Mai avem nevoie de scrisul de mână?

Raluca Dumitrică
scrisul-de-mana-totul-despre-mame

Cine are copii de vârsta primilor ani de şcoală ştie cât de multă muncă şi efort depun cei mici pentru a învăţa scrisul de mână. Caligrafia joacă şi ea un rol foarte important în acest proces. Iar perfecţionarea în ceea ce privește conturarea literelor este considerată progres.

Cu toate astea, ideea că scrisul de mână este perimat şi deloc necesar în aceste vremuri prinde din ce în ce mai mult contur. Ce rost mai are să mai învăţăm să scriem de mână, când tastatura ne scoate mereu din impas? Aşa spun unii, dar adevărul este, însă, cu totul altul. Scrisul de mână, perceput de generaţia mai tânără ca o cale old fashioned de a comunica la nivel scriptic, are mult mai multă însemnătate decât am crede.

Scrisul de mână face casă bună cu dezvoltarea creierului

Un studiu publicat în acest an în publicaţia The Journal of Learning Disabilities a remarcat că, atunci când un copil scrie de mână, el creează conexiuni între limbajul scris şi cel oral. Ambele sunt sub umbrela atenţiei, care este net sporită. La această concluzie s-a ajuns după ce un grup de cercetători a analizat o serie de copii cu vârsta între 10 şi 15 ani. Copiii aveau  sau nu dizabilităţi de învăţare.

Studiul a fost condus de Virginia Berninger, profesor de psihologie educaţională la Universitatea din Washington. Ea a declarat pentru publicaţia The New York Times că ceea ce au observat cercetătorii arată faptul că „scrisul de mână, respectiv formarea literelor, suscită mintea şi îi poate ajuta pe copii să fie atenţi la limbajul vorbit”. Tot cercetătorii au fost de acord că scrisul de mână îmbunătățește nu doar dezvoltarea cerebrală. Ci și autocontrolul, capacitățile motrice și chiar și dislexia.

Scrisul de mână trebuie conservat

În sprijinul scrisului de mână sunt şi o serie de organizaţiile existente la nivel mondial. Ele  susţin conservarea acestuia şi evidenţierea beneficiilor sale. Spre exemplu, în Marea Britanie există Asociaţia Naţională a Scrisului de Mână. Aceasta îşi propune prin acţiunile sale să crească nivelul de conştientizare a faptului că scrisul de mână este o componentă esenţială a deprinderii de informaţie. Tot ea mai doreşte să promoveze bune practici în ceea ce priveşte predarea scrisului de mână şi să ofere susţinere pentru cei care lucrează cu adulţi şi copii care au dificultăţi de scriere.

Aceasta nu este, însă, singura asociaţie de acest gen. Organizaţii similare există în Statele Unite ale Americii şi Italia, şi probabil în multe ţări de pe glob. Există chiar şi asociaţii de grafologie, care îţi analizează scrisul şi îţi pot spune despre tine mai mult decât ţi-ai putea imagina. Ele susţin că, aşa cum nu există doi oameni cu acelaşi ADN, nu există nici doi oameni cu scris de mână identic. Scrisul de mână conţine povestea personală a fiecărui individ, iar grafologia este analiza expresiei subconştientului creierului prin intermediul scrisului.

În Finlanda, în schimb, orele de caligrafie sunt opţionale

Cu toate beneficiile prezentate, în Finlanda orele de caligrafie sunt opţionale. Anul trecut, Minna Harmanen de la Ministerul Educatiei Nationale din Finlanda, a declarat că în ziua de azi, să ştii sa tastezi fluent este o competenţă de importanţă națională. Asta  în contextul în care trimiterea mesajelor pe dispozitive electronice şi tastarea au devenit primul mijloc de comunicare. Din acest motiv, cursurile de caligrafie au devenit opționale. Copiii din Finlanda învață din acest an să scrie cu litere de tipar şi petrec mai mult timp învățând să utilizeze tastatura, o abilitate foarte importantă pe piața muncii.

Folosirea tastaturii şi învăţarea poziţiei literelor fără a fi nevoiţi să ne uităm la ele când tastăm poate să ajute creierul foarte mult. Fibrele nervoase care se întrepătrund în creier sunt folosite în acest caz, mai ales pentru că la folosirea tastaturii se utilizează ambele mâini, nu doar una, aşa cum se întâmplă la scrisul de mână.

Îţi place să scrii de mână? Poţi face o afacere!

Revenind la faptul că scrisul de mână este perceput drept o cale demodată de a mai transmite informaţii, atâta timp cât tastatura oricărui device electronic poate să ţină foarte bine loc stiloului, pixului sau creionului, asta nu înseamnă că lucrurile stau aşa pentru toată lumea. Unii dintre cei şcoliţi în urmă cu nişte ani buni au ales să transforme pasiunea pentru scrisul de mână şi talentul lor de a caligrafia într-o afacere. Există nenumărate mici business-uri, cele mai multe de familie, în care scrisul de mână înfrumuseţează diferite obiecte ce trebuie dăruite. Astfel, bucuria celui care primeşte cadoul este amplificată.

Grafia cu tentă vintage este la rândul ei foarte căutată şi de organizatorii de evenimente. Ei  folosesc scrisul de mână pe post nu doar informativ, ci şi decorativ. Deşi tehnologia permite replicarea unui anumit şablon grafic şi folosirea lui în cantităţi uimitoare de multe ori, se observă şi o întoarcere către scrisul manual. Acesta oferă acea patină de unicitate pe care omul modern o caută şi de care se pare că are, încă, nevoie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa