Învățământul devine obligatoriu mai întâi de la 5 ani și ulterior de la 3 ani

Theodora Fintescu, redactor

Copiii care împlinesc 5 ani în 2020 vor face, obligatoriu, grupa mare de grădiniță, pentru că obligativitatea învățământului se va extinde de la această vârstă. Din 2023 va deveni obligatorie și grupa mică de grădiniță.

Măsura este menită să prevină abandonul școlar, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă învățământul românesc. Peste 50.000 de copii abandonează anual școala, iar mulți dintre ei o fac din cauza startului deficitar pe care l-au avut în clasele mici.

Conform noii legi, care a fost votată în primăvara lui 2018, învățământul obligatoriu va avea 15 clase și va cuprinde ultimii doi ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior”. Concret, până în 2020 devin obligatorii grupa mare de grădiniță și învățământul liceal (până la 18 ani), din 2023- grupa mijlocie de grădiniță, iar din 2030- cea mică.

Avem lege, nu avem locuri

Deși măsura integrării în învățământul obligatoriu ar putea avea efecte benefice pentru copii, aplicarea ei este, în unele locuri, aproape imposibilă, datorită deficitului de locuri și de personal din grădinițe. În București, în acest an, există un deficit de 7.000 de locuri și 1.000 de educatoare în grădinițele de stat, zonele cu cele mai mari probleme din acest punct de vedere fiind: Militari, Drumul Taberei (sector 6), Apărătorii Patriei-Berceni, Tineretului (sector 4), Obor, Iancului (sector 2), Dorobanţi, Floreasca (sector 1), Panduri, 13 Septembrie (sector 5).

Mai multe grădinițe private decât de stat

Grădinițele supraaglomerate și faptul că o singură educatoare trebuie să se ocupe de un număr foarte mare de copii îi fac pe părinți să caute alternative și să amâne mersul la grădiniță sau să se orienteze spre cele private. Deficitul de locuri a făcut ca, în Capitală, numărul grădinițelor private să îl depășească pe cel al grădinițelor de stat. Conform Institutului Național de Statistică, există 125 de grădinițe de stat și 133 de grădinițe private. Guvernul s-a angajat că va construi, până în 2020, 2.500 de creșe și grădinițe în întreaga țară.

Îți recomandăm și cartea ”Mitul temei pentru acasă”.Cartea este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa