Analize necesare pentru grădiniță, școală, creșă – lege vs abuzuri

TOTUL DESPRE MAME

Conform legii, pentru intrarea în colectivitate copilul trebuie consultat de medicul de familie. Cât despre analize necesare pentru grădiniță, școală, creșă la început de an școlar, trebuie să știți că ele se impun doar dacă cel mic are simptome de boală.

Începutul noului an școlar vine nu doar cu emoție pentru părinți, educatori și învățăcei, ci și bătaie de cap atât pentru cei direct implicați, cât și pentru medicii de familie. Din exces de zel, unele instituții le cer părinților să aducă o serie de analize, atât ale copiilor, cât și ale lor. Medicii susțin că astfel de solicitări sunt aberante, că nu se previn astfel îmbolnăvirile și că, mai rău, anumite rezultate îi obligă pe părinți să le administreze copiilor tratamente puternice cu antibiotic, absolut inutile. Este cazul purtătorilor asimptomatici de stafilococ auriu.

Ce spune legea vs ce solicită instituțiile

Conform legii, la începutul unui nou an școlar e nevoie de un aviz epidemiologic de la medicul de familie, aviz care nu presupune analize de niciun fel. De asemenea, tot de la medicul de familie se ia și fișa de vaccinare a copilului, pentru a se cunoaște situația vaccinurilor efectuate. ”Copilul nu trebuie să facă nicio analiză. Acestea se impun doar  dacă medicul îl suspectează de vreo boală în timpul consultației. Analizele medicale nu se mai solicită la intrarea în colectivitate”, precizează Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie din București.

Realitatea este însă că, în foarte multe instituții de învățământ părinților li se solicită următoarele:

  • exsudat faringian,
  • exsudat nazal,
  • urocultură,
  • coprocultură,
  • examen coproparazitologic,
  • test TBC etc.

În școli, e posibil să se solicite și o altă adeverință, cea care atestă că școlarul este apt pentru sport. Pentru că nu este decontată de casele de asigurări, eliberarea acestei adeverințe se face contra cost de către medicul de familie, însă situația depinde de la medic la medic. Adeverința este valabilă doar pentru orele de sport din programa școlară, nu și pentru sportul de performanță.

”Ar fi mult mai folositor pentru copii să aibă săpun și hârtie igienică”

Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie din București, susține că este dovedit faptul că exsudatele curate nu influențează în niciun fel prevenirea virozelor, așa cum nici examenul coproparazitologic negativ nu îi scapă pe copii de riscul de a face viermisori, mai ales dacă nu se respectă regulile de igienă. ”Nu știu ce relevanță au pentru înscrierea la grădiniță examenul ginecologic al mamei și analiza de sifilis a tatălui, dar sunt gradinițe care cer astfel de absurdități!”, mai spune Dr. Alexiu. ”Ar fi mult mai folositor copiilor noștri să învețe reguli de igienă, să aibă în toalete săpun și âartie igienică în loc de uniforme înzorzonate, ca să nu mai vorbim de manuale școlare care să includă o minimă educație medicală”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa