Copilul țipă la tine? Iată cum oprești acest comportament

Cristina Călin, redactor

Discuțiile în contradictoriu cu copilul de nici trei ani ți se par normale? Copilul țipă la tine? Uneori mai ridicați și tonul și ajungeți să vă certați de la egal la egal, deși vă despart vreo 70 de cm? Alteori, tu vorbești calm și copilul urlă atunci când vă cere ceva și nu înțelegi cum ați ajuns în această situație?

Încerci să îi explici că nu acesta este tonul pe care trebuie să vorbească, dar cel mic pare să aibă în continuare atitudinea de vătaf. Situația este atât de frecventă încât majoritatea părinților renunță să mai facă eforturi să schimbe ceva, ci sfârșesc prin a le da copiilor tot ce își doresc doar ca să nu îi mai audă cum țipă. Problema este că nu aceasta este soluția cea mai potrivită.

Totuși, ce este de făcut atunci când copilul țipă la părinți?

Relațiile sănătoase din punct de vedere emoțional trebuie să fie reciproce. Ca să ajungeți la acest nivel este nevoie de un pic de exercițiu. Dacă copilul țipă că vrea un sandvici și când îl smulge din farfurie își dă ochii peste cap, nu trebuie să lași lucrurile așa, ci să faci câțiva pași pentru a nu lăsa situația să degenereze.

Explică-i care sunt așteptările tale

Dacă tu știi care comportamente sunt acceptabile și care nu, atunci vei ști și ce să ceri de la copilul tău. Dacă acțiunile sale îi pun în pericol siguranța, îl rănesc sau arată lipsă de respect pentru el însuși sau pentru cei din jur, atunci este cazul să iei măsuri.

Atunci când tu îți stabilești niște repere nu te vei mai întreba în permanență dacă ceea ce face copilul este normal. De asemenea, îi vei transmite celui mic niște mesaje coerente. În cazul în care nu este respectuos cu tine, este clar că trebuie să găsești o soluție prin care să remediezi sutuația, potrivit parentchlidhelp.com. Nu este cazul să te întrebi dacă ești un părinte rău sau dacă nu cumva ceri prea mult de la copil.

Conectează-te cu copilul

Chiar dacă cel mic are un comportament ce nu poate fi acceptat, înainte de a a-i explica trebuie să îl calmezi, să te asiguri că te aude și înțelege. Tonul pe care îl ai trebuie să fie unul calm. Recomandarea este să îi spui: ”Te ascult. Cred că ai ceva important să îmi spui. Hai să mai încercăm odată. Spune-o încă o dată, dar încearcă să o faci într-un mod care să mă facă să te ascult.”

Dacă, prin absurd, copilul nu știe care este modul potrivit de adresare, atunci este de datoria ta să îi dai câteva exemple, din care să nu lipsească expresia ”te rog”.

Copilul țipă? Ai răbdare!

Dacă după ce îi explici, copilul nu dorește să adopte tonul potrivit și continuă să țipe, atunci îi spui simplu: ”Voi aștepta. Când ești pregătit să îmi ceri acest lucru într-un mod care să mă facă să vreau să ascult, atunci îți voi da ce ai cerut.”

Poate te gândești că nu este atitudinea corectă. Cum să îi oferi ce a cerut imediat după ce a țipat la tine? Nu cumva îi validezi comportamentul? Amintește-ți că tu nu vrei decât să îți înveți copilul să aibă o atitudine respectuasă. Acesta este primul pas pe care trebuie să îl faci, nu cel final. Nu trebuie să transformi acest lucru într-o luptă pentru putere.

Poate va dura ceva timp până când își va da seama că trebuie să își schimbe atitudinea, dar trebuie să insiști. Este recomandat să îi oferi copilului și posibilitatea de a alege, explicându-i că data viitoare ai dori să se exprime fără să mai țipe.

Știm că îți vine și ție să țipi și nu crezi că este corect ca tot cel mic să obțină ce își dorește, deși nu are un comportament potrivit. Înainte să faci acest lucru, amintește-ți că tu ești trainerul lui emoțional și trebuie să fii un model de comunicare cu respect. De fiecare dată când apare o situație similară, adu-i aminte că ați vorbit despre modul în care comunicați și despre cum ai vrea să se întâmple.

Respectul trebuie să se manifeste față de toată lumea

În acest proces, trebuie să ai grijă ca micuțul tău să comunice respectuos cu toată lumea, chiar și cu frații și surorile lui, chiar dacă sunt mai mici. Trebuie să intervii atunci când copilul țipă la ei și să îi aduci aminte despre ceea ce ați vorbit.

Copiii țipă la părinții lor sau la cei din jur pentru că încearcă să descopere modul în care să-i trateze pe cei din jur. Este important să știi tu că acest lucru este important și să îi ceri să comunice cu respect pentru că astfel pui bazele unor relații viitoare sănătoase. Efortul de a-l învăța preț de câteva minute se va vedea în dezvoltarea lui ca adult.

Îți recomandăm și cartea ”Cum să crești un copil energic”, în care Mary Sheedy Kurcinka vine cu soluții pentru astfel de situații. Mai multe detalii despre carte AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa