Ce poze cu copiii tăi să nu postezi niciodată în social media

Adriana Moscu
poze-cu-copiii-totul-despre-mame

Unele poze cu copiii tăi e bine să rămână în familie

Păstrează aceste poze cu copiii tăi doar pentru cei ai casei, astfel încât să nu-l pui pe cel mic într-o situație jenantă sau chiar mai rău. Iată care sunt aceste poze pe care să nu le pui niciodată pe Facebook!

Îți iubești copilul mult, te mândrești cu el și vrei să afle toată lumea. Așa că ce altă modalitate mai la îndemână decât să postezi cât mai multe poze cu el pe rețelele de socializare? Ei bine, nu e nimic în neregulă să postezi poze de la ziua lui, din vacanță, de la vizita la grădina zoologică sau cu noua rochiță pe care a primit-o în dar. Însă nu toate ipostazele în care l-ar putea surprinde viața sunt potrivite pentru a fi făcute publice. Iată care sunt acele poze cu copiii și de ce experții te sfătuiesc să le păstrați departe de ochii străinilor, numai pentru voi:

1. Ora de baie

Orice fotografie a copilului, parțial sau complet gol, cum e cea din timpul băii, nu este destinată a fi văzută de publicul larg. Din păcate, ceea ce crezi că ar putea fi un moment haios sau chiar înduioșător, poate să încapă pe mâini greșite și să ajungă material pornografic.

2. Când este bolnăvior sau rănit

Ca părinți, e de datoria noastră să-i îngrijim pe cei mici când suferă, nu să primim like-uri de pe urma suferinței lor. E simplu, pune-te în locul lui: nu accepți nici măcar ideea de a-ți face cineva poze dimineața, când te trezești. Ți-ar plăcea să fii pozată când te simți rău? Probabil că nu, așa că  gândește-te la cele de mai sus data viitoare când mai pui poze cu micuțul suferind sau pe patul de spital.

3. Poze stânjenitoare

Copiii care par stânjeniți în poze sunt foarte apreciaţi pe rețelele de socializare, dar mai târziu, când puştiul tău va crește și le va vedea, acestea ar putea avea o influență devastatoare asupra stării lui de spirit. Ipostazele stânjenitoare nu doar că distrug încrederea între copii și părinții lor, dar pot cauza mai târziu în viață stres post-traumatic, depresie și anxietate. E suficient să vă amintiți de poza clasică, în patru labe, în fundul gol și cu băluța la gură pe care v-au făcut-o părinții voștri pe când aveați câteva luni. Unii dintre ei au postat, deja, acea poză, pe rețelele de socializare. Eu zic să verificați, dacă n-ați făcut-o deja, apoi să analizați cum vă simțiți!

4. Pe oliță

Pozele cu puștiul tău pe oliță poate că atrag o grămadă de like-uri, dar e bine să stea departe de ochii curioșilor. Amintește-ți: tot ce ai postat online rămâne acolo pe vecie. Chiar crezi că un adolescent își dorește să-și vadă poza de la un an pe net, în timp ce avea treabă pe oliță? Dar dacă micuțul tău va deveni persoană publică? Adu-ți aminte ce s-a întâmplat cu „viitorul fost” ministru al Sănătății, nu mai târziu de anul trecut. Și nu era pe oliță!

5. Detalii personale

Nu dezvălui niciodată numele întreg al copilului pe rețelele de socializare, adresa de domiciliu, numele școlii sau grădiniței pe care o frecventează, numele bonei și alte detalii personale care l-ar putea ajuta pe un răuvoitor să ajungă la copilul tău. Nu poți să știi cum vor fi folosite aceste informații și, mai ales, în ce scop.

6. Poze de grup

Dacă te-ai decis că vrei să postezi poze cu piciul tău online, e în regulă. Dar dacă cel mic se află într-un grup, trebuie să ceri pentru postare acordul părinților ai căror copii apar în fotografie. Indiferent de cât de bine vă cunoașteți, e neapărată nevoie să ai permisiunea lor, pentru că fiecare părinte are abordarea lui personală când vine vorba de rețelele de socializare. În plus, unii părinți ar putea să nu fie de acord ca micuții lor să apară pictați sau costumați caraghios în poze.

7. Comentarii nepotrivite

Orice comentariu nepotrivit care însoțește o poză a copilului tău poate avea un impact negativ mai târziu asupra lui, chiar dacă în acest moment poate ți se pare amuzant. Așa că nu posta comentarii care demonstrează că “pocește” cuvintele sau că-i e teamă de ceva ori că poartă o poreclă “haioasă”. Pur și simplu așa ceva nu se face.

8. Activități periculoase

Îi dai să țină berea în mână până când faci poza sau îl ții în brațe în timp ce muți mașina din garaj? Astfel de ipostaze surprinse în poze și apoi puse pe internet pot atrage un val de critici (meritat) din partea internauților. Deși aparent nevinovate și distractive, aceste poze îi pot face pe unii să considere că ești un părinte iresponsabil și să atragă după ele eventuale probleme cu legea.

Tu ce poze obișnuiești să postezi pe rețelele de socializare și care crezi că sunt cele care ar trebui păstrate în arhiva personală?

Citeşte şi:
Cum a devenit Mark Zuckerberg părintele clasic de pe Facebook
Fara social media în casă la Kate Winslet!
Primul LIKE de la fiul meu!
Vocea ta: Copii şi părinţi în mediul online (I)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa