5 lucruri pe care e bine să le ştii despre viața socială a copiilor

Daniela Ghiorghe
viata sociala

Oamenii sunt ființe sociale, așa că nu este de mirare că micuții noștri au și ei viaţa socială proprie. De aceea, este important ca încă de la o vârstă fragedă să îi sprijinim în încercările lor de a-și face prieteni. Mai jos găsiți 5 aspecte despre viața socială a copiilor care vă vor ajuta să înțelegeţi natura relațiilor acestora cu ceilalți copii de vârsta lor, conform www.parenting.com.

Copiii devin cei cu care se joacă

„Copiii își văd prietenii ca pe o parte a identității sale”, spune Kristin Hansen Lagattuta, profesor de psihologie la Universitatea din California. Pe măsură ce aceștia cresc, își aleg prieteni cu care au interese comune.

„Unii copii preferă să aibă mai degrabă unul sau doi prieteni apropiați decât o mulțime de cunoștințe”, crede Eileen Kennedy-Moore, co-autoarea cărții „Regulile nescrise ale prieteniei: Strategii simple pentru a-ți ajuta copilul să-și facă prieteni”. Această situație nu ar trebui să vă îngrijoreze, pentru că este perfect normală. Există o modalitate de a vă da seama dacă cel mic este doar timid sau este exclus social: dacă are cu cine să-și petreacă timpul în pauze înseamnă că totul este în ordine. Asta nu înseamnă că nu trebuie să le dați copiilor un imbold de a socializa cu ceilalți colegi.

Fetele se joacă cu fetele, băieții cu băieții

Copiii de genuri diferite se pot înțelege de minune, dacă este și un adult prezent. Dar când vine vorba de o alegere personală, aceștia se separă în funcție de genuri și formează grupuri unisex. Acest lucru nu se întâmplă pentru că fetițele și băiețeii nu sunt compatibili, ci pentru că au activități diferite.

Dar nu toate fetele se joacă cu celelalte fete și viceversa

Acceptarea socială este mult mai complicată decât simpla legătură de gen. Chiar și în aceste situații, copiii se împart în subgrupuri, care se formează în funcție de interese comune sau trăsături de personalitate.

De altfel, la fel ca și în cazul adulților, „aceste subgrupuri se bazează pe ierarhii”, ne explică Lagattuta. Unul sau doi dintre copiii cei mai populari dictează cine poate face parte din grup sau nu, iar ceilalți îi sprijină. Copiii alfa au tendința să fie deștepți (dar nu tocilari), arătoși, atletici și sociabili, trăsături care îi atrag pe ceilalți.

Lucrurile cool chiar îi ajută

Este un lucru bine știut: oamenii sunt ființe sociabile care se influențează reciproc, iar copiii sunt foarte impresionabili la publicitate. Dar reclamele nu își pot asuma toată vina: când un copil popular alege un anumit stil vestimentar sau activitate, ceilalți tind să facă aceleași alegeri.

Pentru părinți, această chestiune este mai complicată: pe de o parte, ei vor ca cei mici să se integreze, dar acest lucru poate deveni foarte costisitor. În plus, există și problema morală: chiar vrem să îi învățăm că își pot cumpăra prietenii?

Viețile lor sociale ne afectează și pe noi

Atunci când copiii se plâng părinților, cei din urmă le simt durerea și evident că le iau partea. „Copiii se calmează dacă părinții sunt de acord cu ei”, spune psihologul Hartley-Brewer. De aceea este important să le acordați sprijin în toate momentele grele.

Dacă vrei să citeşti mai mult pe această temă, îţi recomandăm şi articolul Cum să-ţi înveţi copilul să-şi facă prieteni.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa