IKEDOO le oferă o altfel de educaţie copiilor din mediile defavorizate

TOTUL DESPRE MAME
Ikedoo | Totul despre mame
Ikedoo poate aduce cunoastere si speranta
Ikedoo | Totul despre mame
Ikedoo poate aduce cunoastere si speranta

Toţi copiii ar trebui să aibă acces la educaţie de calitate

Printre puştii din blocul copilărei mele se afla o pistruiată mică şi zâmbăreaţă, nelipsită din jocurile colective care aveau loc pe stradă, în zilele de vară. Ştia să deseneze cu cretă colorată pe asfalt cele mai frumoase personaje din cărţi, ne cânta seara fel de fel de melodii la o muzicuţă ciobită pe la colţuri şi cunoştea pe dinafară numele jucătorilor echipei naţionale de fotbal. Toată lumea o simpatiza şi nimeni nu concepea ca ea şi râsul ei contagios să lipsească din peisaj.
Singurele dăţi în care devenea stingheră erau cele în care copiii lăsau totul la o parte şi începeau să joace Tetris. Ea se uita curioasă la micul ecran, neînţelegând cum amicii ei puteau butona atât de repede, şi ne anunţa din când în când că o să-i cumpere părinţii un joc identic. Noi n-o prea credeam, ştiind că ai ei n-o duceau prea bine şi că banii erau puţini şi trebuia să fie drămuiţi foarte atent, ca să ajungă de la o lună la alta. Poate că ăsta era şi motivul pentru care ea şi fratele ei împărţeau acelaşi ghiozdan, nu ieşea niciodată cu noi la cofetărie şi la zilele de naştere la care era invitată aducea, pe post de cadou, un chec mic făcut de mama ei.

Învățarea diferită sau educaţia prin experienţă, extrem de importante pentru copii

Deşi au trecut de-atunci mai bine de 25 de ani, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Astăzi ne e foarte greu să credem că mai există familii de acest fel, familii care fac eforturi uriaşe pentru a le oferi copiilor acces la studiu şi o viaţă în care să existe doar grji minuscule. Şi nu faptul că micuţii n-ar avea acces la tablete sau alte gadgeturi moderne ar trebui să ne îngrijoreze, ci că multora dintre ei le este aproape străin conceptul de învăţare diferită sau cel de educaţie prin experienţă. Dar ce s-a schimbat, totuşi, de atunci este prezenţa alternativelor şi posibilitatea că astfel de copii din zone defavorizate ale ţării sau din medii defavorizate să acceseze educaţia experienţială. Astfel se pot mari ulterior şansele de angajare ale copiilor de acolo, iar învăţarea vocaţională, respectiv meseriile, pot fi readuse la viaţă. Unul dintre cei care poate face posibilă o iniţiativa de acest gen este Laboratorul Mobil IKEDOO, finalist la Campionatul de Bine.

Laboratorul Mobil IKEDOO este cadrul oficial în care se învaţă neoficial

Laboratorul Mobil IKEDOO este un autobuz real, care pune la dispoziţie materialele, uneltele şi procedurile necesare şi suficiente creării mediului, atmosferei şi situaţiilor de joc şi învăţare care să susţină înţelegerea, în defavoarea achiziţiei oarbe de concepte şi metode de lucru. Este un cadru oficial în care se învaţă neoficial, cu accent pe dezvoltarea abilităţilor de toate felurile (intelectual-cognitive, motrice, afective, motivaţionale, de comunicare, de relaţionare, etc.). Proiectul încorporează o echipă alcătuită din oameni cu minţi deschise şi curioase (arhitecţi, psihologi, traineri, ingineri, marketeri, antreprenori) şi echipamente interactive. Laboratorul Mobil IKEDOO nu îşi centrează activitatea în jurul oferirii de răspunsuri, ci în jurul generării de noi întrebări care să menţină mintea în formă. IKEDOO îşi doreşte creşterea şanselor de angajare şi a spiritului antreprenorial al viitoarelor generaţii din mediile defavorizate. Acest lucru va fi realizat prin ateliere de bricolaj în care copiii îşi realizează proiecte proprii sau de grup pornind de la conceperea obiectului, trecând prin execuţie şi evaluarea rezultatului prin comparaţie cu proiectul iniţial.
500 de copii vor beneficia de Laboratorul Mobil IKEDOO

Resursele personale pot fi descoperite pe cont propriu

Laboratorul este, totodată, un proiect revoluţionar şi ambiţios care îşi propune, începând cu anul şcolar 2014-2015, să introducă sistemul de educaţie prin experienţă în şcolile din România, în urmă căruia beneficiarii nu rămân cu etichete scrise de traineri, ci cu o listă de resurse personale descoperite pe cont propriu. Pe parcursul unui an de zile, Laboratorul Mobil IKEDOO va ajunge în 32 de şcoli/ comunităţi şi la un număr de aproximativ 500 beneficiari. Aceştia sunt copii cu vârste între 6 – 14 ani, preponderent din familii defavorizate. Dintre aceştia, menţionăm comunităţi în care activează Tech for România, Fundaţia Fast sau Erste Foundation.
IKEDOO este Liderul Educaţiei Experienţiale, fiind un institutut de cercetare dinamic care generează programe educaţionale avangardiste pentru copii. Totodată, el a fost selectat de LEGO Foundation & Ashoka printre cele mai importante 30 de iniţiative educaţionale la nivel mondial primind recunoaşterea de „Re-imagine Learning Challenge Pioneer for its effort to transform the way the world learns”.

Vrei să pui un zâmbet pe feţele copiilor? Donează foarte simplu acum!

Dacă îţi doreşti să-i ajuţi şi tu pe copiii din aceste medii defavorizate, află că poţi face acest lucru foarte uşor, printr-o donaţie. Laboratorul Mobil IKEDOO este finalist la Campionatul de Bine, iar fiecare proiect calificat în ultima etapă a campionatului trebuie atragă o suma cât mai mare de donaţii de la cât mai mulţi donatori diferiţi. Vor fi declarate câştigătoare şi premiate primele trei proiecte cu cel mai mare scor final. Premiile vor consta în dublarea sumelor atrase de participanţi de la donatori, iar scorul final este reprezentat de suma totală strânsă din donaţii înmulţită cu numărul total de donatori distincţi, pe tot parcursul concursului. Aşadar, este nevoie de sume mici, precum 5 RON, şi de cât mai mulţi donatori. Platforma permite donaţii fără comisoane, iar tranzacţia este 100% securizată.
Cu banii strânşi până acum Laboratorul Mobil IKEDOO poate merge deja la două şcoli, urmând să se stabilească în curând activităţile şi locurile de desfăşurare.

Nu uita că orice donaţie contează, iar bucuria pe care le-o poţi aduce acestor copilaşi va fi imensă! Contribuie şi tu aici la reuşita acestui proiect de suflet, conceput din dragoste pentru copii!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa