10 metode distractive de a învăţa lucruri noi în vacanţă

Ileana Mirescu

Anul şcolar s-a încheiat, vacanţa mare şi-a intrat deplin în drepturi. Mă întâlnesc deseori cu părinţii colegilor de clasă ai fiului meu şi, inevitabil, vorbim despre copii. Încet, încet discuţia alunecă în cele din urmă spre subiectul temelor de vacanţă care sunt multe şi stufoase. Părinţii sunt hotărâţi să le atace “din timp”, astfel încât şcolarul, deşi aflat într-o binemeritată pauză, să nu uite “tot ce a învăţat” în timpul anului şcolar. Dar sunt într-adevăr folositoare temele de vară? Oare nu există şi alte tipuri de activităţi care să “ţină în priză” inteligenta copiilor noştri?

Noi suntem de părere că vara trebuie să profităm de vacanţă  pentru a vizita muzee, locuri frumoase, pentru a cunoaşte oameni interesanţi sau pur şi simplu pentru a petrece mai mult timp împreună. Toate aceste activităţi îl vor ajuta micul şcolar nu doar să nu uite ceea ce a învăţat la clasă, dar şi să îşi îmbogăţească universul cu noi cunoştinţe, să îşi descopere noi pasiuni, să îşi dezvolte inteligenţa emoţională.

Cei mici îşi vor menţine cunoştiinţele pe o linie de plutire nu numai cu caietul în faţă, ci şi trăind o mulţime de aventuri. a că haideţi la joacă!

Citiţi și scrieți împreună

Specialiştii spun că 15 minute de citit împreună fac minuni în dezvoltarea vocabularului, a fluenței şi a capacităţii de înţelegere a unui text. Ori de câte ori vizionaţi un film împreună, pune stop din când în când şi roagă-l pe cel mic să citească de pe ecran, cu voce tare. Foloseşte şi un alt tip de dictare: întocmeşte listele de piaţa cu ajutorul său: tu dictezi, el scrie.

Jocul de rol

Capacitatea unui copil de a-şi aminti şi de a înţelege ceea ce a citit este strâns legată de imaginaţie. Jocurile de rol sunt un mod plăcut prin care şcolarul înţelege valoarea practică a lecturilor impuse. Citiţi împreună cu el poveşti atrăgătoare şi discutaţi apoi ori de câte ori aveţi ocazia – în timp ce vă ajuta la pregătitul mesei ori stând în trafic, în drum spre casă. Jucaţi-vă de-a personajele din poveste, desenaţi-le sau improvizaţi o piesă de teatru. În felul acesta copilul va fi stimulat să citească cât mai mult.

Jocuri de cuvinte.

Vara este timpul excursiilor şi, implicit, al drumurilor cu maşina sau cu trenul. De ce nu am folosi plictiseala în avantajul lor? Binecunoscutul joc fazan este un mod foarte bun de a dezvolta vocabularul copiilor. Foloseşte şi varianta „fazan în valiză” (cuvinte care încep cu o anumită literă şi care pot încăpea într-o valiză), precum şi jocuri de rime, asocieri libere sau lungeşte propoziţia (se alege o literă şi se încearcă formarea de propoziţii din cuvinte ale căror prima literă este cea aleasă; se începe cu propoziţii simple iar provocarea constă în a lungi fraza cât mai mult). Tot anti plictiseala recomand şi inventatorul de poveşti: încercaţi împreună cu toată familia să imaginaţi o poveste, spunând pe rând câte o bucăţică din ea, adăugându-i întâmplări care mai de care mai năstruşnice. Este o bună ocazie pentru copii de a folosi cuvintele învăţate în timpul anului şcolar precum şi de a-şi îmbogăţi vocabularul cu unele noi.

Exerciţii fizice.

Specialiştii au stabilit că între achiziţiile motrice şi dezvoltarea creierului există strânse legături. Astfel, un copil care este lăsat să alerge liber în parc, să se caţere, să se balanseze, să ţopăie va fi un cititor mai bun! Aerul liber şi posibilitatea de exprimare corporală sunt adevărate vitamine pentru intelectul şcolarilor.

Unora le place dansul

Despre importanţa muzicii şi a dansului în dezvoltarea cognitivă am scris şi aici. Cântaţi împreună cât de des puteţi ! Acesta ste un mod frumos nu doar pentru a-şi dezvolta inteligenţa, dar şi de a reţine cuvinte şi informaţii noi. Şi mai ales bateţi ritmul oricărei melodii auzite împreună cu cel mic.

Matematică aplicată

De să chinuim copilul cu un orar riguros de teme când putem exersa operaţiile matematice în mod practic? Roagă-l să te ajute să calculezi cât costă diverse cumpărături din piaţă sau cât trebuie să primească rest. Jucaţi-vă cu formele geometrice întâlnite în casă, măsurându-le şi transformând milimetri în centimetri.

Ateliere de vară

 Atelierele de vară reprezintă un mod distractiv de a combina activităţile “academice” cu cele recreative şi de îndemânare sau orientare.

Explorați natura

Mai ţineţi minte ierbarele pe care le făceam pe vremuri? Cumpăraţi un atlas botanic şi faceţi împreună cu cel mic un ierbar cu plantele care cresc în zona voastră sau în cel mai apropiat parc. Toată familia se poate implica în presarea florilor şi fiecare dintre voi va învăţa cel puţin o denumire nouă în latină.

Mergeți la evenimente

Festivalurile, evenimentele şi sărbătorile care implică teatru, muzică, pictură sau alte activităţi artistice sunt un prilej pentru copii de a învăţa lucruri noi şi de a-şi descoperi noi pasiuni.

Dormiți

 Somn uşor! Medicii recomanda părinţilor să nu neglijeze orele de somn ale copiilor pe timpul vacantelor. După un an şcolar epuizant, creierul micuţilor noştri are nevoie de odihnă. Aşa că nu îi treziţi prea devreme dimineaţa, sunt în vacanţă!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa