Ce să le spui copiilor cu vârsta între 2 şi 10 ani despre bani

Raluca Dumitrică
bani-totul-despre-mame

Banii sunt un subiect sensibil și important, care îi preocupă extrem de tare pe adulţi, dar care ar fi bine să fie în egală măsură de interes şi pentru copii. Cei mici ar trebui să afle informaţii relevante despre bani şi domeniul financiar încă de la vârste mici, iar acesta este şi motivul pentru care recomandarea specialiștilor în educație financiară este ca părinţii să le transmită informaţii corecte despre acest subiect copiilor lor. Iată ce anume să îi spui și tu celui mic despre bani şi cum să grupezi informaţiile în funcţie de vârsta sa!

Despre educația financiară și implicațiile ei asupra copiilor vom mai afla de la Carmen Iorgulescu, Kids’ Financial & Entrepreneurship Trainer la KEN Academy – program complex de educaţie financiară şi antreprenorială pentru copiii cu vârste între 7 şi 13 ani, dezvoltat de Asociaţia KEN Institute. Carmen va fi alături de părinți pe 7 decembrie, la ultima ediție din acest an a Atelierelor cu mămici, când le va spune acestora și alte lucruri foarte interesante despre cum pot utiliza cei mici resursele financiare. Detalii și înscriere, aici: http://bit.ly/2gzpUYb

2-3 ani

Deşi se află la vârsta în care banii sunt, mai degrabă, nişte piese simpatice de joc, cu culori, texturi, forme şi dimensiuni diferite, acum e momentul să îl înveți pe cel mic numele lor. Acest lucru poate fi făcut tot prin joacă. O bună idee este crearea unui joc de-a magazinul, în care puştiul tău va putea exersa cumpărăturile pe bani. Pentru că tentaţia de a băga banii în gură nu a dispărut complet la această vârstă, însă, joaca va avea loc mereu sub supravegherea unui adult, care se va asigura că banii sunt strânşi şi puşi deoparte la finalul ei.

4-5 ani

Vizitele la supermarket pot fi o bună metodă de a-l învăţa pe cel mic care e rolul real al banilor şi cum pot fi ei cheltuiţi. Copilașul tău poate fi implicat în alegerea produselor şi aşezarea lor pe banda de cumpărături. Astfel, cel mic știe că poate fi și el de ajutor pentru părinţi şi va simți pe propria piele că i se acordă acea cantitate de încredere de care are mare nevoie.

Să îl înveţi pe copil şi cum să numere banii pe care îi are şi să îi aşeze în grămăjoare identice este o altă metodă utilă de a-l obişnui cu resursele şi de a-l face să fie responsabil în privinţa lor. Va învăţa, în acest fel, şi că nu va putea să cumpere tot ceea ce îşi doreşte din magazin şi că pentru fiecare lucru de pe raft este nevoie să se aloce o anumită sumă.

6 – 8 ani, momentul pentru bani de buzunar

Acum este momentul să îi dai celui mic nişte bani de buzunar, în funcţie de posibilităţile tale şi de nevoile lui. Făcând acest lucru, copilul va avea posibilitatea de a-şi alege singur produsul dorit şi de a vedea cum exact îşi poate repartiza banii pentru achiziţia lui. Tot acum cel mic poate fi încurajat să facă economii şi să înveţe să aştepte ca banii puşi deoparte să se adune de la lună la lună, astfel încât la finalul unei anumite perioade să se transforme într-o sumă mai mare pe care să o poată folosi aşa cum îşi dorește.

Tot acum este şi perioada propice predării lecţiei facturilor. Chiar dacă apa caldă curge fără probleme, televizorul merge brici, telefonul e la dispoziţia noastră oricând, iar în frigider e mereu rece, toate acestea nu sunt gratuite, dimpotrivă. Dă-i copilului câteva facturi să le analizeze şi explică-i în ce fel sunt repartizate sumele de pe ele, dar şi cum trebuie banii din salariu alocaţi lunar pentru acest lucru.

9-10 ani

Cardurile nu sunt doar un mijloc simpatic şi rapid de plată, ci şi un subiect care trebuie discutat cu cel mic în jurul vârstei de 9-10 ani. Acum el poate afla câte tipuri de card există, cum se pot face plăţi fizice şi online cu ele, de ce uneori, prin intermediul lor, ne putem plăti în avans nişte bunuri şi ce se întâmplă când cardurile sunt pe punctul de a expira.

Despre educația financiară a copiilor noștri vom afla direct de la Carmen Iorgulescu pe 7 decembrie, începând cu ora 18:30, în cadrul celei de a 27 ediții a Atelierelor pentru mămici, un eveniment Parenting Hub by TOTUL DESPRE MAME. Ca la fiecare ediție a evenimentului, cei mici au ocazia să participe la un atelier pentru copii, care va fi derulat, de data aceasta, de KEN Academy. Înscrierile la eveniment se pot face gratuit, aici, în limita locurilor disponibile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa