Familia Curcubet şi homeschooling -ul. Şcolit acasă, fiul lor e student la o importantă universitate americană

TOTUL DESPRE MAME
curcubet

Familia Curcubet este printre primele din România care şi-a asumat educarea celor patru copii în sistem homeschooling. În 2001, Gabriel Curcubeţ, pastor, a început să le predea copiilor materiile reale, istoria şi geografia, iar soţia, casnică, materiile umane. Ulterior, au apelat şi la cursurile online. Din 2002, când a înfiinţat Asociaţia Home Schooling România, familia luptă pentru schimbarea legislaţiei, în aşa fel încât acest sistem să fie recunoscut de stat. Momentul este însă departe, pentru că niciunul dintre miniştrii Educaţiei nu a văzut cu ochi buni educaţia la domiciliu. Între timp, familia Curcubet oferă consiliere celor ce ţin totuşi să urmeze această cale. Într-un interviu acordat Totul Despre Mame, tatăl Gabriel Curcubet vorbeşte despre educaţia copiilor lui şi despre cum se poate face totuşi homeschooling în România.

Totul Despre Mame: Câţi copii sunt acum în România care fac homeschooling?

Gabriel Curcubet: Cifra este în creştere. Numărul copiilor educaţi acasă este în creştere, dar nu ţinem o evidenţă exactă; este cam de ordinul sutelor.

Totul Despre Mame: Toţi copiii dumneavoastră au fost sau încă sunt educaţi acasă. Ce fac ei acum?

David este student în anul doi la New York University (NYU), secţia din Abu Dhabi, cu bursă întreagă (i se decontează inclusiv drumul dus-întors acasă, de doua ori pe an, şi primeşte şi bani de buzunar). Vrea să se specializeze în Ştiinţe politice. NYU este pe locul 22, conform Centre for World University Rankings.

Estera vrea să devină cofetar, deci învaţă doi ani la o şcoală care oferă astfel de cursuri. 70% practică şi 30% teorie. La teorie învaţă numai meserie şi management. Ea vrea să-şi înfiinţeze propria cofetărie. Şcoala este în Szeged, Ungaria. Din păcate, nu există astfel de şcoli profesionale în România. De fapt, prietenii de familie, foarte buni specialişti, ne-au propus cursurile organizate de această şcoală.

Matia este în clasa a 9-a, învaţă acasă. El vrea să devină controlor de zbor. De altfel, toate aptitudinile, inclusiv temperamentul, îl „recomandă” pentru asta.

Ilie este în clasa a 8-a, şi el învaţă acasă.

Totul Despre Mame: De ce aţi optat pentru acest sistem?

Din mai multe motive: copiii au parte de învățământ personalizat, costurile sunt mai mici, au parte de învățământ de calitate, fiindcă folosim cele mai avansate manuale americane și cele mai bune programe educaționale.

Totul Despre Mame: De mulţi ani luptaţi pentru schimbarea legii, în aşa fel încât copiii să poată să  înveţe acasă, dar să fie examinaţi la şcoală. Legislativ, s-a bătut pasul pe loc însă. Cum va explicati acest lucru?

În 2010, aproape s-a inclus educația acasă în Legea Învățământului. La prima votare în comisiile întrunite ale Parlamentului, toți parlamentarii au votat pentru. Dar ministrul de atunci, Funeriu, a cerut revotarea – în mod ilegal – şi atunci am primit 10 voturi pentru şi 14 împotrivă.

De atunci nu s-a mai votat nimic.

Totul Despre Mame: Legea prevede învățământ obligatoriu într-o formă aprobată de stat. Știți vreo familie care practică homeschooling şi care să fi fost amendată?

Modul în care se practică homeschooling este perfect legal. Copiii sunt şcolarizaţi, părinţii se ocupă de copii, nu sunt abandonaţi. Nu există temei legal să fie amendaţi, şi de aceea nimeni nu a fost amendat. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru am fi apelat la avocaţi şi am fi cerut amendarea celor care pun în practică legea în mod abuziv.

Totul Despre Mame: V-a cerut vreo autoritate socoteală vreodată pentru faptul că practicaţi această metodă?

Sigur ca da. Am fost reclamaţi de Ministerul Muncii şi ne-au trimis pe cap o comisie (bineînţeles, toate acestea pe seama contribuabililor). Juristul din comisie a spus că ceea ce facem este perfect legal!

Totul Despre Mame: Cei care sunt împotriva sistemului spun că socializarea este deficitară pentru un copil care nu merge la şcoală. Este adevarat?

Cum să fie adevărat? Cei care spun asta n-au văzut o familie de home schooleri, nu cunosc (de fapt nici nu vor să cunoască) copii care au fost educaţi acasă.

Totul Despre Mame: Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze o familie din România care vrea să practice acest sistem?

Să citească cât mai mult despre homeschooling, ca să înţeleagă conceptul. Noi oferim consiliere tuturor celor care ne sună, ne caută prin e-mail. Atunci le explicăm cum şi ce pot să facă.

Totul Despre Mame: Copiii care fac HS se pot înscrie la o universitate din România? Dar la una din străinătate? La Harvard, spre exemplu.

Se pot înscrie la o universitate din România dacă se înscriu la Bacalaureat în România, eventual fac clasa a 12-a în România. Dar pot da examen şi cu rezultatele testelor standardizate americane, SAT sau ACT. Cu rezultatele acelor teste, pot da, de exemplu, şi la Harvard. Toate universităţile mari americane au locuri special pentru elevii educaţi acasă. Ei nu trebuie să aibă High School Diploma, dar dau un examen special, trebuie să scrie mai multe eseuri şi contează pentru ei rezultatele de la testele standardizate.

Dacă eşti interesată de povestea unei alte familii care a decis să facă homeschooling, citeşte şi articolul Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur şi-au retras fetiţa de la şcoală. Din acest an, ea va face home schooling.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa