Studiu: De ce relaţiile de prietenie din copilărie sunt extrem de importante în viața de adult

Mihaela Călin

Relatii bune cu alti copii. Cu toţii ştim că e minunat să ai prieteni pe care te poţi baza, dar iată că profunzimea acestui enunţ a fost demonstrată în cadrul unui studiu realizat de Universitatea Carolina de Nord, citat de essentialkids.com.au. Studiul vorbeşte despre importanţa relaţiilor de prietenie, inclusiv cele înfiripate în perioada copilăriei.

Catedra de Psihologie a Universităţii Carolina de Nord a publicat un studiu care a relevat faptul că există o legătură între relaţiile sociale şi sănătatea fizică a indivizilor, incluzând obezitatea abdominală, inflamatiile şi hipertensiunea arterială. Studiul s-a extins la peste 14.000 de persoane şi s-a desfăşurat pe o perioadă de 20 de ani. Cercetările au demonstrat că acei copii care au relaţii bune în timpul copilăriei şi adolescenţei vor fi mai sănătoşi pe parcursul vieţii lor.
„Pornind de la aceste constatări, trebuie să înţelegem că este la fel de important să-i încurajăm pe adolescenţi şi tineri să-şi construiască relaţii sociale extinse şi abilităţi sociale, la fel cum este important să mănânce sănătos şi să facă sport”, spun cercetătorii.
Ca părinte, ai la dispoziţie câteva căi prin care poţi să-ţi ajuţi copilul să construiască relaţii sănătoase:

1. Relatii bune cu alti copii. Alegerea modelelor în viaţă

Îţi aduci aminte când copilul era mic şi se încălţa cu pantofii tăi şi pretindea că eşti tu? Sau ai observat că ţi-a copiat reacţiile în anumite situaţii? Ei bine, după cum se dovedeşte, copiii încă fac acest lucru şi mai târziu – poate într-un mod mai subtil, pe măsură ce înaintează în vârstă.

2. Pune-ţi pur şi simplu copilul să înveţe să se descurce în lume, urmărindu-te pe tine.

„Când părinţii au abilităţi sociale bune, abilităţi de rezolvare a conflictelor şi abilităţi în ceea ce priveşte inteligenţa emoţională, atunci acesta este un punct de plecare foarte bun”, spune psihologul Jocelyn Brewer. Ea sugerează să te întrebi cum rezolvi tu anumite probleme şi ce transmiţi copilului tău despre crearea unor relaţii puternice.

3. Relatii bune cu alti copii. Comunicare constantă

Creşterea unui copil inteligent din punct de vedere social necesită multă comunicare.
„De la o vârstă foarte fragedă, este important să menţinem comunicarea deschisă”, spune Brewer. Nu doriţi ca ei să se simtă hăituiţi sau cicăliţi pentru a scoate informaţii de la ei – copiii pot avea propria lor viaţă. Dar e bine să existe o punte de legătură, iar copiii să vorbească despre lucruri fără să fie pedepsiţi pentru asta. Acest lucru poate necesita o anumită empatie din partea părintelui, respectiv să-ţi aminteşti cum era când aveai aceeaşi vârstă şi riscai să te deschizi în faţa părinţilor.

Brewer adaugă că acest lucru nu înseamnă că ar trebui să te aştepţi ca adolescentul să-ţi spună totul. „Adolescenţii învaţă «să zboare», la fel cum înveţi să conduci o maşină, la început cu instructor, iar apoi fără. Iar ca să continuăm analogia: Nu vii acasă şi vorbeşti despre toate drumurile pe unde ai condus. Pur şi simplu pleci de acasă şi te întorci în siguranţă!”, spune psihologul Jocelyn Brewer.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI:
Diminuează spiritul competitiv într-o prietenie

Dar vor fi şi solicitări sau evenimente mai speciale, care vor da naştere unor conversaţii cu copilul, şi atunci trebuie să fii acolo ca să-l asculţi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa