5 probleme pe care le ai cu copilul la micul-dejun și rezolvarea lor

Cristina Călin, redactor
cereale pentru micul dejun

Ziua bună se cunoaște după felul în care copilul reacționează la întrebarea ”ce vrei să mănânci?”. Să fiu cinstită, nici mie nu îmi este prea foame imediat ce mă dau jos din pat, dar nu sunt cu inima împăcată dacă pleacă la școală fără să mănânce ceva. Micul-dejun nu se negociază decât în ceea ce privește meniul, dar avem în fiecare dimineață niște discuții interminabile.

„Nu mi-e foame”

Cred că ați auzit cu toții acest refren dimineața. Pe de-o parte nu ai vrea să forțezi copilul să mănânce, dar nici nu vrei să plece la drum cu burta goală. În primul rând, trebuie să te gândești bine la ce se întâmplă înainte de culcare. La ce oră luați cina și câte gustări mai iau copiii până se culcă? Cel mai bine ar fi să nu mai mănânce nimic după ultima masă. Vei descoperi că dimineața se vor trezi chiar înfometați și nu vei mai avea nicio dilemă.

„Nu-mi place nimic”

Masa de dimineață poate fi un adevărat câmp de bătaie, mai ales dacă ai de-a face cu un mofturos la 7 diminața. De obicei, copiii mai năzuroși la mâncare au nevoie să știe la ce să se aștepte. Cel mai bine fă un plan alimentar împreună cu el și respectă-l. Dacă sunt preparate pe care le faci de seara, ai putea chiar să îl implici în realizarea lor.

„Nu am timp”

Aceasta este cea mai comună scuză pe care o au atât copiii, cât și adulții. Încearcă să pregătești mare parte din mic-dejun de seara. Poți fierbe și curăța de coajă ouăle, poți să faci niște brioșe cu legume sau cu brânzeturi. Dacă chiar nu mai aveți timp, găsește soluții pentru preparate care se pot mânca pe frum. Un sandvici sau un smoothie poate fi o variantă bună.

„Azi mănânc încet”

În general, este bine să mănânci încet. Dimineața nu este chiar o idee atât de bună. Dacă ai un copil căruia îi place să mestece mâncarea mult, atunci trezește-l mai devreme ca să aibă timp să-și facă tot ritualul la micul-dejun. În timp ce mănâncă, anunță-l când mai are doar 5 minute până trebuie să termine.

„Eu nu mănânc decât asta”

Inducerea unor obiceiuri are și o parte mai puțin bună, mai ales când copilul tău vrea să mănânce în fiecare dimineață același lucru. Dacă face parte din această categorie încearcă măcar să faci mici schimbări. Alege alte cereale, alt tip de iaurt, adaugă oului și un pic de brânză sau folosește alt tip de pâine pentru micul-dejun.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa