Cititul și recititul nu-l ajută pe copil la școală! Care este cheia memorării lecțiilor

Alexandra Irimiea
mama invata cu copiii

Am fost obișnuiți de mici că dacă vrem să învățăm o lecție trebuie s-o citim și s-o recitim de „n“ ori până o băgăm la cap. Dar se pare că alta este cheia memorării lecțiilor predate la școală!

Orice părinte își dorește pentru copilul lui să învețe bine la școală. În oglindă, putem spune că orice copil își dorește pentru sine ca lecțiile să fie ușoare. Să le învețe repede.

Nu știu dacă a fost desemnată ca tehnică universală de învățat, dar cititul este, cu siguranță, cea mai populară. Citești titlul, subtitlurile, definițiile, teoremele, ideile, formulele și tot așa. De câte ori? De câte ori este nevoie până când, dacă te ascultă cineva, le știi pe de rost.

Cheia memorării lecțiilor. Ce tehnică de învățare e mai bună ca cititul?

Ei bine, se pare că știința ne dezvăluie acum o altă tehnică de memorare a lecțiilor, mult mai bună decât cititul la nesfârșit, scriu cei de la Thriveglobal.com.

„Expunerea la informații nu asigură neapărat și învățarea propriu-zisă“, consideră Shane O’Mara, profesor în domeniul cercetării neurologice experimentale la Colegiul Trinity din Dublin. De altfel, învățarea are loc în trei etape – codificarea, consolidarea și recuperarea sau amintirea informațiilor.

Și deși cititul este cea mai folosită tehnică de memorare a lecțiilor, nu înseamnă că este și cea mai eficientă. O tehnică mult mai bună de memorare a lecțiilor, cu rezultate mai rapide în învățare o constituie răspunderea la întrebări vizavi de subiectul studiat. În felul acesta te forțezi să-ți amintești mult mai ușor lecția. În schimb, cititul și recititul nu pun creierul la lucru la modul serios. Practic nu impun aceleași cerințe cognitive așa că sfârșești prin… a nu învăța mai deloc.

Exercițiile fizice, un alt secret care ajută la învățat

Știința ne spune că un factor esențial în menținerea în bune condiții a memoriei este să faci frecvent exerciții fizice. „Educația, stimularea mentală, alimentația corespunzătoare și implicarea socială sunt factori importanți, dar s-a descoperit că activitatea fizică are un efect profund asupra memoriei“, consideră profesorul O’Mara.

De ce nu e bine să înveți totul într-o noapte

Sunt mulți copii și mai ales studenți care se lasă pe ultima sută de metri și învață totul în noaptea de dinaintea unui test. O fi bine? O fi rău? Iată ce spun cercetătorii. „Cu toții știm asta intuitiv, dar o demonstrează și studiile faptul că învățarea dintr-o dată, pe parcursul unei nopți întregi, nu este la fel de bună ca și cum ai face sesiuni de studiu mai scurte, cu perioade de pauze“, mai spune Shane O’Mara.

De ce unele lecții se învață ușor, iar altele…

Un alt lucru interesant de reținut, vizavi de cum funcționează memoria este acesta: creierul își aduce mai bine aminte informații pe care le consideră vitale pentru supraviețuire, consideră Benedict Carey, autorul cărții „How We Learn” (Cum învățăm). Și cum îți convingi creierul că acea informație este vitală? Cheltui suficientă energie mentală pe ea.

În concluzie, data viitoare când copilul tău se chinuie să învețe o lecție și oricât de multe ori ar reciti-o nu-i intră în cap, poți să-i sari în ajutor:

  • Discutați împreună despre subiect. Pune-i întrebări. Căutați informații suplimentare pe Internet sau în diverse cărți, dacă aveți prin casă.
  • Lasă-l să ia pauze dese, dacă așa simte nevoia. Nu-l încuraja să învețe totul într-o noapte.
  • Convinge-l cumva că informația pe care o învață este foarte utilă, îi folosește în viață – asta ca să-i convingi creierul s-o rețină.
  • Iar la final, nu uita să-l mai trimiți și pe afară, la joacă. Exercițiile fizice, săritul, datul pe tobogan, plimbatul cu bicicleta îl ajută nu doar să-și mai recreeze mintea, ci și să memoreze mai bine lecțiile pe care tocmai le-a studiat.

Tu cum îți ajuți copilul să învețe mai bine lecțiile de la școală?

Pe 16 și 17 martie 2019, cel mai revoluționar speaker pe teme de parenting și educație, Alfie Kohn, se va afla pentru a patra oară în România pentru a susține o nouă serie de conferințe, în București și Cluj. Conferința ”De la pedepse si recompense la cooperare și colaborare” este organizată de TOTUL DESPRE MAME cu sprijinul Transylvania College și Asociația pentru Comunicare Nonviolentă. Detalii AICI.

Citește și ”Mitul temei pentru acasă”, de Alfie Kohn. Într-un sistem de învățământ în care aproape toate practicile au un discret parfum de absurd, lectura acestei cărți e un exercițiu de gândire critică aproape revoluționar. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa