale

Persoanele cu deficiențe de vedere, auz şi vorbire pot „simți” operele de artă

Proiectul Art Touch din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă al României este un nou produs cultural multi senzorial destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, auz şi vorbire.

Proiectul Art Touch a fost lansat în luna aprilie la MNAR, ocazie cu care au fost prezentate publicului aplicaţiile multimedia şi de realitate augmentată, replici tactile, mostre textile, „biblioteca olfactivă” şi „biblioteca de sunete” ce oferă posibilitatea copiilor şi adulţilor cu nevoi speciale să viziteze cu uşurinţă galeria. Au fost concepute tururi ghidate şi ateliere destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Cum miros trandafirii dintr-un tablou?

Capodopera pictorului Jan Brueghel cel Bătrân – „Buchet cu flori” – se află la baza unei aplicaţii de realitate augmentată ce propune o nouă modalitate de a percepe pictura. Publicul are pusă la dispoziţie o tabletă, aplicaţia instalată prezentând buchetul de flori în 3D, detalii despre „dinastia Brueghel”, informaţii suplimentare despre fluturi şi propune un traseu al florilor prin cele trei galerii permanente ale muzeului. Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe AppStore şi Google Play.

De asemenea, maeştrii parfumieri de la „Expressions parfumees din Grasse” au creat un parfum inspirat din acest tablou, parfum ce face parte de acum din „bibliotecă olfactivă” special creată pentru turul multi senzorial. Astfel, copiii cu deficienţe de vedere vor putea mirosi cu adevărat trandafirii din lucrare.

Tururile ghidate prin cele trei galerii de artă europeană destinate persoanelor cu nevoi speciale sunt adaptate nevoilor acestora prin intermediul tabletelor pe care sunt instalate aplicaţii multimedia, al căştilor şi tehnologiei touch screen.

Muzica îngerilor

Din cadrul proiectului Art Touch face parte şi lucrarea pictorului italian Guercino, „Sfântul Francisc şi Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant”, lucrare făcută accesibilă publicului cu dizabilităţi prin intermediul touchscreen-urilor instalate în apropierea picturilor şi care oferă informaţii despre elementele compoziției- planuri, personaje, sursa de lumină.

O altă lucrare de care copiii cu deficienţe de vedere, auz şi vorbire se pot bucura de acum este şi cea a pictorului Paul Signac şi intitulată „Poarta (Saint Tropez)”. Aflaţi în fața acesteia şi cu ajutorul căştilor şi aplicaţiilor, ei se vor bucura aflând informaţii despre corespondența dintre sunete şi culori, despre Şcoala franceză de pictură sau despre povestea din spatele poveştii de pe pânză.

La sfârşitul vizitei, copiii cu nevoi speciale pot participa la atelierele organizate pentru această categorie de public.

Prima galerie tactilă din România

Nu este prima dată când Muzeul Naţional de Artă al României îşi deschide porţile larg către publicul cu nevoi speciale. În toamna anului trecut au vernisat prima Galerie Tactilă din România, în cadrul proiectului Inclusive Art.

Muzee de artă celebre din lume, printre care Metropolitan Museum of Art (New York), Brooklyn Museum, Musée du Louvre (Luvru, Paris) sau Muzeul Naţional din Israel (Israel Museum) au demarat programe asemănătoare cu ani în urmă.

Proiectul face parte din Programul „Lumea prin culoare şi sunet” desfăşurat în perioada mai 2013-aprilie 2014.

UNDE? Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă al României, Calea Victoriei, 49- 53, Bucuresti

CÂT? Beneficiaza de gratuități: copiii în vârstă de până la 18 ani cu nevoi speciale sau cu handicap sau cărora li se aplică masuri sociale de protecție; persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat și însoțitorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat ( adulti sau copii);
persoanele adulte cu handicap mediu sau usor: 75 % reducere

CÂND? Miercuri-duminica, orele 11-19

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa