Copilul învață mai ușor dacă se joacă în aer liber! Care sunt motivele, cum îl stimulezi

Anca Vlad
Copilul învață mai ușor

Camerele de joacă, dormitoarele, camerele de zi sau cămările sunt locurile ideale  atunci când vine vorba despre depozitarea jucăriilor sau despre spații de joacă. Cu toate acestea, nimic nu se compară cu spațiile deschise, deoarece copilul învață mai ușor dacă se joacă în aer liber. Combinația ideală între mirosul proaspăt al pământului, energia dată de aerul curat și posibilitatea de a alerga reprezintă definiția libertății, este de părere Lisa Cheaney-Hogan, într-un articol postat pe thenaturalparentmagazine.com.

La școală sunt planificate deseori excursii pentru a-i ajuta pe copii să descopere mult mai ușor natura. Din moment ce casa și familia sunt primii profesori importanți, este crucial să evaluazi mediul înconjurător și să-l adaptezi în așa fel încât să fie o extensie a casei. În acest fel, schimbarea anotimpurilor poate oferi o multitudine de oportunități și de provocări și posibilitatea de a extinde explorarea spațiilor deschise.

Crearea unui loc de învățat afară, în natură, nu ar trebui să fie nici complicat, nici costisitor: cu o pătură obișnuită și câteva cutii de carton poți face un spațiu minunat de joacă afară, la aer. Chiar și acoperișul și gardul poate fi improvizat din lucruri pe care le ai la îndemână și astfel copilul învață mai ușor, descoperind singur anumite lucruri. Folosind materiale naturale în combinație cu jucării, poți aranja un spațiu propice învățăturii.

Iată câteva modalități pe care Lisa Cheaney le-a folosit cu succes în propria curte.

  • Copiii tăi vor să picteze? Lasă-i să se dezlănțuie… cu acuarele. Gardurile sau veranda pictate cu acuarele de apă nu se vor deteriora, mai ales dacă îi lași să picteze cu pensule naturale (pene, crengi de copac, flori sau orice altceva le oferă natura).
  • Reciclează, redu și refolosește! Ai cumva o cădiță pentru copii care stă nefolosită într-un colț? Pune-o în mijlocul curții și o poți folosi ca spațiu de joacă pe care-l poți umple cu apă, nisip sau… noroi.
  • Știi pe cineva care poate tăia un copac bătrân? Din ciotul rămas în pământ poți face un scaun foarte comod, afară.
  • Lucruri care pot fi adăugate în spațiul deschis: mici plăcuțe de scris (minunate pentru mânuțe), lupe, binocluri, bucăți din lemn, găleți, lopeți, pietre, bețe, cutii/canistre pe care le-ai folosit și care urmează să meargă la reciclare… De fapt, orice nu mai folosești, dar prezintă interes pentru un copil curios.

Teme și idei de petreceri pentru copii. Petrecerea piraților

  • Organizează un picnic în curte (nimeni nu trebuie să facă după aceea curățenie în bucătărie).
  • Ai un cort? Instalează-l! Pe lângă că e un loc de joacă amuzant pentru copii, le oferă și umbră în zilele însorite.
  • Nu ai piscină? Nu e grav. Pornește sprinkler-ul, umple o stropitoare cu apă și dă-le-o copiilor sau pur și simplu lasă apa să curgă pe furtunul cu care uzi grădina. În zilele călduroase e răcoritor și foarte amuzant să te joci cu apa.
  • Plante! Indiferent că sunt în ghivece sau plante pe lângă gard, plantele sunt un must! Copii le pot îngriji și astfel să-și înțeleagă empatia.

A nins și s-a așternut zăpada? Super!

  • Poți amenaja un mic patinoar în spatele casei
  • Cădițele din pastic nefolosite sau ligheanele pot fi folosite pe post de săniuță.
  • Forturile din zăpadă sau igluurile sunt amuzant de construit.
  • Camping în aer liber. Instalează din nou cortul și bucurați-vă în el de ciocolată caldă.
  • Acolo unde locuiești este frig? Foarte, foarte frig? Aruncă pe pământ o cană cu apă și cheamă copiii să vadă cum se cristalizează.
  • Micuții pot picta pe zăpadă și pot vedea cum pictura lor de topește sau, dimpotrivă, îngheață și se păstrează mult timp.
  • Indiferent ce alegi să faci, implică neapărat copiii. Odată ce vor fi incluși în planul de petrecere a timpului liber, vor pune stăpânire pe spațiul creat în aer liber. Apoi, după ce devin proprietari, vor mândria, iar odată cu mândria vin respectul, încrederea în sine și sentimentul de independență.
  • Deși toate cele menționate mai sus ți se par în regulă în condiții ideală, nu trebuie să disperi. E de ajuns un balcon, o curticică acoperită cu beton sau cu gazon

La finalul zilei, „Lasă natura să-ți fie profesor!” – William Wordsworth.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa