Cum știi dacă micuțul tău face tot ce trebuie la vârsta lui?

TOTUL DESPRE MAME
face ce trebuie

Principala ”misiune” a copilul tău este să crească mare și sănătos, iar psihologia dezvoltării este exact știința care se ocupă cu studiul creșterii.

Pentru ca tu să te poți asigura că totul este în regulă cu copilul tău, ar trebui să verifici dacă el face ce ar trebui să facă, raportat la vârsta împlinită. Asta ar însemna, teoretic, să faci,rost de suficient de mulți copii cu performanța cărora să compari performanța micuțului tău, dar și să afli ce comportamente sunt specifice copiilor de aceeași vârstă ca să le poți verifica conformitatea. Cum acest lucru nu este tocmai la îndemână, specialiștii ne recomandă să apelăm la testele profesioniste de tip screening. Screening-ul este doar o analiză preliminară, care nu urmărește să pună un diagnostic clar și acurat. Un screener – adică un test care realizează screening-ul –  acționează exact ca sita cu care cerni făina. El compară performanța unui copil la o varietate de sarcini, cu performanța altor copii de aceeași vârstă, pentru a identifica orice întârziere în dezvoltare.

În țara noastră, există o serie de instrumente etalonate în acest sens, realizate prin evaluarea copiilor români.

Iată, așadar, o duzină de lucruri pe care copiii ar trebui să le poată face în primii ani de viață:

  1. Este semn de sănătate dacă 25% dintre nou-născuți și sugari își privesc mânuța pentru câteva secunde înainte de 25 de zile. Un procent de 90 fac acest lucru doar cu puțin înainte de 4 luni.
  2. Doar 25% dintre micuți pot să facă din mână gestul de ”la revedere” la vârsta de 7 luni și jumătate, iar majoritatea celorlalți o vor face abia după 1 an și 3 luni.
  3. Când sunteți la bucătărie, fii la fel de indulgentă dacă are probleme legate ținerea paharului cu apă. Un sfert dintre copii pot face asta la 9 luni și jumătate. Începând de la 1 an și 6 luni, vei putea renunța la șervețelele adiționale și mop: de acum bea fără să verse din conținutul recipientului.
  4. În ceea ce privește aria motor fin-adaptativă, mai precis manipularea obiectelor mici și coordonarea ochi-mână, majoritatea copiilor pot ține și lovi obiecte mici între ele, în jurul împlinirii unui anișor. Totuși, 25% dintre ei vor exersa începând cu 7 luni și jumătate, așa că ai timp să te obișnuiești cu zgomotul.
  5. Desenul unei linii drepte încetează să mai pună probleme de la vârsta de 2 ani, pentru 25% dintre copiii de această vârstă, iar de la 3 ani și 5 luni majoritatea desenează linia – știu – cu carioca pe peretele abia văruit.
  6. Când vine vorba de ales linia cea mai lungă dintre două linii verticale, copiii au nevoie de o perioadă mai mare de gândire, fiindcă 25% pot face asta la 2 ani și 9 luni și 90% abia la 5 ani.
  7. Auzul, înțelegerea și utilizarea limbajului ar trebui să înceapă cu reacționarea la zgomotul unui clopoțel plasat în spatele nou-născutului. Este acceptat ca normal orice răspuns primit în primele 15 zile de viață.
  8. La 5 luni și jumătate, 25% dintre copii încep să spună ”mama”, fără să ți se adreseze neapărat, după 9 luni toți copiii ar trebui să fie capabili să o facă (tot nespecific, adică fără a-și chema neapărat mama).
  9. După vârsta de 2 ani, 25% dintre antepreșcolari vorbesc complet inteligibil, există semne de îngrijorare dacă nu o fac nici după 3 ani și 9 luni, iar, în acest caz, ar trebui să consulți un logoped.
  10. Mișcările care implică mușchii mari ai corpului țin de motricitatea grosieră, iar la 9 luni 25% dintre sugari pot sta în picioare 2 secunde. La 1 an, o fac cu toții.
  11. Dacă au avut timp să se acomodeze cu mersul, copilașii încep să alerge: 25% aleargă la 14 luni, în vreme ce la 19 luni se pun cu toții pe fugă.
  12. Dacă vrei să îi implici în activități sportive, fii permisivă și grijulie față de progresele lor: 25% pot merge cu călcâiul unui picior la vârful celuilalt abia la 3 ani și 9 luni, iar majoritatea preșcolarilor o fac abia înainte de 6 ani.

Până să înceapă școala,asigură-te că totul este în regulă și amintește-și că acum ai la îndemână astfel de teste de screening online. Le completezi și primești instant un raport cu rezultatele.

Pe www.parentingromania.ro poți găsi chestionarele de evaluare profesioniste care te ajută să analizezi sănătatea psihică a copilului tău, precum și gradul său de dezvoltare. Chestionarul ABAS te ajută să înţelegi în ce măsură copilul şi-a însuşit deprinderile necesare traiului zilnic, prin analiza comparativă între ceea ce face el efectiv şi ceea ce ar trebui să facă la vârsta pe care o are. Poți afla, de asemenea, cât de bine se descurcă copilul tău în diverse situaţii care vizează adaptarea lui la cerinţele din mediu, grija faţă de sine însuşi şi relaţiile cu ceilalţi.

Autor: Camelia Ionescu, psiholog

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa