Vocea ta: De ce trebuie să ne ascultăm copiii

Cristina Călin, redactor

De-abia făcusem ochi și cu dorul încă nestins de patul meu cald, mă spălam pe dinți. Sunetul apei parcă mă vrăjea și, așa liniar cum era, nu era de mare ajutor în lupta mea cu trezirea. Deodată, se face liniște. Nu se mai aude apa. Un boț de băiat de aproape 4 ani, mă privește dezaprobator. N-am apucat decât să-l întreb de ce mi-a oprit apa.

”Măi, mami, dal tu nu ‘tii că tlebuie să opeți apa atunți când nu o foloțeți? Lesulsele panetei țunt limitate ți tlebuie să abem ghidză de ele!”
Hait, am încurcat-o cu piticul! Era serios! Se încrunta când îmi vorbea despre ”resursele planetei care sunt limitate și noi trebuie să avem grijă de ele”. Era clar că fusese foarte atent la lecția de la grădiniță când au învățat despre cum trebuie să economisim apa, energia și tot ce putem în general.
M-am conformat. La urma urmei copilul avea dreptate. A stat ca un străjer la ușă și când s-a dus și taică-su la baie. Pe el l-a informat din timp că trebuie să închidă apa atunci când se spală pe dinți. A omis însă să închidă lumina și am avut parte de o altă lecție despre economisire, consum, planetă.
Pasul următor a fost să colectăm selectiv gunoiul. Aici nu era chiar vina noastră. Am constatat că la tomberon toate merg în același loc. Puștiul meu a fost foarte dezamăgit. Atunci am vrut să-l ajut și am pus hârtiile și cartonul separat, iar în weekend am hotărât să mergem să le ducem la un centru de colectare. La fel am făcut și cu sticlele de plastic, cele de sticlă și dozele de aluminiu. Cum ideea lui ni s-a părut și nouă foarte bună, din banii luați de la cele reciclate, i-am cumpărat un roboțel. Inutil să vă spun că acum adună orice hârtiuță cât de mică și o duce în sacul pregătit de pe balcon. Nu mai aruncăm la tomberon decât resturi menajere.

Odată porniți pe acest drum, am început să colectăm chiar și uleiul de gătit, iar bateriile uzate le ducem la grădiniță unde este pusă o cutie specială. Ba chiar i-a venit ideea să plantăm niște copaci în spatele blocului ca să avem aer mai curat.
În ajutorul nostru a venit și Danonino care a pus în pachețelelul de brânzică câte un magnețel de frigider foarte haios care ne aduc mereu aminte ce trebuie să facem ca să protejăm natura. Sunt 10, noi deja îi avem pe toți. Paharele de brânzică le-am refolosit. Am pus în ele puțin pământ de flori și am plantat cimbru, pătrunjel, busuioc, mentă.
Magneții nu au fost buni doar ca să ne aducem aminte că trebuie să protejăm natura, ci ne-au folosit și să ne jucăm. Cu ajutorul lor am creat niște personaje de povești, le-am botezat și le-am pus în niște situații extraordinare care au reușit să ne binedispună de fiecare dată. Ba chiar a participat și tatăl lui la distracție, că prea râdeam doar noi doi așa cu foc.
Cea mai mare surpriză am avut-o când a venit factura la energie electrică și cea de la întreținere. Lecția de ecologie a copilului ne-a adus și economie consistentă la bugetul familiei, tocmai bună pentru începutul de an școlar, când avem de făcut achiziții pentru școală.

Articolul face parte din campania ”Învață să ai grijă de natură cu Dino!”. În fiecare pachețel de Danonino brânzică veți găsi câte un magnețel prin care Dino vă învață cum să aveți grijă de natură. În total veți avea de colecționat 10 magneți care vă vor ajuta să faceți diverse jocuri cu cei mici, construind povești în jurul imaginilor. 

Spor la colecționat magneții care ne transformă pe toți în ecologiști!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa