E normal să-ți obligi copilul să-și împrumute lucrurile?

Anca Vlad
Eritem fesier tratament Totul despre mame
Alex si Maria se bat

Să obligi copilul să-şi împrumute lucrurile nu e tocmai cea mai bună idee. Iată de ce!

Cu mult timp în urmă, într-o perioadă rămasă în amintire tuturor ca anii 80, s-a difuzat un filmuleț în care un grup de ursuleți în culori pastel și cu burtici tatuate trăia într-o lume psihedelică, printre nori, curcubeie și fericire. Acești ursuleți simpatici trăiau după un cod de norme adânc implementat în societatea lor: „Să împarți însemnă să-ți pese!” În scurt timp, motto-ul a fost preluat de adulți care au început să-și oblige copiii să-și împrumute lucrurile în numele altruismului. Nimeni nu le-a explicat însă că nu e corect, spune Patrick A. Coleman pe fatherly.com.

S-a demonstrat că acești ursuleți ai compasiunii ne-au condus pe un drum greșit timp de câteva decenii și abia acum se pune o întrebare foarte importantă:  e normal să-ți obligi copilul să-și împrumute lucrurile? Se pare că răspunsul e un mare NU!

Nu e normal să împrumuți

Conform unui studiu recent, e greu de crezut că un copil sub 5 ani are capacitatea necesară de a înțelege complicatul mecanism al comunicării sociale și al împrumutării lucrurilor. Cel mai greu îi e să înțeleagă importanța acestui lucru. Pentru ei, pur și simplu nu are sens. Și atunci e normal să-ți obligi copilul să-și împrumute lucrurile?

Asta pentru că altruismul, în acest caz împrumutarea jucăriilor unui alt copil, necesită un număr de lucruri pe care țâncul sau preșcolarul încă nu le înțelege. Pentru început, e vorba de capacitatea de a înțelege ce dorește o altă persoană. Asta însemnă că ar trebui să înțeleagă ce vrea el și ce vor alții. Ca să împrumuți ceva trebuie să ai capacitatea de a înțelege că acel lucru îți va fi returnat. Niciunul dintre aceste concepte nu sunt clare pentru un copil sub 7 ani decât în cazuri rare.

Argumente contra

Conform aceluiași studiu, în ultimii ani, în SUA a început o mișcare împotriva mentalității că trebuie să-ți obligi copilul să-și împartă lucrurile cu alții. Explicația e că atunci când copilul tău are o jucărie sau un lucru la care ține foarte mult și un alt copil îl vrea, e foarte normal ca micuțul tău să se împotrivească și să refuze să-l dea.

Totul a plecat de la dorința de a fi un bun părinte. Majoritatea părinților vor să-și educe copilul în spiritul generozității și al moralei și atunci îi spune că e normal să-și împrumute bunurile. Cu toate acestea, chiar și cei care nu sunt de acord ca micuții lor să-și dea jucăriile altor copii vor recunoaște că e un paradox și că există riscul să crești un copil care se va transforma într-un adult egoist. Tot ei susțin că e preferabil să-i dai posibilitatea să aleagă când și dacă vrea să-și împrumute jucăriile decât să-l obligi s-o facă.

Un studiu efectuat recent la Universitatea Cornell susține acest lucru. Mai mult, acesta le este de ajutor celor care vor să învețe lecția răbdării și a altruismului înainte să se transforme într-un Scrooge.

Cât de importantă este stimularea copilului în primii trei ani de viață

Înainte de toate, copilul trebuie să înțeleagă că atunci când împrumută o jucărie, o primește înapoi

Cei care nu vor să-și oblige copilul să-și împrumute jucăriile nu vor nici să-l învețe să fie egoist. Ei cred că e mai bine să-i explici cum se simte persoana care-și dorește jucăria lui. Asta (cu un pic de noroc) poate rezolva problema.

O poți face în mai multe feluri. Unul ar fi să stai deoparte și să aștepți să rezolve problema de sine. Altul – să stai de vorbă cu copilul și să încerci să-i explici ce emoții sunt implicate într-o astfel de situație. O a treia modalitate este să-l pui pe el în aceeași situație și să-l ajuți să treacă peste dezamăgirea provocată de refuz. La copiii, genul acesta de dezamăgiri sunt resimțite de copil ca niște adevărate dezastre. Pe de altă parte, îți dă posibilitatea să-l ajuți să înțeleagă situația în care este și în care se află copilul pe care și el l-a refuzat la rândul lui.

Cum să crești un copil de încredere

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa