Află cum pot învăța copiii matematică în joacă!

Raluca Manea
matematica-acasa-totul-despre-mame

Dacă întrebi orice profesor de matematică pasionat și cu har, îţi va spune că matematica e un fel de limbaj foarte interesant, care se învaţă cu aceeaşi naturaleţe ca o  limba maternă, cu condiţia ca cel mic să fie expus de timpuriu frumuseţii ei.

Ştiind cât de mult m-a chinuit pe mine matematica la şcoală – eram, bineînțeles, o visătoare cu înclinaţie spre literatură – am decis ca fiul meu să nu treacă prin aceleaşi umilinţe „matematice”. Așa că am luat problema în mâini din primii ani de viaţă, când am început să sortăm, să numărăm şi să facem şiruri secvenţiale sau corespondenţă cifră-cantitate.

Tot căutând idei pentru a împrieteni copilul cu matematica, am aflat că foarte importante sunt metodele şi manipulativele (materialele) folosite. Desigur, abacul şi beţişoarele pe care le aveam noi când eram mici sunt mereu o opţiune, însă domeniul educaţiei timpurii este mult mai ofertant azi din acest punct de vedere. Am făcut o sinteză cu cele mai prietenoase soluții pentru a-i împrieteni pe cei mici cu matematica și pentru a transforma frica de scăderi, adunări, înmulțiri și împărțiri într-o amintire a generațiilor din urmă.

Citește și: Mamele şi educaţia timpurie (şi 12 idei de activităţi cool)

Iată o lista de manipulative, alături de care matematica devine o joacă de copil:

De îndată ce copilul începe să recunoască repede manipulativele după culoare şi dimensiune, adunarea, scăderea chiar şi înmulţirea devin foarte uşor de învăţat. Ele pot fi folosite încă din perioada preşcolară și până la liceu.

 Numicon – este un set matematic potrivit copiilor preşcolari. Îi familiarizează pe aceştia cu cifrele, cantităţile până la zece, conţine piese pentru patterning (şiruri secvenţiale) şi câteva jocuri distractive. Noi l-am folosit masiv până la şase ani, pentru toate jocurile matematice. Ne-a prins foarte bine, iar fiul meu cel mare se descurcă bine la adunări şi scăderi în clasa pregătitoare. Noi l-am achiziţionat de pe site-ul dedicat Numiconului, din Marea Britanie.
• Baza 10 colorată – e un set de plastic ce reprezintă unităţile, zecile (sub formă de linie), suta (ca un pătrat plat), mia (ca un cub). Este util în a ajută copilul să vizualizeze cantităţile şi să facă operaţii matematice cu numere mari. Poate fi cumpărat şi din România, iar în App Store am văzut aplicaţii gratuite care folosesc acelaşi sistem.
• Setul Mortensen vine ca suport manipulativ al metodei Mortensen Math. Practic, conceptele de matematică se învaţă logic, cu ajutorul pieselor de plastic colorat, iar copiii care reuşesc să numere până la 9 în curând vor face operaţii de algebră avansată… în joacă.
• Derivată din Mortensen este şi metoda Math-U-See, creată de Steve Demme, structurată în aşa fel încât să urmeze programa şcolară americană. Ea oferă suport manipulativ, video, manuale şi caiete de lucru.
• Blocurile de lemn Cuisinaire Rods merg pe acelaşi principiu şi pot fi combinate cu seturile Mortensen sau Math-U-See.

O descriere mai amănunţită a acestor manipulative şi a modului în care se folosesc ele poți găsi pe blogul Our English Homeschool.

Acum este momentul să menţionez că a-l apropia pe copil de matematică nu necesită neapărat manipulative scumpe sau sofisticate.

Unele dintre cele mai distractive jocuri de mate le-am făcut cu ce aveam prin casă: tuburi de carton rămase de la rolele de hârtie de bucătărie, cleşti de rufe, plastilină, capace de la sticlele de plastic, cutii reciclate – pe toate le-am reutilizat  cu succes în scop didactic.

Maşina de adunat

Când septembrie coace castanele, o luăm de braţ pe Fetiţa Toamnă şi o poftim la joacă. Dintr-o cutie de carton (cum ar fi cele de lapte) şi trei role de carton (două care colectează elementele de adunat şi una care livrează rezultatul) confecţionăm o maşinărie de adunat. Ce adunăm? Ghinde, castane, alune şi alte manipulative care se rostogolesc, strânse în plimbările din parc sau din pădure. Dacă ai şi o veveriţă, fie ea de hârtie, pe post de majoretă ce încurajează copilul, succesul e garantat!

Matematică cu cleşti de rufe

Cleştii de rufe din lemn se pretează foarte bine la jocuri de tot felul, printre care şi cele de matematică. Scrie pe cleşti rezultatele, iar pe cartonaşe adunări sau scăderi. Cel mic va învăța ce cartonașe se potrivesc cu fiecare clește, fără ca măcar să își dea seama că face exerciții de matematică. În plus, în felul acesta bifezi nu doar un joc matematic, ci şi un bun exerciţiu de motricitate fină.

Cifre cu buzunare sau ferestre

Prietena mea Valentina a decupat cifre mari de carton, pe care a lipit, de pildă, maşinuţe. Pe fiecare maşinuţă e scrisă o adunare, iar rezultatul se găseşte pe un omuleţ ce intră în maşină ca într-un buzunar. Pe o altă cifra a lipit ferestre. Când deschizi ferestrele, descoperi rezultatul adunării. Ingenios, nu? Pe blogul ei poţi vedea imaginile explicative, plus alte câteva idei de jocuri matematice.

Matematica e distractivă când ştii să o inviţi la joacă. Voi cum vă jucaţi cu ea?

Citește și:
Cum îţi încurajezi copilul să citească de plăcere?
Poezii de învăţat pe de rost – pro sau contra?
Cum pot folosi copiii ecranul şi tableta pentru a învăţa lucruri noi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa