Cum ne reconectăm cu copilul?

Cristina Călin, redactor
reconectăm cu copilul

După ce petrecem o zi întreagă la serviciu, este greu să ne reconectăm cu copilul. Avem, uneori, surpriza să vedem că ne respinge, deși știm sigur că i-a fost dor de noi și că ar vrea să petrecem timp împreună.  

Există, totuși, câteva moduri prin care putem să ne reconectăm cu copilul. Potrivit handinhandparenting.org, sunt câteva modalități rapide prin care să ajungem din nou la sufletul lui.

Jocuri prin care ne reconectăm cu copilul

Orice fel de joc ați încerca, este nevoie să aveți răbdare și să o faceți în ritmul lui. Chiar dacă la început nu va vrea să participe, veți vedea că, pe măsură ce încercați, va deveni mai cooperant. Nu trebuie, de fapt, să faceți nimic ieșit din comun. Este nevoie să alergați prin casă și să îl gâdilați sau orice altceva în face să râdă, astfel încât să ajungă să elibereze frustrarea acumulată peste zi.

1000 de pupici

Poate, la început, pare ciudat și copilul nu va vrea să intre în joc. Dar, merită! Spuneți-i că vreți să-i fiți aproape și cereți-i să vă lase să îi dați 1000 de pupici. I se va părea amuzant și, în cele din urmă, va accepta și va fi un moment doar al vostru care vă va reconecta.

Nu numai jocurile sunt de ajutor. Modul în care îi vorbiți poate fi de mare ajutor. Sunt câteva expresii-cheie care îl vor ajuta să-ți deschidă inima și să vrea să se reconecteze cu voi.

Spune-mi cum te simți!

În acest mod își va descrie emoțiile, chiar dacă va folosi doar câteva cuvinte. Eliberarea de emoții implică precortexul frontal, parte a creierului care ne face să ne comportăm ca niște oameni mari.

Vreau să înțeleg ce simți

Nu doar că îl ajutați să își se elibereze de emoții, dar îi arătați și empatie. Astfel, veți construi un pod către inima lui. Atunci când îl întrebați uitați-vă în ochii lui și fiți cu adevărat acolo.

Te iubesc, chiar dacă ești supărat

Copiii au nevoie de dragoste necondiționată, iar această frază funcționează în orice context ați spune-o.

Este în regulă să te simți necăjit

Dacă va încerca să își reprime sentimentele, acestea se vor intensifica în timp și vor da năvală într-un mod și mai neplăcut. Sentimentele sunt firești, chiar și cele te fac să nu te simți bine.

Pot să te îmbrățișez?

În momentul în care suntem supărați intră în funcțiune amigdala cerebrală. Ea ne face să ne comportăm ca o alarmă de mașină scăpată de sub control, iar creierul renunță la orice logică și interpretează orice este în jur ca o amenințare. Acesta este motivul pentru care atunci când sunt supărați copiii fac numai lucruri care nouă ni se par rele. Dacă îl vom lua în brațe vor începe să se secrete oxitocina și serotonina, substanțe chimice din creier, responsabile cu starea de bine.

10 paşi prin care poţi să-i educi pe copii fără pedepse

Hai să respirăm împreună!

Respirațiile adânci ajută corpul să răspundă mai bine la stres, iar copilul are nevoie de ele în momentele în care este foarte necăjit. În plus, te va ajuta să te reconectezi cu el.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa