Ce să spui unui copil furios ca să îl calmezi. 13 fraze magice

Monica Gaina

Uşi trântite, scrâşnit din dinţi, bătut din picioare. Furia ce răzbate dintr-un corpuşor atât de mic te face să te simţi neajutorată în timp ce faci tot posibilul să îţi păstrezi calmul. “O să fie bine” este tot ceea ce mai poţi să îţi spui. Însă copilul tău crede că lumea întreagă este împotriva lui, ceea ce în mod sigur nu-i un lucru bun. Iată 13 fraze potrivite în astfel de momente, care te vor ajuta să îl calmezi pe cel mic.

Foarte mulţi părinţi caută vorbele potrivite pentru a calma copiii atunci când sunt furioşi. Cu toate că am fost învăţaţi că un asemenea comportament al unui copil faţă de un adult nu este normal, ştim că cei mici nu vor să se comporte urât de fapt.

Îți recomandăm și cartea ”Cum să crești un copil energic”, disponibilă AICI.

Acum poți descărca GRATUIT capitolul ”Crizele de furie”, de AICI.

Ce să spui unui copil furios ca să îl calmezi

Te iubesc. Este foarte important să îi aminteşti unui copil nervos că îl iubeşti, că orice ţi-ar spune îl iubeşti. Aceste cuvinte trebuie repetate calm, cât mai des.

Văd că eşti supărat. A lăsa un copil să vadă că îi simţi supărarea îl ajută să devină conştient de ceea ce se întâmplă în corpul lui atunci când este supărat iar ţie îţi dă şansa să îi vorbeşti fără să încerci să rezolvi problema imediat.

Este în regulă să fii nervos. Confirmă-i emoţiile chiar dacă nu le înţelegi cu adevărat. Că nu înţelegi, nu contează. Cei mici au nevoia ca adulţii să le confirme emoţiile.

Ai vrea să mă ajuţi? Poate că ai citit despre faptul că cea mai bună metodă de a calma un copil nervos este să îl îmbrăţişezi. Cu toate acestea unii copii vor refuza orice atingere sau ajutor atunci când emoţiile li se află la cote maxime. Dacă le dai de ales, le oferi ocazia de a accepta sau a refuza strategiile pe care le foloseşti sau ajutorul pe care încerci să li-l oferi.

Mă întreb dacă… Copiii nu îşi dau mereu seama de ce sunt supăraţi şi nici care este cauza frustrării pe care o simt. Aşadar, ajută-l să înţeleagă întrebându-l “Mă întreb dacă nu cumva trebuie să mănânci. Mă întreb dacă nu cumva vrei să dormi. Mă întreb dacă nu cumva ai nevoie de o îmbrăţişare.”

Voi… În momentul în care cel mic ţipă la tine sau bate din picioare, de cele mai multe ori îţi aşteaptă reacţia. Păstrarea calmului este esenţială. Cu toate acestea să îţi laşi copilul să ştie ce ai de gând să faci în continuare îl face să înţeleagă clar ce urmează. “Voi aştepta aici până vei fi gata. Am să mă apropii, ca să ştii unde sunt. Voi aştepta pe hol până când nu ai să mai ţipi. “

Ai vrea să…. Chiar dacă nu este un moment propice ca să încerci să te înţelegi cu cel mic, este în regulă să îi oferi ajutorul. De cele mai multe ori copiii sunt extrem de nervoşi pentru că nu ştiu cum să regleze ceea ce simt. Poţi folosi o serie de tehnici ca să ajuţi copilul să se calmeze, după care să aştepţi o vreme înainte de a vorbi cu el din nou.

Putem să o luăm de la capăt? Câteodată cu toţii avem nevoie să o luăm de la capăt. Uneori copiii nu îşi dau seama de faptul că se supără decât prea târziu, aşa că alternativa de a o lua de la capăt este o bună metodă de a contracara frustrarea.

Singur rezolvăm mai târziu… Nu este momentul să încerci să te înţelegi cu cel mic. Este posibil să vrea un răspuns. Este posibil să vrea să se certe cu tine. Odată ce se calmează poţi să încerci să rezolvi problema.

Nu este în regulă să… Este important să pui limite şi să fii consecvent. Lasă-ţi copilul să ştie că este în regulă să simtă aceste emoţii şi că îl vei iubi şi în aceste momente, însă şi faptul că nu este în regulă să lovească sau să rănească alte persoane.

Eşti în siguranţă… Un lucru care îi face pe copii să se înfurie este teama. Poate că se tem de ce se va întâmpla odată ce criza de furie va înceta, poate se tem că te vei supăra pe ei, sau mai rău, se pot teme pentru propria siguranţă. Aminteşte-i celui mic, cu voce calmă, că este în siguranţă.

Îmi aduc aminte că data trecută când am încercat… Dacă cel mic începe să simtă emoţii negative se poate să îşi aducă aminte de toate lucrurile pe care le-ai încercat până atunci. În aceste momente se poate să fie nevoie să îi aminteşti ce funcţionează şi ce nu, în speranţă că fiecare criză de furie se va termina tot mai repede.

Voi fi aici când vei fi pregătit… Mai presus de orice aminteşte-i copilului că nu îl părăseşti. Şi părinţii au nevoie de o pauză câteodată, au nevoie să se îndepărteze ca să îşi poată păstra calmul. Cu toate acestea copiii trebuie să simtă că le eşti alături. Să îi spui unde eşti exact ca să te poată găsi când va fi pregătit este o modalitate de a oferi siguranţă şi de a evita să îl îndemni direct să se calmeze.

Ce să spui unui copil furios ca să îl calmezi

Să iubeşti un copil furios este greu. Şi epuizant atât pentru tine cât şi pentru copil. Este un drum ce nu poate fi parcurs într-o singură zi dar cel mai important este să îţi aminteşti că nu eşti singur.

Îți recomandăm și cartea ”Cum să crești un copil energic”, disponibilă AICI.

Acum poți descărca GRATUIT capitolul ”Crizele de furie”, de AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa