Tehnicile de mindfulness pentru copii pot să înlocuiască disciplina tradițională?

Alexandra Constantin
mindfulness

Pot tehnicile de mindfulness pentru copii să înlocuiască disciplina tradițională? Cum ar fi dacă, în loc să-l trimiţi pe copil în cameră sau să îi ceri să stea la colţ până îşi cere scuze pentru ce a făcut, să îl rogi să se gândească de ce emoţiile l-au făcut să reacţioneze într-un anumit fel?

Mulţi părinţi continuă să aplice regulile de disciplină pe care le-au învăţat de acasă sau pe care le-au văzut puse în practică de alţi prieteni care au copii. În paralel, specialiştii în domeniu descoperă noi forme de disciplină care nu mai încurajează pedepsirea copilului, ci aplicarea de tehnici prin care acesta poate să depăşeaşcă alături de părinte starea de frustrare, de furie, de stres şi să înţeleagă ce a făcut greşit. Mai mult, aceste abordări au succes când sunt aplicate în şcoli.

Copiii sunt sub o presiune mai mare decât oricând și au nevoie de tehnici de mindfulness pentru copii adaptate lor. Comandă acum Copilul constient, de Susan Kaiser Greenland, o carte revoluționara, ce îi învață pe părinți tehnici prin care vor contribui la relaxarea copiilor lor. Cartea este disponibilă AICI.

Mindfulness versus disciplina tradiţională în şcoli

Potrivit unui articol publicat recent, formele tradiţionale de disciplină precum pedepsirea sau suspendarea elevului nu dau rezultate atunci când sunt aplicate în şcoli pentru a îndrepta un comportament neadecvat. Mai mult, aceste abordări duc la apariţia frustrărilor şi a resentimentelor, iar relaţia dintre elev şi profesor ajunge să fie afectată. Elevii ajung astfel să simtă şi mai multă negativitate pentru că trebuie să rateze activităţi care le plac sau să facă teme suplimentare. Folosind o abordare nouă, Holistic Life Foundation încearcă să iniţieze în şcoli programe de mindfulness care să înlocuiască metodele tradiţionale de pedepsire. Specialiştii din cadrul fundaţiei instruiesc cadrele didactice astfel încât acestea să aplice tehnicile ori de câte ori este cazul.

Abodarea mindfulness: noile tehnici aduc rezultate

În multe dintre şcolile din Statele Unite ale Americii a fost aplicată deja abordarea mindfulness pentru a influenţa şi schimba comportamentul negativ ale elevilor în timpul orelor de şcoală. Rezultatele bune au apărut la scurt timp după aplicarea noilor tehnici de mindfulness în cel puţin două dintre şcolile incluse în program.

  • Şcoala Elementară ,,Robert W. Coleman” – Perioada de detenţie a fost înlocuită în şcoală cu timpul pentru meditaţie. Elevii care au făcut greșeli nu au mai fost trimiși în biroul directorului, ci în camera special pregătită pentru meditație (încăperea a fost decorată cu lămpi, perne), loc în care ei pot să învețe să scape de starea de furie sau de stres. În această încăpere elevii au fost încurajați să încerce diferite exerciții de respirație, să mediteze, să se calmeze și să recapete starea de echilibru interior înainte de a se întoarce în clasă. De asemenea, elevii au fost încurajați să vorbească cu personalul special instruit pentru a spune ce s-a întâmplat și ceea ce simt. În plus, au fost ajutați să găsească soluții pentru a putea controla emoțiile mai eficient pe viitor și să fie mai relaxați.
  • Liceul Patterson din Batimore – În cadrul liceului, camera de meditație e disponibilă toată ziua pentru elevi, aceștia chiar având posibilitatea de a cere să petreacă timp acolo. În tot acest timp, personalul special instruit îi ajută pe elevi să facă mai ușor față emoțiilor negative, atunci când sunt furioși, stresați, au stări de anxietate sau orice altă dificultate emoțională.

Cum ajută, de fapt, tehnicile de mindfulness pentru copii

Mindfulness reprezintă, de fapt, conștientizarea care apare atunci când acordăm atenție în mod voit unui anumit(e) moment/acțiuni, potrivit lui Jon Kabat-Zin, expert în tehnici de mindfulness. Prin aplicarea acestor metode, persoana poate ajunge să înțeleagă mai bine conexiunea dintre corp și minte și chiar să învețe să nu aibă o reacție exagerată când vine vorba despre gânduri sau emoții. Prin mindfulness se poate dezvolta nivelul de atenție al persoanei, ea devenind mai empatică.

Această abordare nouă a câștigat mult teren în ultimii ani tocmai pentru că a demonstrat că poate avea un impact mare asupra persoanelor. Mai multe cercetări au evidențiat faptul că meditația (parte din tehnicile de mindfulness) poate reduce stresul și anxietatea în rândul copiilor, ajută la creșterea nivelului de atenție și chiar la îmbunătățirea performanțelor școlare. Specialiștii în mindfulness susțin că, prin aplicarea acestor tehnici, se observă beneficii în luarea deciziilor sau în flexibilitatea emoțională. Elevii care au pus în practică aceste metode spun că reușesc să se calmeze mai rapid, să se concentreze mai ușor la ore, că au învățat prin meditație să se relaxeze, să își asculte gândurile și chiar să găsească modalități prin care să scape de starea de furie și de stres.

Cum poți aplica acasă aceste metode

Vestea bună este că aceste metode pot să fie ușor puse în practică și acasă, iar rezultate nu întârzie să apară dacă tehnicile sunt aplicate ori de câte ori este nevoie. Cele câteva momente în care copilul poate să mediteze îl pot ajuta să facă față emoțiilor mult mai eficient. De ajutor este ca părinții să amenajeze în locuință un spațiu unde copilul să poată medita atunci când este nervos sau frustrat. De asemenea, părinții trebuie să îi ajute pe copii să-și înțeleagă sentimentele, reacțiile, dar și să găsească împreună soluții pentru a evita anumite comportamente/reacții viitoare. Bine de știut este că tehnicile de mindfulness nu dau rezultate doar când sunt aplicate în rândul copiilor, ci și al adulților.

Copiii sunt sub o presiune mai mare decât oricând și au nevoie de tehnici de mindfulness pentru copii adaptate lor. Comandă acum Copilul constient, de Susan Kaiser Greenland, o carte revoluționara, ce îi învață pe părinți tehnici prin care vor contribui la relaxarea copiilor lor. Cartea este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa