Vocea ta. Cum să educi un copil ecologist

Ramona Dinescu
cum să-ți înveți copilul să fie ecologist

Un copil ecologist se educă din fragedă pruncie și este aproape obligatoriu acest lucru, având în vedere că resursele planetei noastre sunt limitate.

Personal, am început să reciclez și să adopt un comportament eco acum vreo 7-8 ani, când nu aveam copii. Aveam o dorință de a nu risipi, dar niciodată nu luam foarte în serios acest aspect. Totul s-a schimbat în momentul în care am văzut un documentar și am început să conștientizez importanța comportamentului ecologist al fiecăruia dintre noi.

Copiii noștri, de mici, au văzut exemplul nostru și, foarte natural, au început să-l urmeze. Au văzut că noi strângem toate plasticele și hârtiile într-un loc, iar acum, dacă le pun ceva de aruncat în mână, știu singuri cum să selecteze ceea ce poate fi reciclat de gunoiul menajer. Într-adevăr, legat de celelalte resurse cum ar fi apa sau energia, le-am povestit constant cât de important este să nu irosim, la fel cum le-am spus de milioane de ori că nu trebuie să aruncăm la întâmplare gunoiul.

Ecologia are mult mai multe aspecte decât cele enumerate de mine, însă, sunt convinsă că într-un viitor relativ apropriat cei mici vor ști să le respecte. Iar dacă cineva m-ar întreba cum să crească un copil ecologist, i-aș spune simplu: fii tu ecologist, iar copilul îți va urma exemplul.

De ce să fii ecologist?

Așa cum spuneam, și nu este un secret, resursele naturale ale planetei noastre au devenit limitate din cauza numărului în creștere al populației.

Așa că, pentru supraviețuirea speciei, generația copiilor noștri trebuie să fie cea care va avea grijă de mediu, ca o prioritate. Și nu trebuie să o facă doar o dată pe an, de Ziua Pământului, trebuie să fie ecologiști zi de zi.

Însă, voi, părinții, sunteți singurii care îi puteți face conștienți de acest lucru. Dar cum să faci asta?

Ajută-ți copilul să gândească ecologist

Copiii pot înțelege mult mai multe decât ne imaginăm noi, chiar dacă sunt foarte mici. Iar nivelul lor de înțelegere poate ajunge chiar și la noțiuni de genul schimbare climaterică, specii pe cale de dispariție sau deșeuri deversate, lucruri ce îi pot motiva să adopte un comportament prietenos cu natura.

Așadar, poți începe să vorbești cu un copil preșcolar despre grija pe care trebuie să o avem pentru planeta noastră. Chiar dacă explicațiile tale inițiale par să treacă pe lângă el, cu cât vei conversa mai mult cu copilul, cu atât va înțelege mai bine. Chiar dacă la început vei încerca să formulezi expresiile cât mai pe înțelesul copilului, cu timpul ar fi bine să vorbești cât mai pe șleau. Iată câteva metode eficiente prin care poți să-i înveți pe cei mici conceptele științifice:

– Folosește analogii: a irosi resursele Pământului prea repede este ca și cum ai cheltui banii din pușculiță înainte de a primi alții de Crăciun.

– Subliniază relațiile de cauzalitate: dacă arunci gunoiul pe jos, după furtună acesta ajunge în canalizare, din canalizare în râu și apoi se pot îmbolnăvi peștii din mare.

-Definește noi termeni ai vocabularului, precum biodegradabil sau energie regenerabilă.

-Poți face conexiuni cu cunoștiințele anterioare: așa cum plantele folosesc lumina soarelui pentru a se hrăni, la fel panourile solare se folosesc de ea pentru a produce electricitate.

Însă nu lăsa totul la nivel de conversație. Încurajează-ți copilul să participe și să-și formeze o părere punându-i întrebări legate de comportamentul pe care familia voastră ar trebui să-l adopte astfel încât să aveți mai multă grijă de planetă.

Lasă copilul să se implice fizic!

Dacă vrei să-i demonstrezi copilului cât este de important să aibă grijă de planetă, cel mai bine ar fi să vă implicați în acțiuni ecologiste.

În fiecare oraș, școală sau grădiniță se organizează activități ecologiste și nu ar strica să participați împreună. Mai mult decât atât, îi poți invita prietenii sau colegii și poți organiza o zi ecologistă în parc. Puteți face un picnic în timpul căruia să le arăți copiilor ce pot face cu gunoaiele rămase, iar ca ziua să se sfârșească ecologist de-a dreptul, puteți aduna împreună câteva gunoaie.

Ajută-ți copilul să se implice emoțional

Ajutându-ți copilul să înțeleagă cum stă treaba cu mediul înconjurător și implicându-vă în acțiuni ecologiste este minunat. Însă pentru un comportament prietenos cu mediul, trebuie să-l înveți, prin acțiunile tale zilnice, cum să se simtă implicat și cum să caute singur soluții ecologiste. Iată câteva idei de jocuri ce s-ar putea transforma în curând într-un adevărat comportament ecologist:

– Reciclarea: faceți din sortarea plasticelor, a sticlelor sau hârtiilor un joc distractiv de familie: cine adună mai multe gunoaie reciclabile primește un punctaj mai mare, iar la sfârșitul săptămânii poate fi premiat.

– Transportul: măcar o dată pe săptămână încercați să reduceți emisiile de noxe mergând pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun. Explică-i copilului de ce faceți asta și încurajează-l să-și cheme și prietenii într-o astfel de excursie eco.

– Risipa de resurse: învață-ți copilul să caute soluții ca să economisească electricitatea prin organizarea unei mese în timpul căreia să mâncați la lumina lumânărilor o dată pe săptămână. Sau încurajează-l să folosească mai puțină apă inventând un premiu pentru membrul familiei care face cel mai rapid duș (dar care, evident, să și iasă curat din baie).

Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, iată aici câteva idei despre cum le poți petrece într-o manieră ecologistă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa