Copilul e emotiv? Iată ce metode sunt de ajutor!

Alexandra Constantin
mama si fiica imbratisare

Copilul e emotiv și nu știi cum să procedezi atunci când greșește fără ca ceea ce îi explici să îl afecteze și mai mult? Îți venim în întâmpinare cu sfaturi pe care nu doar că le pui ușor în practică, ci care îl pot ajuta foarte mult.

Copilul e emotiv: nu îl face să se rușineze

Copiii care sunt mai emotivi tind să se închidă și mai mult în ei atunci când aud expresii de genul ,,copil obraznic ce ești” sau ,,de ce nu poți face asta bine?”. Deși sunt des folosite ca formă ușoară de corecție, astfel de expresii pot face mai mult rău decât bine unui copil care are o sensibilitate emoțională. Cel mai indicat este să îi spui cu calm atunci când greșește, să îi amintești că ești alături de el și că o să iasă și mai bine lucrurile data viitoare.

Evită tachinările

În unele familii tachinările sunt folosite și ca formă de amuzament, dar mesajele sarcastice nu sunt deloc indicate mai ales dacă ești părintele unui copil emotiv. De ajutor este să înlocuiești astfel de expresii cu unele de încurajare, mai ales că așa poți ajuta și la creșterea stimei de sine. Treptat, el va căpăta mai multă încredere în el, iar pe măsură ce crește va înțelege altfel tachinările.

Nu e bine dacă ești mereu permisiv

Copilul e emotiv și eviți să îl corectezi când greșește de frică să nu îi rănești sentimentele și mai mult? Combinația dintre disciplină și dragoste îl poate ajuta mult pe copilul emotiv. Nu numai că va înțelege când face greșit un lucru, ci va căpăta mai multă încredere în el, dar și putere să facă lucrurile mai bine pe viitor.

Copilul e emotiv: schimbă-ți tonul vocii când îl corectezi

Folosirea tonului grav atunci când corectezi un copil emotiv e de cele mai multe ori mai mult decât necesar pentru a descuraja comportamentul greșit. Pentru copil contează foarte mult să nu-și supere părintele, așa că simpla atenționare că a făcut un lucru greșit pe un ton cald îl va ajuta să se îndrepte.

Conecteză-te cu el înainte de a-l corecta

O regulă de aur mai ales pentru copilul emotiv, este să te conectezi cu el înainte de a-l corecta. Și asta deoarece tinde să se închidă și mai mult în el dacă te consideră o amenințare. Nu ezita să-i amintești că îi ești alături indiferent și că îl vei ajuta.

Copilul e emotiv: ajută-l să se calmeze și după discutați

Înlocuiește pedepsele de tipul ,,trimisul la colț” cu discuții în care să îl calmezi pe copil (bine este să le aveți în zone unde se simte comfortabil, de exemplu camera lui), după care să îi explici că a greșit și că unele lucruri nu sunt ușor de trecut de vederea.

Spune-i care sunt consecințele faptelor lui

Copilul e emotiv? Atunci schimbarea tonului și menționarea greșelii sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a-l corecta. S-a întâmplat totuși să repete greșeala deși i-ai explicat care sunt limitele? Atunci spune-i pe înțelesul lui care sunt consecințele, dar și că dorești ca el să nu mai facă aceeași greșeală. De asemenea, bine este să descoperi și de ce a făcut de mai multe același lucru.

Copilul e emotiv: ajută-l să devină încrezător după ce îl corectezi

Afimațiile pozitive, cuvintele de încurajare, timpul dedicat jocului alături de copil și acordarea de atenție sunt ,,unelte” la care poți apela cu încredere. Nu ezita să-i amintești ori de câte ori ai ocazia că ești alături de el și că îl iubești mai mult decât orice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa