Cum să-ţi ajuţi copilul la teme. Cele mai utile trucuri de pus în practică

Alexandra Constantin
să-ţi ajuţi copilul la teme

Făcutul temelor este unul dintre momentele din zi când simţi că ai nevoie de o cană în plus de cafea şi de maximă concentrare. Noi îţi spunem cum să-ţi ajuţi copilul la teme astfel încât el să înveţe să şi le făcă treptat singur.

Care e scopul temelor pentru acasă

Ideal este ca temele pentru acasă să întărească şi mai mult noţiunile pe care copilul le-a învăţat în timpul orelor de curs, să-l încurajeze să gândească creativ, dar şi să finalizeze ceea ce nu a reuşit în timpul orelor, potrivit www.mumsnet.com. Pe de altă parte, temele pentru acasă sunt şi o bună oportunitate prin care părintele poate să menţină legătura cu ceea ce presupune şcoala pentru copil.

Citește și cartea ”Mitul temei pentru acasă”, de Alfie Kohn, o lectură obligatorie pentru părinții de copii școlari. Aceasta este disponibilă AICI.

Cum să-ţi ajuţi copilul la teme – de ce nu e bine să le faci în locul lui

Le poţi face mai rapid şi fără să fie cazul să rupi foaia caietului sau să ştergi ceea ce ai scris, dar care e rostul? Copilul nu va învăţa să exerseze ceea ce a învăţat la şcoală dacă tu faci temele în locul lui, iar profesorul nu va putea evalua cât de multe înţelege elevul în timpul orelor de curs. Mai mult, copilul nu va avea ocazia să înveţe să-şi facă singur temele. El trebuie să fie încurajat să aibă încredere în alegerile pe care le face, răspunsurile pe care le dă la exerciţii şi chiar să fie capabil să finalizeze singur tema şi să gândească în ansamblu.

Cum îl poţi încuraja să fie independent

Devine agitat şi nervos atunci când îi spui să încerce să-şi facă singur temele? Atunci cum să-ţi ajuţi copilul la teme? Bine este să citiţi împreună cerinţele, după care să îi spui să îţi explice ce a înţeles el, dar şi cum consideră că trebuie să abordeze exerciţiul. Nu ezita să stabiliţi împreună un anumit interval de timp în care el să încerce să rezolve de unul singur tema, aşa cum crede că este mai bine. Dacă explică cu voce tare ceea ce crede că trebuie făcut atunci va căpăta mai multă încredere în sine. În plus, nu se va simţi abandonat dacă ştie că trebuie să rezolve tema în intervalul de timp stabilit. Pe parcurs copilul o să devină tot mai încrezător în forţele proprii, o să observe că înţelege ceea ce cere exerciţiul, că poate să găsească soluţii singur, iar acestea să fie bune. Îi distrage uşor atenţia orice zgomot sau activitate din jurul lui în timp ce face temele? Atunci poţi să pui în practică următorul truc: foloseşte un cronometru sau o clepsidră pentru a stabili un interval de timp în care trebuie să rezolve unele exerciţii. Laudă-l dacă reuşeşte să-şi îndeplinească obiectivul, după care stabiliţi un alt timp de rezolvare pentru următoarele cerinţe.

Cum să-ţi ajuţi copilul la teme – caută metode alternative de rezolvare a cerinţelor

Lucrurile decurg destul de repede în timpul orelor de curs, fapt ce poate face ca elevul să nu înţeleagă în totalitate ceea ce profesorul explică. Cum să-ţi ajuţi copilul la teme în astfel de situaţii? Nu ezita să găsiţi împreună alte căi amuzante prin care el să pună în aplicare şi să înţeleagă mai bine subiectul explicat în clasă, cu atât mai mult dacă observi că îi este dificil să îi dea de capăt în timp ce rezolvă temele. Regulile de ortografie, tabelele cu conjugări şi verbele pot să fie explicate şi prin joc, important este doar să găseşti strategia potrivită.

Folosirea Internetului, unul dintre ajutoare

Pe măsură ce copilul creşte şi volumul de teme o să fie tot mai mare şi o să presupună cercetare independentă. Atât cărţile, cât şi Internetul sunt surse la-ndemână pe care le are copilul pentru a face diferite proiecte. Necesar este însă ca accesul la Internet să fie monitorizat, mai ales dacă ţinem cont de riscurile pe care le presupune. O idee bună este să stabiliţi din timp reguli de bază când vine vorba de folosirea Internetului, dar şi să îi explici care sunt pericolele şi că trebuie să fie responsabil. De asemenea, poţi să aşezi calculatorul în aşa fel încât şi tu să poţi să vezi ecranul acestuia. Bine de ştiut este că multe dintre motoarele de căutare permit configurarea filtrelor astfel încât să fie blocate anumite pagini online.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa