Autonomia copilului se formează de la vârste foarte mici. Cum păstrăm echilibrul ca părinți

Geta Roman, director editorial
autonomia copilului

Toddler-ul sau copilul între doi și cinci ani. Este perioada în care autonomia copilului începe să se consolideze. Un părinte trebuie să învețe care este echilibrul între încurajarea independenței și respectarea regulilor de siguranță. Recomandările de mai jos sunt valabile și mai târziu.

Există trei nevoi psihologice de bază: autonomia – nevoia de a simţi că eşti sursa alegerilor tale, conectarea – când individul iubeşte şi este iubit necondiţionat, face parte din ceva, este valoros şi contează ca persoană, şi competenţa, când înveţi lucruri noi, ești capabil şi te simțe sigur pe ceea ce faci. Dacă doar una dintre aceste nevoi nu este satisfăcută, ea va duce la un efect de domino cu rol declanşator al celorlalte. Pe de cealaltă parte, în momentul în care aceste nevoi sunt satisfăcute, ele duc la stima de sine a copilului şi creează un individ puternic şi sigur pe el, este de părere Urania Cremene, master trainer, coach, facilitator de programe şi trainer certificat în parenting de către Parent’s Toolshop Inc SUA.

Copil cooperant, nu obedient. Lasă-l să greșească!

Deoarece autonomia nesatisfăcută duce şi la necooperare, părintele trebuie să îl încurajeze pe copil să facă lucruri singur, să îl înveţe abilităţi şi comportamente, ca rezultatul să fie obţinerea cooperării copilului, şi nu obedienţa lui, recomandă Urania Cremene. Cum poate părintele să-l înveţe pe copil aceste abilităţi? Lăsându-l să experimenteze şi să greşească, greşeala fiind o oportunitate de învăţare, împărţind sarcina pe paşi, construind pe ceea ce ştie deja, combinând stilul de învăţare vizual cu cel auditiv şi oferind feed-back echilibrat şi descriptiv. În ceea ce priveşte recunoaşterea progresului făcut de copil, specialistul este de părere că nu trebuie să lăudăm, deoarece lauda motivează copilul extern, şi nu intern. Dacă nu ne putem abţine, totuşi, şi vrem să ne strigăm până la cer bucuria, atunci trebuie să lăudăm efortul, nu reuşita, să descriem ce este bine şi să vedem cum percepe copilul rezultatul, ca să nu mai aibă nevoie de confirmare data viitoare.

Iată câteva situații în care părintele poate încuraja autonomia copilului: 

  • Dezvoltarea motricității

Copiii sunt încântați să își folosească motricitatea pentru a explora tot ce pot. „În loc să îl descurajați să se cațere peste tot, mai bine oferiți-le oportunități să exploreze în siguranță”, sugerează Kimberly House, expert în dezvoltarea copilului. O minge, niște cretă, o plimbare în natură îi vor încânta simțurile și îi vor satisface curiozitatea, cel puțin temporar. Oferă-i detectivului tău timp să inspecteze frunzele, omizile sau pietrele.

  • Dezvoltarea vorbirii

Copiii sunt extrem de încântați să vadă ce se întâmplă când spun NU sau când îi cer unui adult să plece. ”Răspundeți opoziției copilului calm, dar ferm”, recomandă Kimberly House.

  • Oferirea de alternative

Fă pași pentru a-i oferi copilului tău șansa unei aventuri sigure în dezvoltare. „Puteți oferi ajutor în această etapă de dezvoltare prin oferirea de alergeri. Aceasta le oferă autonomia pe care o doresc, în timp ce îl fac în continuare cooperant”, sugerează Rachel Rainbolt, scriitor și expert în parenting din San Diego, California.

Dacă îl veți întreba ”Vrei mazăre la cină?” îi oferiți oportunitatea de a spune NU. Însă dacă întrebați ”Vrei mazăre sau morcovi?”, nu există răspuns greșit atâta vreme cât sunteți mulțumit de oricare dintre variante.

  • Grija față de ei

Copiilor le place să facă lucruri pe cont propriu, mai ales să aibă grijă de ei. Adesea îi veți auzi spunând: ”Fac eu”, atunci când adulții încearcă să îi ajute la îmbrăcat sau să le facă un sandviș. Când este sigur pentru el, permite-i copilului să facă el anumite lucruri. Dacă nu poate, oferă ajutor cu o replica gen: ”Să o facem împreună”! Dă-i copilului sarcini simple pe care le poate face pe cont propriu: să își ducă la chiuvetă farfuria sau cana, să își așeze la intrare pantofii sau să care o pungă ușoară de la supermarket. Toate astea îi vor crește sentimentul de independență.

Articolul de față face parte din campania Danonino SPUNE DA, care are ca scop încurajarea autonomiei copiilor. Campania o puteți urmări și pe Facebook.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa