Grevă în învățământ. Profesorii amenință cu neîncheierea mediilor și cu boicotarea examenelor

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef
greva in invatamant

Sindicatele din Învățământ anunță proteste care i-ar putea lăsa pe elevi cu mediile neîncheiate. Nemulțumirea dascălilor vine din faptul că măririle salariale promise de Guvern au fost decalate și, astfel, nu se vor aplica din 1 iulie 2017, cum li se promisese inițial dascălilor, ci din 1 martie 2018. Decalarea aceasta va avea loc și în domeniul sanitar. 

Marius Nistor, președintele Federației ”Spiru Haret”, citat de mediafax.ro, spune că sindicaliștii din învățământ se consultă în prezent pentru a stabili formele de protest. Conform acestuia, până luni se va lua o decizie. Un alt lider sindical, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat pentru aceeași sursă că dascălii pe care îi reprezintă au în vedere o grevă generală începând cu data de 12 iunie.

Cum vor fi afectați elevii

Liderii sindicali nu exclud boicotarea examenelor naționale și amenință cu neîncheierea situațiilor școlare. Reamintim că în această perioadă încă se dau note în vederea încheierii mediilor la finalul semestrului. Mai mult decât atât, astăzi, 6 iunie, a început susținerea examenului de Bacalaureat, cu probele orale la Limba și Literatura Română, iar o eventuală grevă i-ar da peste cap pe elevii de clasa a XII-a.

„Nu ne dorim lucrul acesta, ne dorim ca parlamentarii să înțeleagă să situeze învățământul acolo unde îi este locul. Am solicitat Guvernului, partidelor politice, Parlamentului ca învățământul să fie catalogat cu un salariu având un coeficient echivalentul a 35% din salariul președintelui, salariul maxim și de acolo să eșalonam în jos”, a precizat Constantin Rada, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Salariile promise profesorilor și învățătorilor

La ora actuala, salariul maxim în învățământ este 22% din salariul președintelui. Un profesor cu studii superioare de lungă durată și cu gradul didactic I are, în momentul de față, un salariu de aproximativ 2.500 de lei. Conform legii salarizării, în 2018 acesta va câștiga cu 50% mai mult, urmând ca până în 2022 să se ajungă la un salariu de bază de 4.300- 5.500 de lei, în funcție de vechime. Aceeași lege prevede ca până în 2022 un învățător sau educator cu gradul I didactic să primească un salariu mărit cu peste 100%.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa