Sfatul psihologului: Negociați cu adolescenții, în loc să vă luptați cu ei

Monica Gaina

Negocierea cu adolescenții este, pentru cei mai mulți părinți, o misiune cel puțin dificilă. Mulţi părinţi consideră părerea lor ca fiind cea bună, iar negocierea sinonimă cu pierderea luptei cu adolescentul. Dacă vă număraţi printre părinţii care gândesc astfel, ar fi bine să vă reconsideraţi punctul de vedere, este de părere doctorul în psihologie Gregory L. Jantz Ph.D. Expertul oferă și soluții pentru părinții dornici să dezvolte o relație trainică cu copilul lor. 

Copilul nu vă este inamic, iar dacă faceţi din adolescenţă o luptă, se poate ca acesta să fie dispuns să intre în lupta respectivă, fapt ce poate transforma următorii ani în unii foarte dificili. Aşadar, în loc să vă luptaţi cu adolescentul, încercaţi să negociaţi cu el.

Copiii sunt diferiţi

Chiar dacă au crescut în aceeaşi casă, copiii sunt diferiţi.

Luptătorul. Unii copii se nasc luptători. Prin urmare, voi trebuie să îi învăţaţi ce înseamnă negocierea. Aceşti copii sunt cei care abia dacă au timp să se oprească, să mănânce ori să doarmă. Negocierea îi ajută să înţeleagă faptul că ceilalţi oameni au păreri diferite, care trebuie cunoscute şi acceptate. De asemenea, negocierea îi poate ajuta şi să înţeleagă cum să se comporte frumos cu ceilalţi.

Pacifistul. Alţi copii nu se gândesc deloc să intre într-un conflict, de orice fel ar fi acesta. Aceştia sunt copiii tăcuţi, supuşi, cei care se pierd în fundal şi nu îşi doresc să creeze probleme. Şi ei au însă nevoie să înveţe despre negociere la fel de mult ca luptătorii. Copiii tăcuţi pot să îşi ascundă sentimentele şi să se închidă în ei însişi. Aşadar, trebuie să înveţe să nu mai fie pasivi şi să se apere pe sine, să îşi susţină ideile şi dorinţele. Şi cum ar putea învăţa acest lucru cel mai bine dacă nu alături de părinte, o persoană care îi cunoaşte şi îi iubeşte?

Deschidere către negocieri din partea părinților

Fiţi dispus spre negocierea cu adolescenții. Pregătiţi-vă argumentele şi motivele pentru care spuneţi ceea ce spuneţi şi împărtăşiţi-le copilului. Negocierea este un exerciţiu pentru creier. Cercetările arată că în jurul vârtei de 11 ani în cazul fetelor se formează materie cenuşie în plus în partea de creier responsabilă cu  funcţia executivă. La băieţi acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 13 ani. Pentru adolescenţi este foarte important să folosească şi să extindă această materie cenuşie prin intermediul tipului de gândire pe care îl implică negocierea. Nefolosită, materia cenuşie se pierde. În cele din urmă creierul va distruge conexiunile neuronale nefolosite în vremea adolescenţei. Activităţile care ne ajută să gândim intens, aşa cum se întâmplă în cazul negocierii, sunt importante pentru dezvoltarea cognitivă, la fel cum sunt exerciţiile fizice pentru organism. Negocierea este, aşadar, un bun exerciţiu pentru sănătatea mintală.

Negocierea cu adolescenții îi ajută şi pe părinţi

A negocia cu copilul ajută și părinții, deoarece își vor putea da seama ce este important pentru adolescent şi de ce, putând atât să vă învăţaţi copilul unele lucruri cât şi să învăţaţi de la el. Pe scurt, îl vă veţi cunoaşte mai bine negociind cu el.

Părinţii de adolescenţi se plâng adesea de faptul că aceştia încetează să le mai vorbească, să le mai împărtăşească ceea ce li se întâmplă. Negocierea este o metodă pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple.

În competiţie cu prietenii adolescentului

Părinţii de adolescenţi sunt în competiţie cu prietenii acestora iar regulile impuse prin negociere pot fi o modalitate pentru părinte de a-şi face loc în grupul de prieteni. Regulile pot apropia părintele de copilul adolescent în loc să îi îndepărteze unul de altul.

Bineînţeles că unele reguli nu veţi dori să le schimbaţi iar acest aspect nu se negociază. Însă trebuie să se poată discuta mereu pe marginea lui. Copilul trebuie să ştie de ce există aceste reguli, ce aduc bun şi de ce rele îl apără. Dincolo de ceea ce nu se poate schimba, ori de câte ori se poate, negociaţi cu copilul dumneavostră şi găsiţi o cale de a spune “da” de fiecare dată când acest lucru este posibil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa