Copilul meu nu este respectuos. Ce să nu faci ca părinte?

Ramona Dinescu
copilul nu este respectuos

”Copilul meu nu este respectuos” se întâlnește în multe case și fiecăruia dintre noi ni se poate întâmpla să ne confruntăm cu o astfel de situații care, pentru unii, pot părea inacceptabile, în timp ce, pentru alții, sunt de înțeles.

Datul ochilor peste cap, copilul care răspunde, strigatul pe nume, ignorarea cererilor sau comentarii obraznice, toate poartă același nume: comportamentul lipsit de respect al copilului sau adolescentului față de părinți.

Când copilul meu nu este respectuos, primul gând trebuie să fie acela că nu sunt singurul părinte în această situație.

Adevărul este că acest comportament nerespectuos este o modalitate inadecvată, ce-i drept, prin care copiii sau adolescenții încearcă să-și rezolve problemele. Copiii se simt fără putere în fața regulilor și așteptărilor părinților, iar lipsa de respect față de aceștia este felul în care ei încearcă să-și recapete puterile. Iar dacă reușesc să vă atragă cu acest argument, este și mai bine: acum vă certați pe lipsa de respect, fără a vă mai concentra asupra problemei inițiale.

Megan Devine, specialist în psihologie și parenting, consideră că motivul pentru care copilul meu nu este respectuos este un proces normal și sănătos al creșterii și formării identității copilului. Adolescenții, în mod natural, par mai independenți pe măsură ce cresc, iar lipsa de respect este o modalitate prin care această independență se exprimă.

Dar chiar și așa, comportamentul nerespectuos nu este ceva ce vrei să lași să treacă neobservat. De fapt, a ignora copilul în astfel de situații poate să ducă la escaladarea comportamentului neadecvat.

Tot Megan Devine, pe lângă această ultimă afirmație, ne sfătuiește ce anume să nu facem pentru a ajuta la redresarea unui astfel de comportament.

Nu lua personal și nu exagera

Sunt destul de des întâlnite situațiile în care adolescenții răspund părinților exprimându-și astfel frustrările în diferite feluri. Rânjet enervant, batjocură sau datul ochilor peste cap sunt numai câteva unelte din arsenalul unui adolescent, cu ajutorul cărora el poate arăta că nu este de acord cu părinții. Și, cum bine știm, acest comportament ne irită, iar copiii nu fac altceva decât să ne caute punctele vulnerabile, acele locuri care îi pot salva pe ei de respectarea regulilor. Dacă o iei personal, va fi foarte greu să îi răspunzi eficient. Dacă reacționezi la doar unul singur din acele comportamente, nu vei vedea nici o schimbare la copilul tău. Chiar dacă aceste lucruri sunt enervante, nu înseamnă neapărat că este ceva de corectat.

În schimb, poți decide asupra cărui comportament să te concentrezi și pe care să-l ignori. Amintește-ți că toate aceste comportamente nu sunt pentru tine, sunt doar simple expresii ale frustrărilor. Rolul tău este să gestionezi comportamentul copilului cât mai obiectiv cu putință. Asta nu înseamnă că nu te va irita. Învață doar să gestionezi aceste emoții și concentrează-te pe ce este cu adevărat important.

Nu vorbi urât despre alții!

Viața este foarte stresantă uneori: șeful te supune la tot felul de încercări, vecinii sunt prea zgomotoși iar membrii familiei adesea pot fi iritanți. Ca părinte, ai o mulțime de oportunități să-i arăți copilului cum să-și gestioneze comportamentele când este nervos sau supărat. Copiii ne studiază toată viața. Dacă vorbești urât despre alte persoane sau ești nerespectuoasă cu alții, nu fii surprinsă că și copilul îți va urma exemplul. Părinții au rolul de model pentru comportamentul copiilor. Dacă apreciezi respectul, fă tot ce poți pentru a te purta respectuos cu alții ca să fii un model.

Nu lua partea copilului atunci când nu este respectuos!

Să presupunem că cel mic se plânge că are foarte multe teme de făcut și că, din cauza învățătoarei care exagerează, el nu mai are deloc timp de joacă. Chiar dacă și tu crezi același lucru, nu afirma asta de față cu el pentru că, inconștient, vei aproba comportamentul său lipsit de respect, iar el va valorifica acest lucru. Mai degrabă, spune-i că îi înțelegi frustrarea și încearcă să-l convingi că aceasta nu este scuză pentru un comportament neadecvat, pentru că în viață va întâlni multe lucruri cu care nu va fi de acord.

Nu trece cu vederea nici un comportament adecvat

Iar aici nu vorbim despre vreo formă de a-l recompensa pe copil, ci despre a-i oferi un feedback. Pentru copii este extrem de important feedback-ul din partea părinților, mai ales când știu că s-au străduit pentru a face anumite lucruri. Iar acest feedback pozitiv îl va încuraja pe viitor.

Nu cere respect!

O vorbă din bătrâni spune că respectul se câștigă, nu se cere. „Sunt părintele tău și trebuie să mă respecți!” este o vorbă foarte demodată. Poți, în schimb, să – ți tratezi tu cu respect copilul și pe cei din jur, indiferent de situație. Atunci când copilul are un comportament lipsit de respect, îi poți spune: „Nu e neapărat nevoie să-ți placă regulile casei, dar nici nu e nevoie să te plângi. Dacă tu te simți iritat, nu trebuie să te porți urât cu mine”. Și nu uita, concentrează-te asupra comportamentului, nu da frâu liber sentimentelor rănite.

Comandă acum ”Copilul constient”, de Susan Kaiser Greenland, o carte revoluționara, ce îi învață pe părinți tehnici prin care vor contribui la relaxarea copiilor lor. Cartea este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa