Cum să crești un copil responsabil?

Ramona Dinescu
copil responsabil

A fi responsabil este o mare calitate, una pe care orice părinte o dorește pentru copilul său.

Specialiștii în parenting susțin că poți organiza un copil încă de la vârste foarte fragede, pentru ca, mai apoi, să ajungă un adult responsabil. Dar cum ar putea un părinte să predea o aptitudine crucială unui mic pui de om? Conform celor de la familyshare.com, nu trebuie să urmează decât acești patru pași simpli:

Responsabilitatea se învață din exemple

Primul pas în a crește un copil responsabil este ca tu să fii responsabil. Atunci când copilul observă că nu există disciplină sau că nu se setează reguli acasă, va fi foarte dificil pentru el să se comporte cu responsabilitate.

Dacă mama și tata sunt organizați, cei mici vor avea tendința de a le imita comportamentul. Consolidați comportamentele bune și lăsați-i pe cei mici să vadă că mama și tata apreciază și urmează responsabilitățile copiilor.

Trasează responsabilități

Este important ca fiecare membru al familiei să ai treaba sa. Poți crea o listă cu treburile pe care le pot face copiii în fiecare zi, în fiecare săptămână sau în fiecare lună.

Când sunt mici, pot începe să ajute luând farfuriile de pe masă și punându-le în chiuvetă. Mai târziu, le poți trasa mai multe responsabilități, lucru care îi va învăța bunele obiceiuri.

Explică avantajele de a fi responsabil

Copiii au nevoie să înțeleagă valoarea responsabilității. Este bine de știut că, dacă sunt responsabili, nu numai că vor atrage mai mult respect din partea celorlalți, însă vor avea și o viață mai ușoară și mai organizată. Copiii vor ști exact unde le sunt jucăriile dacă sunt responsabili și le pun la locul lor după ce se joacă cu ele, de exemplu.

Stabilește reguli în familie

Pentru a-i ajuta pe toți membrii familiei să înțeleagă ce este responsabilitatea, asigură-te că toată lumea cunoaște regulile familiei. Explică-i copilului că există reguli pe care și mama și tata le urmează, precum, de exemplu, adunarea rufelor murdare în coș.

Copiii dezvoltă anumite obiceiuri de foarte devreme, așa că poți începe să-i înveți responsabilitatea de la vârste foarte fragede. Și ori de câte ori demonstrează că sunt responsabili, arată-i că ai observat și că apreciezi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa