7 metode prin care un părinte ocupat își poate ajuta copilul să simtă că e deosebit

TOTUL DESPRE MAME
părinte-ocupat-totul-despre-mame

Aflăm de la Dr. Jane Nelsen ce să facem ca să nu ne neglijăm copiii, mai ales când suntem din cale afară de ocupați

Eşti un părinte ocupat, dar te-ai întrebat vreodată: „Oare copiii mei suferă pentru că au o mamă care muncește? Oare se simt frustrați?” Răspunsul: depinde de ceea ce crezi tu și de ceea ce faci.

Multe persoane fericite și de succes au fost crescute de mame care munceau. Nu circumstanțele de viață sunt importante, ci modul în care percepem aceste circumstanțe, iar ceea ce facem are cel mai mare impact. Fiecare persoană hotărăște dacă să interpreteze provocările vieții ca pe obstacole sau ca pe trepte către bucuria și succesul în viață. Înțelegerea acestor aspecte nu neagă tensiunile și îngrijorările prin care trec mamele care muncesc, dar poate aduce speranță și poate oferi un punct de plecare în confruntarea cu această neliniște, astfel încât să aducă beneficii copiilor și nu să-i facă să sufere.

Să începem cu credințele tale. Este un mit faptul că acei copii care au mame care lucrează sunt în mod automat mai frustrați decât cei care au mame casnice. Multe dintre mamele casnice sunt la fel de ocupate ca tine. Cu toate acestea, copiii adoptă în general atitudinile părinților. Dacă te simți vinovată și speriată că fiul sau fiica ta se va simți frustrat, atunci chiar sunt șanse să se simtă astfel. Ei ar putea dezvolta o mentalitate de victimă sau s-ar putea juca cu sentimentul tău de vinovăție, pentru a obține privilegii speciale. Pe de altă parte, dacă ai o atitudine optimistă și curajoasă, copiii tăi vor fi influențați de aceasta și vor avea de învățat de la tine.

Renunță la credința că trebuie să te scuzi față de copii pentru că ești o mamă care muncește. Prezintă-ți situația cu o atitudine pozitivă: „Așa stau lucrurile și trebuie să profităm de ele.”

Șapte metode de a-ți ajuta copilul să se simtă special

Cel mai prețios dar pe care îl poți oferi copiilor tăi este o perspectivă plină de speranță asupra vieții, indiferent de circumstanțe – iar toate circumstanțele, indiferent cât de dificile ar fi, oferă oportunități de învățare și de creștere. Concentrează-te să te folosești la maxim de oportunitatea de a fi o mamă care muncește, pentru a-ți ajuta copiii să se simtă special. Iată, în continuare șapte posibilități:

1.Rezervă-ți timp pentru îmbrățișări

Nu contează cât ești de ocupată, există întotdeauna timp pentru o îmbrățișare de trei secunde. Această îmbrățișare este extrem de importantă, poate aduce bună dispoziție și poate schimba atitudinile – și pe a ta și pe a copilului tău. Uneori o îmbrățișare poate reprezenta cea mai eficientă metodă de a opri un comportament neadecvat. Încearcă asta data viitoare când te simți epuizată sau când copilul este agitat și te vei convinge. Îmbrățișează-l de dimineață, imediat ce te întorci acasă, de câteva ori seara și oferă-i o îmbrățișare prelungită imediat înainte de culcare. Amândoi vă veți simți deosebit de bine.

2. Organizează întâlniri de familie săptămânale

Douăzeci sau treizeci de minute pe săptămână reprezintă o investiție minimă de timp, cu un profit uriaș. Copiii se simt deosebit atunci când sunt ascultați, luați în serios și când li se validează gândurile și ideile. Acesta este câștigul imediat. Câștigul următor este că la aceste întâlniri de familie poți rezolva multe dintre neînțelegerile de zi cu zi. Copiii te pot ajuta să creezi rutinele de dimineață sau pe cele legate de ora de culcare și oferă modalități creative pentru efectuarea activităților casnice. Este uimitor cât de dornici sunt copiii să respecte regulile și planurile la elaborarea cărora au contribuit și ei.

Câștigul pe termen lung este acela că ei își vor însuși abilități de viață importante, abilități de comunicare și de rezolvare a problemelor. Gândește-te la beneficiile pentru viitoarele lor profesii și relații. Întâlnirile săptămânale de familie, în care copiii învață să coopereze și să rezolve probleme, iau mult mai puțin timp decât să-i cicălești, să le faci morală și să-i cerți. În perioadele în care sunt foarte aglomerați, adesea părinții se eliberează de o problemă doar prin invitarea copilului de a pune problema pe ordinea de zi a întâlnirii de familie. Astfel, toată lumea învață să aibă încredere că în curând se va găsi o soluție corectă.

3. Cere ajutorul

Copiii au nevoie să se simtă utili. Este cu totul altceva să-i rogi să te ajute într-o manieră atrăgătoare, în loc să-i cicălești sau să te cerți cu ei. „Aș aprecia dacă ai face puțină ordine în sufragerie înainte de masa de seară” este o rugăminte care atrage de obicei mai multă cooperare decât „De câte ori ți-am spus să nu-ți mai lași lucrurile împrăștiate prin sufragerie!” Copiii se simt deosebiţi atunci când își oferă ajutorul. Ei nu se simt deosebiţi dacă sunt certați și dacă li se impune să facă ceva.

4. Petrece cu ei în mod regulat momente speciale, planificate din timp

Aceste momente nu consumă foarte mult timp și pot fi reconfortante pentru părinți și pentru copii, atunci când fac parte dintr-un program prestabilit. Copiii foarte mici au zilnic nevoie de aceste momente speciale, care durează 10-15 minute. Asta nu înseamnă că nu poți să petreci mai mult timp cu ei. Înseamnă că ai alocat timp pentru momentele speciale, pentru tine și copil, pe care acesta să se bazeze și să le aștepte cu nerăbdare.

O mamă a alocat timp pentru ca ea și fiica ei să citească sau să se joace de la 5.30 la 5.45. Fiica o ajuta cu mare plăcere pe mamă să pregătească mai întâi masa de seară, știind că urmează apoi momentele lor speciale. Dacă în acele momente speciale sună telefonul, mama va spune: „Îmi pare rău, dar nu pot vorbi chiar acum. Este timpul alocat Tarei și sunt momentele noastre speciale”. Tara va radia de bucurie.

Cu copiii aflați la vârsta adolescenței poți stabili o întâlnire pe lună, noaptea, în care să fiți doar voi doi și să stați de vorbă. Durata acestor momente nu este atât de importantă pe cât este atitudinea creată prin alocarea de timp acestor momente „speciale”. Ştiu că eşti un părinte ocupat, dar copiii se simt deosebiţi când știu că acel timp petrecut cu ei este la fel de important pentru tine ca orice altă sarcină sau întâlnire pe care o ai. Altă dată, când ești prea ocupată sau prea obosită, copiii nu se vor simți neglijați (iar tu nu te vei simți vinovată), dacă spui: „Acum sunt prea ocupată sau prea obosită, dar abia aștept să petrecem împreună momentele noastre speciale.”

5. Împărtășește cu copii momentele triste și vesele de peste zi, seara înainte de culcare

Eşti un părinte ocupat, dar seara, când mergi cu copilul la culcare, rămâi cu el câteva minute și lasă-l să-ți povestească despre cel mai trist lucru care i s-a întâmplat peste zi. Doar ascultă-l cu atenție, fără a încerca să rezolvi problema. Apoi spune-i și tu despre cel mai trist lucru care ți s-a întâmplat ție. Apoi, pe rând, povestiți despre cel mai fericit lucru care vi s-a întâmplat. S-ar putea să fii surprinsă de câte poți auzi atunci când oferi copiilor atenția ta totală pentru a-și evalua ziua care tocmai s-a încheiat și pentru a asculta ce ai făcut tu.

6. Fă-ți timp câteva secunde pentru a scrie un bilețel pe care să îl pui în cutia de sandviciuri a copilului, pe pernă sau pe oglindă.

O mamă foarte ocupată a hotărât să pună bilețele în cutia de sandviciuri a fetiței ei în fiecare zi, timp de un an. Își făcea timp în avion sau așteptând să înceapă o întâlnire pentru a scrie dinainte câteva rânduri sau versuri naive, precum „Trandafirii sunt roșii/Violetele sunt albastre/Ştii că în fiecare zi/Eşti în gândurile mele”. În timp ce era plecată lăsa bilețelele la persoana care avea grijă de fetiță, iar aceasta le plasa în ghiozdan. Prietenii fetei se adunau în jurul ei în pauza de prânz, așteptând cu nerăbdare să citească bilețelul zilei. Fiica ei se simțea într-adevăr deosebit.

7. Când ai de făcut un drum scurt cu mașina, roagă-l pe unul dintre copii să te însoțească

Chiar dacă eşti un părinte ocupat, petreceți împreună cât mai mult timp posibil. Poate fi foarte interesant să elaborezi un grafic la întâlnirile de familie, pentru a urmări al cui este rândul să te însoțească. În timpul acestor scurte călătorii, încearcă să fii un bun ascultător (nu pune întrebări). Vei fi surprinsă să afli cât de deschiși sunt copiii și cât sunt de dornici să vorbească. Dacă te comporți ca un „inchizitor” se vor abține de la a face destăinuiri. Pur și simplu dă-le de înțeles că ești bucuroasă că puteți petrece aceste minute împreună și împărtășește cu ei anumite momente speciale din viața ta sau povestește-le ce ai făcut peste zi. Copiii se simt deosebit când le împărtășești tot felul de întâmplări.

A-ți ajuta copiii să se simtă deosebit este o chestiune de planificare și de obișnuință, nu o pierdere de timp. Avantajul suplimentar în crearea obișnuinței de a-ți ajuta copilul să se simtă deosibit este că vei simți că ești o mamă deosebită sau un tată deosebit.

Copyright: 2016, www.positivediscipline.com, traducere de Alina Chiracu, cu permisiunea autorului. Articolul original poate fi consultat aici.

Dacă vrei să fii un exemplu pentru copilul tău și să ai o relație armonioasă cu el, dacă ești convins că un comportament se modelează, dar nu se impune, dacă nu crezi în pedepse, dar ți-ar plăcea ca educația copilului să aibă o structură, îți recomandăm să participi la acest curs de disciplină pozitivă care îți va oferi instrumente practice pentru a-ți sprijini copilul să se simtă un individ capabil, puternic și independent.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa