Cum îți înveți copilul despre bani. Sfaturi simple care îl ajută să înțeleagă de ce nu putem cumpăra orice, oricând

Alexandra Ion

Cum îți înveți copilul despre bani și care sunt regulile de bază? Sunt cel puțin zece pași simpli și la îndemână care te pot ajuta în acest sens.

Părinții uită adesea că cei mici trebuie să primească informații și să fie învățați despre bani și valoarea acestora. Cu cât vor face asta mai corect și, mai ales, la momentul potrivit, cu atât va fi mai bine. Copilul nu este stăpân pe sensul și noțiunea valorii banilor, nici a modului în care aceștia sunt câștigați. Cu excepția situațiilor rare când banii nu contează, indiferent de sumă, așa că a vorbi despre bani cu cel mic este și util, și sănătos. Și cu cât faci asta mai devreme cu atât mai bine.

Iată câteva reguli simple și practice prin care poți să îți înveți pe copii despre bani.

În magazine vorbește cu el. Spune-i foarte simplu de ce alegi un anume produs și nu altul. Detaliile ”mai bun”, ”mai mult” ”mai ieftin” sau ”mai scump” sunt logice pentru noi, nu și pentru cei mici. În timp, copilul poate face diferența între valoarea unui produs, fără să se lase impresionat de mărime sau … de gust. În acest context, unui copil mai mare i se poate spune de ce alegi un anume produs și nu altul și de ce cumperi doar ceea ce îți poți permite și nu doar ceea ce-ți dorești. Iar această strategie este bună indiferent de veniturile familiei.

Dă-i copilului, regulat, bani de buzunar. Evident copiilor mai mari, ideal peste vârsta de 7-8 ani. Lasă-l să-i cheltuie cum vrea el și apoi explică-i ce ar fi putut face cu ei dacă ar fi cumpărat ”inteligent”. Poți să-l îndemni să-i adune pentru a cumpăra ceva mai valoros și, treptat, va înțelege că nu este vorba de bani în sine ci de ceea ce alegi să faci cu ei.

Stabilește o sumă clară alocată copilului cu titlul de bani de buzunar și respect-o. Nu ceda insistențelor copilului de a primi mai mult.

Acceptați faptul că principiile economice generale sau cele ale familiei sunt greu de înțeles pentru un copil. Copiii nu înțeleg replica: ”nu am bani!”. Îmi aduc aminte că fiica mea mi-a spus senină, pe la vreo cinci ani, când i-am spus că acum nu am bani pentru o anume jucărie: ”Nu-i nimic, mergem la bancomat și iei de acolo…” Și atunci am înțeles că ideea de bani este complet neînțeleasă pentru ea și că avem o problemă. Soluția este mereu gestul concret. Adică: ”Mergem în piață cu 100 de lei și facem cumpărături, DOAR cu acești bani!

Învață-i să facă socoteli simple care să arate dacă este eficient sau ineficient modul în care cheltuie banii. Un studiu a arătat că un copil care nu face socoteli simple ușor va fi mereu panicat în ceea ce privește suma de bani pe care o are pentru cheltuieli, comparativ cu cei care pot aduna și scădea ușor. Se pare că noțiunile de aritmetică simple sunt extrem de utile pentru a face din copilul tău un bun economist!

Explică-i și arată-i de unde și cum vin banii

Economiile moderne pot fi greu de înțeles. Este util pentru toți dacă copiii învață circuitul simplu al banilor într-o economie. Explică-le cum taxele tale sunt sursa banilor pentru întreținerea școlii în care învață, de exemplu. Va pune preț pe ideea de ”ban public” și sunt șanse ca generațiile viitoare să poată face mai mult, cel puțin prin comparație cu noi. Explică-i că banii vin din munca părinților și că trebuie să existe mereu un echilibru între ceea ce primești și ceea ce cheltuiești. Asta îi ferește de angoase și de limitările pe care le poate provoca interacțiunea cu cei care își permit orice și cei care nu pot, pentru că nu au bani. Este nedrept, dar este util să cunoască realitatea. În plus, oferă-i exemple pozitive. ”Am cumpărat o mașină mai bună!” sau ”Am plătit datoriile”.

Nu-i inocula frustrările și nedreptățile pe care le sesizezi. Poate lumea lor va fi mai bună și mai normală! Așa îi înveți pe copii despre bani!

Studii foarte temeinice au dovedit că cei mici sunt mult mai fericiți și mai mulțumiți de experiențele pe care le trăiesc plătind o sumă de bani, decât de obiectele cumpărate. Cu alte cuvinte vor fi mult mai încântați de o excursie, decât îi va bucura o mașină teleghidată care costă la fel de mult. Ai putea folosi acest detaliu pentru a-l învăța să adune bani pentru o călătorie, care îi va aduce mai multe satisfacții decât o nouă tabletă.

Cum îți înveți copilul despre bani?

Familia lui este cel mai bun exemplu. Copiii de 10-14 ani, adesea nu au nici o idee despre cât câștigă părinții lor și asta este foarte grav, pentru că poate alimenta frustrări și neînțelegeri ale realității. Copiii trebuie să aibă înțelegerea legăturii dintre stilul de viață și venituri. Este calea cea mai simplă prin care îl poți determina să obțină mai mult de la viață decât au reușit părinții lor. (Da! Sunt optimistă și cred că părinții sunt cei care își pot ajuta copiii să trăiască mai bine doar cu argumente verbale)

Nu face greșeala de a avea reticențe în a-i spune copilului tău cât câștigă părinții lui. Nu încerca să-i oferi o realitate care depășește standardele reale ale familiei. Vei crea în mintea lui o lume falsă, iar revenirea la realitate poate să fie traumatizantă.

Învață-l că, în viață, sunt alte valori decât banii!

Da, știu, unii veți spune că nu e așa. Cu toate acestea, lucrurile care contează nu depind doar de bani. Tendința generațiilor moderne este de a fi mult mai pragmatici și mai normali decât am fost noi, părinții. Ei par mai interesați de o carieră interesantă, în locul uneia plictisitoare și seci care să aducă bani. Nu sufoca aceste tendințe când îi înveți pe copii despre bani! Oricum, dovezile privind fericirea ne spune că banii nu sunt totul!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa