Carmen Iorgulescu: A fi educat din punct de vedere financiar e la fel de important ca a avea grijă de sănătate

Raluca Dumitrică
educatia-financiara-totul-despre-mame

Subiectul banilor este adesea unul dificil de abordat de noi, oamenii mari, așa că nu e nicio mirare că el este de-a dreptul complicat pentru copii. Vestea bună este că tocmai copiii pot deprinde la vârsta lor noțiuni utile de educație financiară, care îi vor ajuta mai târziu să descâlcească ițele pecuniare. Am aflat mai multe despre educația financiară și implicațiile ei asupra copiilor de la Carmen Iorgulescu, Kids’ Financial & Entrepreneurship Trainer la KEN Academy – program complex de educaţie financiară şi antreprenorială pentru copiii cu vârste între 7 şi 13 ani, dezvoltat de Asociaţia KEN Institute.

TOTUL DESPRE MAME: Ce este educaţia financiară?

Carmen Iorgulescu: Educaţia financiară este arta de a gestiona eficient finanţele. Aşa cum există inteligenţă cognitivă, emoţională etc., există şi inteligenţă financiară. Este important să le dezvoltăm copiilor un bun coeficient de inteligenţă financiară, adică să îi ajutăm să îşi dezvolte capacitatea de a lua decizii înţelepte din perspectivă financiară, să își crească autonomia şi să aibă un viitor financiar sănătos.

Pentru a crește un copil autonom citește și Părinți liniștiți, copii fericiți

TOTUL DESPRE MAME: De ce au copiii nevoie de educaţie financiară?

Carmen Iorgulescu: Pentru că noi, părinţii, avem rolul important de a-i ajuta să devină adulţi autonomi şi maturi. Iniţierea în domeniul financiar este o abilitate de viaţă esenţială (obligatorie) pentru participarea la viaţa modernă.

Când copilul înţelege de la o vârstă fragedă ca banii provin din muncă, îi cheltuim, economisim sau donăm, atunci el va fi un tânăr pregătit să dea piept cu viaţa reală la 22 de ani. Dacă, în schimb, alegem să îl creştem într-un mediu “protejat”, departe de aspectele reale ale vieţii, iar noi ne transformăm într-un bancomat uman gata oricând să îl “alimenteze” cu bani, îl expunem la riscul de a avea o viaţă adultă stresantă, în dezechilibru financiar. Cred că a fi educat din punct de vedere financiar este la fel de important ca a avea grijă de sănătatea ta.

TOTUL DESPRE MAME: Care este vârsta optimă pentru a începe predarea primelor noţiuni financiare la cei mici?

Carmen Iorgulescu: Banii sunt o resursă cu care copiii vor lucra întreaga viață, deci, cu cât învață mai repede despre ei, cu atât mai bine. Educaţia financiară poate începe de îndată ce ei pot număra (adică în jurul vârstei de 3 ani). Părintele poate dezvolta o rutină în a face ca subiectul “bani” să fie prezent în discuţiile zilnice. Este foarte important să le creăm “amintiri din copilărie” despre bani, deoarece acestea vor reprezenta fundaţia relaţiei lor cu banii. Există studii care arată ca obişnuitele adulţilor legate de bani sunt setate până la vârsta de 7 ani. Şi că succesul financiar este corelat cu vârsta la care copilul începe această educaţie.

TOTUL DESPRE MAME: Cui i se adresează, de fapt, educația financiară?

Carmen Iorgulescu: Practic, indiferent de ce drum profesional va alege copilul nostru, el se va întâlni cu banii. Fără excepţie. Şi, indiferent de cât de mult succes va avea în unele aspecte ale vieţii (familie, prieteni, meserie etc.), dacă aspectele financiare sunt în dezordine, atunci viaţa lui va deveni un stres. De ce? Simplu! Se spune că, acolo unde este atenţia noastră, acolo este şi energia noastră. Iar dacă noi suntem atenţi la cum să deznodăm haosul financiar, devenim stresaţi şi nu mai avem energie şi dispoziţie pentru celelalte aspecte frumoase şi cu adevărat bogate ale vieţii noastre. Riscul este cu atât mai mare în societatea de consum care domină realitatea noastră de acum.

TOTUL DESPRE MAME: În ce alte domenii își mai poate reflecta calităţile acest tip de educație?

carmen-iorgulescuCarmen Iorgulescu: Educaţia financiară îşi reflectă calităţile în multe aspecte ale dezvoltării copilului. Copiii capătă încredere în sine, încredere în propria lor capacitate de a-şi gestiona viaţa (nu doar bugetul). Atunci când munceşte, copilul dobândeşte sentimentul de autonomie şi de mulţumire că a realizat ceva.

Un alt beneficiu uriaş al educaţiei financiare este că învaţă copilul despre importanţa stabilirii unui obiectiv, despre disciplină şi perseverenţa necesare pentru a-l duce la bun sfârşit. Învăţând să economisească şi să îşi gestioneze impulsul de a cumpăra, copilul îşi dezvoltă răbdarea. Astfel, învaţă să cheltuie cu mai multă înţelepciune. Când copilul reuşeşte să îşi cumpere ce şi-a dorit din banii lui, inima lui strigă “Uite mamă, uite tată, uite lume ce am reuşit eu să fac!” Copilul trăieşte un uriaş sentiment de împlinire şi putere interioară care îl însoţeşte apoi prin viaţă.

Educaţia financiară are un mare impact asupra echilibrului personal, încrederii şi maturităţii emoţionale a copilului. Cred că educaţia financiară este unul din cele mai valoroase daruri pe care le poate oferi părintele copilului său.

TOTUL DESPRE MAME: Este adevărat ca doar copiii cu înclinație spre matematică sau științe exacte pot să înțeleagă principiile educației financiare şi să le şi aplice?

Carmen Iorgulescu: Nu! Nu are legătură cu a fi un geniu în matematică. Oricine poate dobândi cunoştinţe financiare bazate pe bun simţ şi un set de obişnuinţe sănătoase. Desigur, trebuie să controlăm cele 4 funcţii aritmetice de bază.

TOTUL DESPRE MAME: Cine mai poate beneficia indirect de pe urma acestor noțiuni financiare?

Carmen Iorgulescu: Cred că societatea în ansamblul ei. Unii vor fi inspiraţi şi îi vor lua ca model. În plus, ei pot lăsa în urma lor o moştenire a înţelepciunii financiare care să ajute mai departe şi pe care ceilalţi să se sprijine în propria evoluţie (ca un fel de treaptă).

TOTUL DESPRE MAME: Cât din educația financiară se referă la gestionarea unui buget punctual, de moment, şi cât se adresează unei gestionări pe termen lung a resurselor materiale?

Carmen Iorgulescu: Educaţia financiară este un proces ce se desfăşoară treptat. La 3 – 5 ani de exemplu, se poate vorbi de un buget punctual, de cheltuieli. La această vârstă, cei mici învaţă să facă legătura între a munci şi a primi bani. Banii îi strâng într-o singură puşculiţă. Apoi, cea mai mare bucurie pentru ei este să meargă la cumpărături cu o parte din banii câştigaţi pentru a-şi cumpăra ceva ce îşi doresc.

Odată ce înaintează în vârstă, încep pas cu pas să înveţe să gestioneze bugete pe termen mai lung. Învaţă să organizeze banii în 3 categorii: cheltuială, economisire, donaţie. Economisirea înseamnă deja o planificare, un obiectiv pe termen mediu său lung, înseamnă alegere. La liceu, “copiii adolescenţi” încep să se gândească şi economisească pentru viitoarea lor maşină (obiectiv pe termen lung) sau pentru o vacanţă (obiectiv pe termen mediu).

Cred că un câştig major al educaţiei financiare este că, indiferent ce venituri vor avea aceşti copii în viaţă (mai mici, mai mari, fluctuante), vor şti să gestioneze înţelept un buget pentru a-şi crea o viaţă armonioasă.

TOTUL DESPRE MAME: Pe când nişte cursuri basic de educaţie financiară în tandem, pentru copii şi părinţi?

Carmen Iorgulescu: Copiii ne urmăresc fiecare mişcare şi au tendinţa de a copia ceea ce facem şi nu ceea ce spunem. Aşadar, nu poţi învăţa copilul ceea ce tu nu cunoşti sau nu aplici, pentru că el va observa şi va face ceea ce faci, nu ceea ce zici. Iar pentru că informaţiile reprezintă doar 20% în procesul educaţional, 80% fiind asigurat de comportamente, de practică, rolul cheie îl are părintele.

Pentru a crește un copil autonom citește și Părinți liniștiți, copii fericiți

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa