Un copil încrezător în forțele sale este crescut după principii sănătoase

Anca Vlad
copil încrezător în forțele sale

Ca părinți, petrecem sute de ore asigurându-ne că micuțul nostru se poartă cum trebuie, mănâncă tot și-și face temele. Dar cât de mult timp alocăm clădirii fundației încrederii în sine? Iată 10 moduri simple prin care-l poți ajuta să devină un copil încrezător în forțele sale și independent.

„Dă-mi voie să te ajut”, i-am spus copilului meu, oferindu-mă să-i leg șiretul la ghete… sau prima dată când a vrut să-și pună ceai… sau când s-a dus de-a bușilea și a vrut să ia o jucărie la care ajungea…

Obișnuiam să-mi ajut copii înainte să mi-o ceară și nu sunt singura care a făcut asta. Cunosc mulți părinți care au acest instinct. Ținând cont de asta, care este momentul în care îi lăsăm să se descurce singuri?

Când mi-am analizat comportamentul mi-am dat seama că-i împiedic să devină adulți independenți. Tot atunci mi-am dat seama cum îi pot ajuta să aibă încredere în ei. Aăa am pus la cale o strategie cu ajutorul căreia să-mi ajut copiii să devină, sper, adulți siguri pe ei. Iată 10 sfaturi înaceastă privinț

Nu râde niciodată de ideile lui, indiferent cât de ciudate ar fi

Ca și adulții, copiii vor să fie luați în serios. Când își dau seama că sunt tachinați (sau li se râde în față), se enervează, se închid în ei și evită să-și mai împărtășească ideile de teama că ar putea fi ridiculizați. La urma urmei, ei văd lumea diferit față de noi, adulții. Ai putea fi surprins de ceea ce descoperi dacă-l asculți și-i iei ideea în serios.

Pune-l în situații neobișnuite

Băiatul meu, în vârstă de 6 ani, e pasionat de fotbal, așa că l-am invitat să mă însoțească la un meci pe care urma să-l vizionez la un prieten acasă, în cadrul unei petreceri. Nu mai participa nici un copil și i-am spus acest lucru. A ezitat o clipă, apoi a decis să vină. Acolo, am observat că nu se simțea în largul lui și nu era sigur cum să e poarte, mai ales că nu mă cunoștea decât pe mine și pe gazdă. După puțin timp l-am auzit discutând cu cineva despre „Războiul stelelor”. Ca să se simtă în largul lui trebuie să experimenteze disconfortul.

Lasă-l să învețe să cânte la un instrument muzical

Deși nu sunt de acord cu cei care își forțează copilul să îndeplinească un vis al tău sau să aibă același hobby, instrumentele muzicale au prea multe efecte pozitive ca să fie ignorate. Atunci când îndeplinesc o vârstă și capătă dexteritate și capacitate mentală, a învăța să cânte la un instrument nu numai că-i va elibera de stres (Da, și copiii suferă de stres!), dar vor căpăta curaj și încredere.

Implică-l în treburile gospodărești

E adevărat că marea majoritate a copiilor e mai interesată să mănânce decât să-și pregătească mâncarea, dar vei fi surprins cum poate schimba lucrurile prima experiență în bucătărie. Într-o dimineață l-am rugat pe fiul nostru să ne ajute la pregătirea micului-dejun. Acum, după ceva timp, ne cere mereu să-l lăsăm să ne ajute, iar la final este foarte mândru de realizările lui.

Celebrează-i succesele

Nu zic să-i oferi o stea de aur de fiecare dată când își mănâncă legumele, dar din experiență pot să vă spun că micuții reacționează bine atunci când fac un lucru bun. În fine, este foarte important să-i arăți copilului că un efort suplimentar aduce beneficii și astfel vor descoperi vor munca susținută aduce recompense

Pune-l să te învețe ceva

Nimic nu-i bucură mai mult pe copii decât situațiile în care au senzația că știu ceva mai bine decât tine. Un truc cu cărțile, o gamă interpretată la pian sau orice lucru care-i pune pe ei în poziția de expert îți va fi de folos. Încurajează-i sa-ți împărtășească din cunoștințele lor și vor deveni mai încrezători.

Validează-i creativitatea

Am cunoscut mulți oameni care nu au încredere în propria creativitate pentru că nu au fost încurajați. Odată, am auzit-o pe soția mea citindu-i o poveste celui mic. La un moment dat s-a oprit, a dat pagina și l-a întrebat: „Ce crezi că s-a întâmplat mai departe?”. Copilul a făcut ochii mari: o întrebare simplă ca această i-a pus în mișcare rotițele creierului.

Arată-i că ai încredere în acțiunile tale

În mod normal, asta e de la sine înțeles, dar uneori nu seama. Indiferent că-ți dai sau nu seama, ești un model pentru copilul tău. Așadar, cum vrei să aibă încredere în el când adultul de lângă el nu are?

Fă-l să-ți vorbească despre problemele pe care le are

Dacă ai un copil de7 ani careface crize de isterienumai dacă te uiți la el când a greșit, atunci află că are un motiv. Cel mai ușor ar fi să-l pedepsești și ai încheiat povestea. Abordarea corectă este însă alta: așază-te și stai de vorbă cu el ca să afli ce l-a deranjat. Asta îl va face să-și dea seama că ești interesat și depunctul lui devedere și va avea încredere în tine.

Un copil încrezător în forțele sale greșește

Deși e plăcut să ai mereu succes, copilul trebuie să învețe să facă față eșecurilor. Ca să accepte să nu totul e roz, trebuie să-l lași uneori să piardă, să greșească. Mie nu mi-a fost ușor, dar i-am lăsat pe copiii să deagreș: atunci când au încercat să facă o construcție din piese Lego sau să meargă cu bicicleta fără roți ajutătoare. La început s-au enervat că au dat greș, dar așa cum se spune „Nu ceea ce ai făcut pentru copiii tăi îi va transforma în adulți de succes, ci ceea ce i-ai învățat să facă pentru sine”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa