De ce e bine pentru copil să știe mai multe limbi străine

Adriana Moscu
limbi straine copii totul despre mame

Învățarea uneia sau mai multor limbi străine nu e doar o necesitate, ci are are numeroase alte beneficii. 

“Comment t’appelles-tu?” “Je m’appelle Adriana Moscu.” A fost prima conversație a mea într-o limbă străină și am învățat-o de la sora mamei, care petrecea mult timp cu noi, în vacanța de vară. Între mine și limba franceză a fost dragoste la prima vedere. Și, chiar dacă nu am mai vorbit-o fluent din liceu, a fost de-ajuns să merg în țări francofone ca să-mi dau seama că întreg vocabularul pasiv a rămas bine întipărit în memorie. Chiar dacă nu reușeam să vorbesc perfect corect cu localnicii, în schimb, înțelegeam fiecare cuvințel în parte.

Iată ce beneficii aduce cu sine învățarea uneia sau mai multor limbi străine la vârste cât mai fragede – altele decât ușurința de-a te face înțeles atunci când călătorești în străinătate.

Un subiect care te poate interesa: Copiii noştri cresc într-o lume globalizată. Cum îi pregătim pentru viitor?

Limbile străine dezvoltă creativitatea

Savanții de la Universitatea Harvard au descoperit că învățarea uneia sau mai multor limbi străine dezvoltă gândirea critică, analitică, dar și creativitatea. Mai mult, s-a demonstrat că elevii care cunosc limbi străine obțin rezultate mai bune la învățătură la testele orale și la cele de matematică față de colegii lor care nu cunosc nicio limbă strină. 

Limbile străine – exercițiu pentru creier

Creierul funcționează la capacitate maximă prin intermediul exercițiilor repetate. Învățarea unei limbi străine implică memorarea unor reguli, a unui vocabular, care ajută la întărirea „mușchiului” gândirii. Astfel, cu cât studiul unei limbi străine începe mai de timpuriu, cu atât se poate evita sau întârzia apariția unor boli mintale degenerative. Potrivit unui studiu la care au participat persoane fluente atât în engleză, cât și în spaniolă, oamenii care știu cel puțin două limbi sunt mai puțin predispuși la a suferi de Alzheimer sau demență, odată cu înaintarea în vârstă.

Cu cât mai mici, cu atât mai bine

Cu cât sunt mai mici, cu atât copiii pot prinde mai ușor regulile unor limbi străine, pot imita și pronunța mai corect sunetele specifice. Încă de la trei ani, creierul lor este deschis să absoarbă noi sunete și modele de limbaj. La această vârstă, limbile străine sunt foarte de ușor de asimilat prin metode care implică joaca. Cel mai interesant este că mintea preșcolarilor nu a apucat să judece, în mod conștient, după anumite tipare bine stabilite, astfel încât informația nouă este asimilată mult mai ușor. În plus, este vârsta la care sentimente ca frica de nou și teama de ridicol, în cazul în care greșesc pronunția, nu sunt prezente – astfel încât cei mici nu au nicio reținere în a exersa.

Între 8 și 12 ani, însă, abilitatea copilului de a reproduce după ascultare noi sunete, așa cum o făcea în copilăria timpurie, scade, lucru ce duce la un proces de învățare mai dificil.

Empatie pentru alte culturi

Un alt beneficiu major adus de învățarea limbilor străine este empatia și curiozitatea pe care copilul o va dezvolta, treptat, față de alte culturi și de obiceiurile și modelele de gândire ale acestora. Toate acestea, vin însoțite de un grad sporit de toleranță față de alte popoare și, de aici, de o atitudine pacifistă, îndreptată spre colaborare. Posibilitatea apariției unor înclinații extremiste, pe de altă parte, scade și ea considerabil atunci când copilul cunoaște alte limbi în afara celei materne.

Șanse sporite în carieră

Nu sunt de neglijat nici avantajele și oportunitățile pe care studiul unei limbi străine ți le deschide în cariera aleasă. Libera circulație în Uniunea Europeană, dar și accesul tot mai facil spre alte țări non-UE sau spre alte continente, face ca studiul limbilor străine să devină extrem de important. Oricât de talentat ar fi copilul tău, nu-și poate arăta calitățile lumii întregi decât dacă învață cel puțin o limbă de circulație internațională.

Nu sunt de neglijat nici limbile mai dificile, cum ar fi chineza: schimburile comerciale sunt tot mai intense între România și zonele îndepăratet ale lumii și toate predicțiile arată că astfel de limbi vor deschide multe uși copilului, mai târziu, în viață.

Copilul tău ce limbă învață? Cum crezi că-l va ajuta în viitor? Ce alte limbi străine crezi că i-ar putea asigura viitorul?

Vino joi, 22 februarie 2018, de la ora 18.30, la Hotel Capitol la Atelierul cu mămici ”Învățarea unei limbi străine de timpuriu dezvoltă abilități pentru școală și viață”! Înscrie-te acum GRATUIT! Detalii AICI.

 

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu cele mai interesante articole pe care le publicăm.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa