9 reguli de prevenire a incendiilor pe care orice copil trebuie să le știe

Alexandra Irimiea
reguli de prevenire a incendiilor

O nenorocire are obiceiul să vină neanunțată! Ne spunem, în sinea noastră, că nu avem cum să prevenim un cutremur sau un incendiu, dar adevărul este că suntem complet nepregătiți pentru ele. Învață-ți copilul aceste reguli de prevenire a incendiilor.

La fiecare două zile, o persoană își pierde viața în incendiile produse la locuinţe! Anual, în România se produc, în medie, aproximativ 6.000 de incendii la locuinţe, în urma cărora circa 180 de persoane îşi pierd viaţa, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență.

Principalele victime ale incendiilor sunt, din păcate, chiar copiii noștri!

Un copil pe săptămână arde în România! Iată un avertisment dur transmis de pompierii de la Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență. Acesta a fost și titlul unei campanii naționale de informare, inițiată în 2012 – F.O.C – Flăcările Omoară Copii.

Pompierii ne avertizează că rareori copiii mor din cauza focului în sine. „Ei se luptă să scape, se zbat pentru viața lor, dar mor încet, agonizant, asfixiindu-se cu monoxid de carbon, fum și alte gaze toxice. Apoi, căzuți la pământ, devin o pradă ușoară pentru flăcări. Totul pentru că părinții, de cele mai multe ori, îi lasă singuri în casă și încuiați”, scrie pe site-ul Risc.info.ro

Mărturisesc că după ce am citit aceste statistici și am urmărit spoturile TV și radio, mi s-a zburlit părul pe spate și m-au trecut niște fiori reci. Dacă ar fi copilul meu? Of, Doamne, nici nu pot să gândesc așa departe!

Dintre copiii care mor în incedii, 20% au vârsta mai mică de 6 ani, așa că tot ce știu sau nu știu despre cum să se apere de un incediu, află din familie.
Puteți citi pe site-ul IGSU, mai multe detalii despre rezultatele campaniei F.O.C. – Flăcările Omoară Copii.

9 reguli de prevenire a incendiilor pentru copii

Joaca cu focul nu este deloc o joacă. De multe ori, copiii sunt curioși să vadă focul arzând, de aceea este important, ca părinte, să-l înveți aceste reguli de prevenire a incendiilor.

Reguli de siguranță pentru copii, pe care fiecare părinte trebuie să le cunoască

Iată ce să-i spui copilului tău:

1. Nu te juca cu lumânări aprinse.

2. Nu trage de conductorii electrici sau de prize.

3. Nu atinge cratițele care sunt la foc pe aragaz.

4. Nu te juca în preajma aragazului și nu lăsa jucăriile în imediata apropiere a acestuia.

5. Nu pune pe radiatoare sau pe lămpi, diverse haine, cârpe sau alte lucruri care pot lua foc.

6. Nu te juca niciodată cu brichetele sau chibriturile. Dacă găsești brichete și chibrituri, dă-le unei persoane adulte.

7. Folosește aparatele electrocasnice doar în prezența adulților. Ele pot provoca arsuri (fierul de călcat, reșoul, fierbătorul) sau pot conduce la incendii dacă nu ești atent (fierul de călcat încins uitat pe țesături).

8. Nu încerca singur acasă experimentele pe care profesorul ți le-a arătat în clasă ori acțiuni cu focul pe care le-ai văzut la televizor.

9. Nu te juca la priză. Există riscul să te electrocutezi. Dacă totuși trebuie să scoți un aparat electric din priză, în nici un caz să nu tragi de cablu sau să folosești mâinile ude, ci cu o mână vei ține bine de priză, iar cu cealaltă vei trage ștecherul.

Axioma despre „Omul care nu se gândeşte sau nu prevede lucrurile îndepărtate are necazul aproape” este concludentă în activitatea de apărare împotriva incendiilor, spun cei de la IGSU.

Să ne luăm câteva momente de liniște, în care să reflectăm asupra acestor lucruri. Copiii noștri sunt tot ce avem mai scump pe lume, și-atunci cum putem fi atât de iresponsabili cu privire la aceste riscuri?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa