Ce şi-ar dori cadrele didactice să ştie elevii şi părinţii?

Adriana Moscu

Site-urile și blogurile de parenting sunt pline de sfaturi cu și despre școală. Dar ce spun oamenii care interacționează câteva ore zilnic cu copiii noștri? Ce și-ar dori cadrele didactice să știe elevii și părinții?

De obicei, în țara noastră se ia apărarea copilului împovărat de un sistem educațional anacronic, rigid, incomplet. Dar, așa cum există peste tot, și în învățământul românesc există profesori și Profesori. Simpli angajați mediocri sau incompetenți care nu fac decât să semneze condica zilnic, dar și Dascăli adevărați, care nu consideră că se luptă cu sistemul cum o făcea Don Quijote cu morile de vânt. Din mâna lor ies adulții responsabili de mâine.

Am stat de vorbă cu unii dintre ei și am adunat pentru voi câteva sfaturi și informații care vă vor ajuta să treceți peste perioada de școlarizare cu zâmbetul pe buze. Iată ce spun profesorii:

Încurajează-ți copilul să ridice mâna și să participe la ore și activități!

Un elev care se află în situația de a i se rotunji sau, dimpotrivă, scădea o notă la o evaluare (cu alte cuvinte, a luat plus (+) sau minus (-) în fața unei note, are mai multe șanse să primească plusul dacă a fost activ la ore – profesorul își va aminti și va ține cont de activitatea generală.

Am auzit toate scuzele din lume despre motivul pentru care copilul tău a lipsit de la școală. Vrem adevărul!

În locul unei minciuni gogonate și ușor de demontat, mai bine învață-ți copilul fie să se pregătească, fie să își asume greșeala. Odată recunoscută, e pe jumătate iertată – doar știi asta, nu? Iar sinceritatea s-ar putea să îi folosească și mai târziu în viață.

Atunci când e la școală, copilul tău vorbește despre tine

Elevul va povesti ce face acasă, ce filme vedeți sau ce cărți citiți împreună, dar se va plânge și când părinții au probleme cu alcoolul, când se ceartă ori când a fost snopit în bătaie. Fii un bun exemplu pentru copilul tău!

Ia-ți copiii de la școală la timp

E stânjenitor să fii etichetat drept părintele care întârzie mereu și-și ia ultimul copilul de la școală. La fel cum e stânjenitor să nu-l duci la timp la școală. Dacă programele voastre nu coincid, mai bine du-l mai devreme decât prea târziu: de obicei, școlile sunt deschise cu cel puțin o jumătate de oră înainte de începerea cursurilor.

Nu se învârte totul în jurul copilului tău

Asta nu înseamnă că va fi neglijat, dar un dascăl nu poate să fie cu ochii pe un singur elev de când ajunge la școală și până se sună în ultima oră de ieșire. Nu-i cere informații detaliate despre elev și nu te aștepta să-ți spună ce a făcut la școală pas cu pas. Mai bine învață să-i pui întrebări inteligente copilului – vei avea mai multe șanse să afli răspunsurile complete la problemele care te preocupă.

Dacă un părinte este apatic și prea puți nentuziasmat cu privire la educație, exact așa va fi și copilul său

Nu trebuie să pui presiune pe copil să fie cel mai bun din clasă și să participe la toate concursurile școlare, dar nu e în regulă nici să-l înveți că singurul lucru care contează e „școala vieții”. Educația are rolul ei formator esențial în transformarea copilului într-un adult responsabil, de ale cărui decizii depinde și viitorul nostru, până la urmă.

Copiii nu se pot concentra când le e foame

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei: el nu doar că hrănește, ci oferă energie pe întreg parcursul zilei. Asigură-te că îi pui în ghiozdan cutiuța cu mâncare. Ar fi bine ca aceasta să conțină mai degrabă un sandviș și fructe, decât dulciuri. Mâncarea face diferența dintre energie bună și agitație.

Copilul nu spune întotdeauna întreg adevărul

În loc să trimiți un email sau să dai un telefon nepoliticos sau răutăcios acuzând profesorul că ți-a nedreptățit odorul, fă-ți timp și ascultă și varianta sa. De obicei, de teamă să nu fie certați prea aspru, copiii ascund anumite detalii, iar adevărul se află de cele mai multe ori undeva, la mijloc.

Împrietenește-te cu ceilalți părinți din clasă

Să petreci timp în afara școlii cu familiile celorlalți elevi și să vă împrieteniți poate fi de folos atât pentru școlar, cât și pentru voi, ca părinți. Plus că, atunci când copilul lipsește motivat de la școală și are nevoie de o temă sau când vrei să afli informații și din alte surse, știi pe cine să suni.

Școala trebuie să fie pe primul loc

Copilul tău nu trebuie să își petreacă timpul cu tableta în mână dacă are calificative slabe și foarte slabe sau note mici. Aceste activități nu fac parte din curicula școlară și nu trebuie să ocupe majoritatea timpului unui elev.

Informează-ne despre personalitatea copilului tău sau despre anumite particularități

Dacă un copil trebuie să poarte ochelari permanent, informează profesorul – astfel, acesta îți va spune dacă elevul refuză să-i poarte. Dacă suferă de ADHD sau are un deficit de atenție dintr-o altă cauză, cadrul didactic trebuie să fie, de asemenea, pus în temă. Așa, va putea să abordeze elevul din unghiul cel mai nimerit pentru el și să eficientizeze procesul de învățare.

Copilul trebuie să doarmă suficient

Poate că în vacanțe cei mici nu se culcă de la 8.30 seara, însă în timpul școlii ei trebuie să se trezească invariabil dimineața, devreme. Pentru a putea performa la școală, un copil trebuie să doarmă, în medie, 9-10 ore pe noapte. În lipsa somnului, efortul intelectual prelungit îl poate îmbolnăvi.

Ajută-l să-și urmeze pasiunile

E adevărat, școala este importantă în ierarhia preocupărilor, însă balanța între „trebuie” și „îmi place” e bine să fie mereu în echilibru. Încurajează-l să-și urmeze pasiunile și să includă în programul săptămânal activități care îi plac: în weekend, e bine să meargă la balet, să se alăture unui grup muzical, să facă scrimă, să picteze, să facă orice îi aduce satisfacție și îl ajută să înțeleagă ce și-ar dori să ajungă când se va face mare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa