Ajută copilul să facă faţă răutăţilor colegilor! Metode pe care le poate aplica singur

Monica Gaina

Ajută copilul să facă faţă răutăţilor colegilor. Ca părinte evident că îţi doreşti ca cel mic să poată face faţă răutăţilor celorlalţi copii atunci când tu nu eşti de faţă. Având în vedere vârsta, micuţul tău nu va şti ce să facă sau cum să reacţioneze în astfel de situaţii. Copilul tău nu trebuie să se simte ca o victimă ori să creadă că este ceva în neregulă cu el. Acesta trebuie să ştie că ceilalţi greşesc, pentru că oamenii trebuie trataţi frumos, cu respect. Iată câteva sfaturi pe care să i le dai celui mic, astfel încât să poată face faţă acestor situaţii.

1. Spune: „Nu este frumos. Eşti răutăcios/răutăcioasă”

Învăţă-l pe cel mic să spună aceste cuvinte. Poate că ceillaţi copiii nu le ştiu, poate nu conştientizează implicaţiile pe care le au cuvintele lor.

2. Spune: „Nu am nevoie de prieteni răutăcioşi”

Un adevăr pe care toţi copiii ar trebui să îl ştie. La fel şi părinţii. Nimeni nu are nevoie de prieteni răutăcioşi. Simte că nu ai nevoie de ei şi nu vor mai avea putere asupra ta.

3. Spune: „Am să găsesc/ am să mă joc cu prieteni mai drăguţi”

Când cel mic este tratat de către ceilalţi copii într-un mod răutăcios, nu îl lasă să petreacă timp încercând să înţeleagă de ce, ori să se retragă într-un colţ şi să plângă de unul singur. Explică-i că sunt o mulţime de alţi copii buni cu care se poate împrieteni. Articolul continuă mai jos:

4. Ajută copilul să facă faţă răutăţilor colegilor. Învață-l să pleace şi să se joace cu altcineva.

Spunându-i copilului să facă acest lucru îi întipăreşti şi mai bine în minte cuvintele. Poţi, de asemenea, să enumeri câteva persoane cu care se înţelege şi cu care se poate juca fără teamă. Învaţă-l să aleagă persoanele care se comportă bine cu el.

5. Ajută copilul să facă faţă răutăţilor colegilor. Spune unui adult

Nu în sensul de a pârî, bineînţeles, însă copilul trebuie să înveţe să îţi spună ţie, ca părinte, astfel încât să puteţi discuta şi să îl poţi ajuta. Dialogul este foarte important, mai ales că anii următori de şcoală vor presupune şi mai multe situaţii neplăcute din partea colegilor. Copiii se rănesc atât de uşor unul pe altul şi chiar dacă nu ai cum să rezolvi situaţia îţi poţi ajuta copilul să aibă mai multă încredere în sine. De asemenea, poţi vorbi cu cadrul didactic care se ocupă de copil sau cu ceilalţi părinţi. Este important să clarifici lucrurile. Se poate ca vinovat să fie şi copilul tău într-o oarecare măsură.

6. Ajută copilul să facă faţă răutăţilor colegilor. Aminteşte-i că îl iubeşti

Îmbrăţişează-l, aminteşte-i că îl iubeşti, că este un copil minunat şi merită să fie tratat frumos. Perioada de timp în care îl poţi face pe cel mic să creadă aceste cuvinte este scurtă. La fel este şi perioada în care braţele tale îi vor putea oferi protecţie. Ajută-l cât de mult poţi, astfel ca atunci când va creşte şi nu te va mai crede să fie destul de puternic încăt să facă faţă răutăţilor de unul singuri.

Îți recomandăm și cartea ”Copilul Conștient”, pentru a învăța tehnici care să permită copilului să acorde o atenție mai mare gândurilor, sentimentelor și emoțiilor sale. El se va putea concentra mai bine la școală, va fi mai empatic și mai atent la tot ceea ce i se întâmplă. Cartea este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa