Cum îi înveți pe copii să recicleze? Ce a funcționat cu băieții mei

Ramona Dinescu

Cum îi înveți pe copii să recicleze? Simplu: reciclezi tu. De ce? #Pentrucănepasă

Reciclatul este probabil unul dintre subiectele mele preferate și ori de câte ori am ocazia mă transform în activistă. Îmi pare rău că reciclez doar de 10 ani și mă simt dezamăgită și frustrată când văd că adun foarte puțini adepți.

Însă, probabil cei mai importanți adepți ai activismului meu sunt devotați pe viață. Aceștia sunt copiii mei.

Cum i-am învățat să recicleze? S-au născut într-o casă și într-o familie unde totul se reciclează. Am avut, evident și câteva metode pe care le-am aplicat și am petrecut ore întregi cu ei explicându-le și răspunzându-le la întrebări.

Ceea ce nu știu să le răspund acum este: de ce alții nu reciclează? De ce alții aruncă gunoiul pe jos?

Le-am explicat de ce reciclăm, cu ce ne ajută acest lucru și am ajuns chiar într-acolo încât le-am povestit că planeta noastră este pasibilă ca peste câteva zeci de ani, când ei vor fi adulți responsabili, să rămânem fără resurse. De aceea, am extins treaba cu reciclatul și i-am învățat să economisească și să nu risipească resursele. Iar pasul următor a fost: de ce se risipește atâta apă dintr-o fântână arteziană?

Copiii pricep lucrurile foarte repede și își deprind unele obiceiuri pe care le vor urma toată viața. Iar acei părinți care cred că pot face ceva bun pentru planetă, care înțeleg importanța responsabilității sociale, vor reuși extrem de repede să-și educe copiii în acest sens. Iată câteva dintre metodele aplicate de mine ce au dat rezultate:

Cum îi înveți pe copii să recicleze? Devii tu un model

Așa cum spuneam, noi reciclăm de mai bine de 10 ani și încă de când au fost în stare să facă primii pași, am repetat constant, aruncă sticla asta la plastic, aruncă hârtia asta la hârtii și tot așa. A fost ceva natural care le-a intrat în obișnuință, iar acum le pun ceva de aruncat în mână, iar ei știu exact cum să separe gunoiul menajer de ceea ce se poate recicla, fără ca eu să le mai dau vreo instrucțiune.

Cum îi înveți pe copii să recicleze? Implică-i în procesul de reciclare

După ce s-au mărit, i-am pus să sorteze singuri plasticul, metalul, sticla și cartonul și i-am luat cu mine la centru de reciclare atunci când am avut ocazia. Pentru că noi nu avem tomberoane de reciclare lângă bloc, adunăm tot ce este de reciclat în cutii/sacoșe, le urcăm în mașina și mergem și le aruncăm la primul centru de reciclare. Au fost de nenumărate ori cu noi și au sortat. Copiilor le place la nebunie să facă lucruri pe care le fac adulții, iar o astfel de responsabilitate îi onorează.

Cum îi înveți pe copii să recicleze? Reciclați tot ce puteți

Ca o placă stricată, le-am repetat de nenumărate ori cum ajunge un copac hârtie și de ce e bine să folosim cât mai puțină hârtie. Așadar, fiecare colț al unei coli se desenează, și pe o parte, și pe cealaltă.

Obiectele pe care urma să le aruncăm, le-am adunat și am făcut tot felul de obiecte de lucru manual din ele. Am făcut lilieci de Halloween din sulul de hârtie igienică, suport de lumânare din borcane, decorațiuni de Crăciun din sticle de plastic și hârtie. Pe youtube vei găsi o mulțime de video-uri cu instrucțiuni legate de ce poți face cu obiectele pe care nu le mai folosești pentru a recicla.

Cum îi înveți pe copii să recicleze? Le explici

Nu e suficient doar să faci, însă, următoarea povață va veni de la sine. Copiii au nevoie să înțeleagă de ce fac și astfel vor pune un milion de întrebări. Iar tu va trebui să răspunzi, să le explici că anumite obiecte nu se descompun poate niciodată, să le explici termenul de biodegradabil, să le spui din ce sunt făcute anumite materiale și unde ajung plasticele și hârtiile pe care ei le reciclează.

Nu te opri aici și învață-i lucruri simple precum să nu irosească apa și energia electrică. Nu știu dacă am făcut bine sau nu, dar eu le-am dat exemplul cu apa pe care o irosim atunci când golim un rezervor de toaletă, apa care este rația pe o săptămână a unui copil somalez. Apoi le-am spus că apa pe care noi o lăsăm să curgă la chiuvetă, ar fi de ajuns pentru un copil din Africa o zi întreagă.

Și copiii mei mai au multe de învățat și mai au mult de exersat pentru a-și perfecționa comportamentul responsabil social, însă, simt că suntem pe drumul cel bun și sper ca după acest material, măcar câteva mămici să înceapă să recicleze.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa